Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Yüksek Basınçta Maya Yıkımı ile Mikrobiyal Yağ Özütleme: Yüksek Hidrostatik Basınç ve Yüksek Basınçlı Homojenizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması
Download
Yüksek Basınçta Maya Yıkımı ile Mikrobiyal Yağ Özütleme Yüksek Hidrostatik Basınç ve Yüksek Basınçlı Homojenizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması.pdf
Date
2023-3-15
Author
Çekmecelioğlu, Deniz
Alpas, Hami
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
59
views
65
downloads
Cite This
Bu projede, Lipomyces starkeyi ve Rhodosporidium toruloides mayalarının hidrolize edilmiş peynir altı suyu (PAS) ortamında çoğaltılmasıyla elde edilen biyokütleden yüksek basınç yöntemleriyle maya yağları özütlendi. Maya biyokütlesi, pH 5.0 ve C/N=40/1?e ayarlı ve 40-50 g/L indirgen şeker içeren hidrolize edilmiş 100 mL PAS?ın 500 mL Erlenmeyer şişelerinde 3 mL aşılama sonrası 30oC sıcaklık ve 130 dev/dak karıştırılma hızında 8 gün tutulmasıyla elde edildi. Üç farklı hücre parçalama yöntemi kullanıldı; bu yöntemler yüksek basınçlı homojenizasyon (YBH), yüksek hidrostatik basınç (YHB) ve yüksek hızlı homojenizasyon (YHH)?dur. YHH yöntemi bu çalışmada klasik yöntem olarak seçilmiştir ve diğer yöntemlerin başarısı göreceli olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca her iki maya, C/N oranları 40, 80 ve 120 olan ortamlarda çoğaltılarak elde edilen biyokütle ve yağ verimleri YHH ve YBH yöntemleri sonrasında ölçülmüştür. YHB yöntemi için iki farklı prosedür izlenmiştir. Bunlar kurutulmuş biyokütlenin organik çözücü ile süspansiyonunun basınçlanması veya harcanmış fermantasyon sıvısı + maya süspansiyonunun doğrudan basınçlanması yöntemleridir. YBH yöntemi ise sadece harcanmış fermantasyon sıvısı + maya süspansiyonu üzerinde uygulanmıştır. Fermantasyon ortamı ile maya süspansiyonunun doğrudan kullanılması fermantasyon ve yağ özütleme işlemleri arasındaki santrifüjleme ve kurutma işlemlerini elediği için ekonomik verim açısından önemli bir yeniliktir. YBH ile yağ özütlendiğinde L. starkeyi ve R. toruloides için optimum koşullar sırasıyla 125 MPa 8 geçiş sayısı ve 125 MPa 5 geçiş sayısı olarak saptanmış olup optimal koşullardaki yağ verimleri ise %40.9±1.79 g/g ve %32.4±1.0 g/g olarak ölçülmüştür. YHB ile yağ özütlemede kuru biyokütle ile gerçekleştirilen denemeler sonrası optimal koşullar her iki maya için de 230MPa, 15 dak, ve 1 g biyokütle/ 25 mL organik çözücü olarak belirlenmiştir. Ancak maya + harcanmış fermantasyon sıvısı süspansiyonunun YHB ile parçalanması amacıyla optimal koşullar L. starkeyi için 300 MPa, 15 dakika, ve 30°C bulunurken, R. toruloides için 300 MPa, 5 dakika, ve 30°C olarak belirlenmiştir. Proje sonuçları, pahalı sentetik şeker ortamına alternatif olarak, doğal azot ve mineral içeren hidrolize PAS ortamının maya biyokütle üretimine elverişli olduğunu, basınçlama yöntemlerinin de bu biyokütleyi yeterli düzeyde parçalayabileceğini göstermiştir.
Subject Keywords
Maya yağı
,
Rhodosporidium toruloides
,
Lipomyces starkeyi
,
Yüksek basınçlı homojenizatör
URI
https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1233368/yuksek-basincta-maya-yikimi-ile-mikrobiyal-yag-ozutleme-yuksek-hidrostatik-basinc-ve-yuksek-basincli-homojenizasyon-yontemlerinin-karsilastirilmasi
https://hdl.handle.net/11511/113776
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
D. Çekmecelioğlu and H. Alpas, “Yüksek Basınçta Maya Yıkımı ile Mikrobiyal Yağ Özütleme: Yüksek Hidrostatik Basınç ve Yüksek Basınçlı Homojenizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması,” 2023. Accessed: 00, 2025. [Online]. Available: https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1233368/yuksek-basincta-maya-yikimi-ile-mikrobiyal-yag-ozutleme-yuksek-hidrostatik-basinc-ve-yuksek-basincli-homojenizasyon-yontemlerinin-karsilastirilmasi.