Biostratigraphic and sequence stratigraphic investigation of an Upper Cretaceous reservoir facies in Şanlıurfa region, Turkey

2024-2
Göçmenoğlu, Fırat
Bu çalışma Şanlıurfa'da yer alan üç kuyuda stratigrafik pozisyonu tartışmalı olan bir biyoklastik hidrokarbon rezervuar seviyesini (RS) incelemektedir. Bu istifte ekinoyidal tanetaşı fasiyesi hedefi oluşturur. Rezervuar seviyeninstratigrafik pozisyonunu belirlemek için litolojik, petrografik, biyostratigrafik ve petrofizik metodlarla çok disiplinli bir çalışma yürütülmüş olup bu seviyenin ve tanetaşı fasiyesinin çökel koşullarını belirlemek için sekans stratigrafik model önerilmiştir. Kuyu verileri Şanlıurfa'da dört ve Adıyaman'da iki mostrayla entegre şekilde değerlendirilmiştir. Santoniyen-erken Kampaniyen aralığında dört adet biyozon tanımlanmıştır. Bunlar stratigrafik düzende Globigerinelloides prairiehillensis-Globigerinelloides subcarinatus aşmalı menzil biyozonu, Globigerinelloides subcarinatus-Globotruncanita elevata aşmalı menzil biyozonu, Globotruncanita elevata-Dicarinella asymetrica aşmalı menzil biyozonu and Globotruncanita elevata kısmi aşmalı menzil biyozonlarıdır. Bu çalışma Santoniyen yaşlı Globigerinelloides subcarinatus-Globotruncanita elevata aşmalı menzil zonuna ve kısmen Globotruncanita elevata-Dicarinella asymetrica kısmi aşmalı menzil biyozonuna karşılık gelen Sirtina-Goupillaudina topluluk zonu ve bölümlemesi Vanderbeekia-Orbitoides topluluk altzonu olmak üzere iki tane iri bentik foraminifer zonu önermiştir. 71 foraminifer (59 planktonik ve 12 iri bentik) türüne ait taksonomi tanımlamaları detaylıca belgelenmiştir. Vanderbeekia catalana iri bentik foraminifer türü ilk defa Santoniyen istifleri içinde kaydedilmiştir. Analizler tektonikçe-tetiklenmiş bir yükselim alanının yamaçlarında ve Santoniyen'de kalsitürbiditik çökelimle karakterize olan RS istifinin Saytepe Formasyonu'na karşılık geldiğini göstermiştir. Bu çökeller zorunlu regresif bir çökelim modeliyle açıklanmıştır. Ekinid-kırıklarıyla baskın olan Saytepe Formasyonu'nun düşen seviye sistem izi (FSST) çökelleri olduğu ve tanetaşı fasiyesinin paleotopoğrafik bir yükselimde geliştiği yorumları yapılmıştır.
Citation Formats
F. Göçmenoğlu, “Biostratigraphic and sequence stratigraphic investigation of an Upper Cretaceous reservoir facies in Şanlıurfa region, Turkey,” Ph.D. - Doctoral Program, Middle East Technical University, 2024.