Yüksek Basınçta Maya Yıkımı ile Mikrobiyal Yağ Özütleme: Yüksek Hidrostatik Basınç ve Yüksek Basınçlı Homojenizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Bu projede, Lipomyces starkeyi ve Rhodosporidium toruloides mayalarının hidrolize edilmiş peynir altı suyu (PAS) ortamında çoğaltılmasıyla elde edilen biyokütleden yüksek basınç yöntemleriyle maya yağları özütlendi. Maya biyokütlesi, pH 5.0 ve C/N=40/1?e ayarlı ve 40-50 g/L indirgen şeker içeren hidrolize edilmiş 100 mL PAS?ın 500 mL Erlenmeyer şişelerinde 3 mL aşılama sonrası 30oC sıcaklık ve 130 dev/dak karıştırılma hızında 8 gün tutulmasıyla elde edildi. Üç farklı hücre parçalama yöntemi kullanıldı; bu yöntemler yüksek basınçlı homojenizasyon (YBH), yüksek hidrostatik basınç (YHB) ve yüksek hızlı homojenizasyon (YHH)?dur. YHH yöntemi bu çalışmada klasik yöntem olarak seçilmiştir ve diğer yöntemlerin başarısı göreceli olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca her iki maya, C/N oranları 40, 80 ve 120 olan ortamlarda çoğaltılarak elde edilen biyokütle ve yağ verimleri YHH ve YBH yöntemleri sonrasında ölçülmüştür. YHB yöntemi için iki farklı prosedür izlenmiştir. Bunlar kurutulmuş biyokütlenin organik çözücü ile süspansiyonunun basınçlanması veya harcanmış fermantasyon sıvısı + maya süspansiyonunun doğrudan basınçlanması yöntemleridir. YBH yöntemi ise sadece harcanmış fermantasyon sıvısı + maya süspansiyonu üzerinde uygulanmıştır. Fermantasyon ortamı ile maya süspansiyonunun doğrudan kullanılması fermantasyon ve yağ özütleme işlemleri arasındaki santrifüjleme ve kurutma işlemlerini elediği için ekonomik verim açısından önemli bir yeniliktir. YBH ile yağ özütlendiğinde L. starkeyi ve R. toruloides için optimum koşullar sırasıyla 125 MPa 8 geçiş sayısı ve 125 MPa 5 geçiş sayısı olarak saptanmış olup optimal koşullardaki yağ verimleri ise %40.9±1.79 g/g ve %32.4±1.0 g/g olarak ölçülmüştür. YHB ile yağ özütlemede kuru biyokütle ile gerçekleştirilen denemeler sonrası optimal koşullar her iki maya için de 230MPa, 15 dak, ve 1 g biyokütle/ 25 mL organik çözücü olarak belirlenmiştir. Ancak maya + harcanmış fermantasyon sıvısı süspansiyonunun YHB ile parçalanması amacıyla optimal koşullar L. starkeyi için 300 MPa, 15 dakika, ve 30°C bulunurken, R. toruloides için 300 MPa, 5 dakika, ve 30°C olarak belirlenmiştir. Proje sonuçları, pahalı sentetik şeker ortamına alternatif olarak, doğal azot ve mineral içeren hidrolize PAS ortamının maya biyokütle üretimine elverişli olduğunu, basınçlama yöntemlerinin de bu biyokütleyi yeterli düzeyde parçalayabileceğini göstermiştir.
Citation Formats
D. Çekmecelioğlu and H. Alpas, “Yüksek Basınçta Maya Yıkımı ile Mikrobiyal Yağ Özütleme: Yüksek Hidrostatik Basınç ve Yüksek Basınçlı Homojenizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması,” 2023. Accessed: 00, 2025. [Online]. Available: https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1233368/yuksek-basincta-maya-yikimi-ile-mikrobiyal-yag-ozutleme-yuksek-hidrostatik-basinc-ve-yuksek-basincli-homojenizasyon-yontemlerinin-karsilastirilmasi.