Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Gıda Bozulmasının Takibinde Karbon Nanonoktaları ile Kuvvetlendirilmiş Kolorimetrik Balık Jelatini Filmlerinin Kullanılması
Download
Gıda Bozulmasının Takibinde Karbon Nanonoktaları ile Kuvvetlendirilmiş Kolorimetrik Balık Jelatini Filmlerinin Kullanılması.pdf
Date
2022-12-01
Author
Kahyaoğlu, Leyla Nesrin
Kılıç, Volkan
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
59
views
74
downloads
Cite This
Bu projenin amacı, gıda tazeliğinin izlenmesi için yeni kolorimetrik filmler geliştirmekti. UV ışık ışınlaması (365 nm) ve karbon noktaları (KNN'ları), antosiyanin katkılı balık jelatini (BJ) filmlerinin üretiminde potansiyel çapraz bağlayıcılar olarak test edilmiştir. Çapraz bağlayıcıların BJ filmlerin optik, yüzey, yapısal, bariyer ve mekanik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. KNN'ların UV ışıması altında dahil edilmesi, BJ filmlerin test edilen özelliklerini iyileştirmiştir. BJ filmlerin amonyak buharına karşı kinetik kolorimetrik tepkileri, gıda bozulmasını simüle etmek ve filmlerin amonyak hassasiyetini belirlemek için incelenmiştir. Test edilen filmler arasında, 100 mg/l (BJ-UV-KNN100) içeren UV ile işlenmiş BJ filmler en iyi özellikleri göstermiştir. Daha sonra BJ-UV-KNN100 filmlerinin renk farkının, derisiz tavuk göğsü örneklerinde mikrobiyal büyüme ve TUBA salınımı ile uyumlu bir şekilde geliştiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, gıda tazeliğinin gerçek zamanlı kantitatif tahmini için BJ-UV-KNN100 filmiyle birlikte kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir akıllı telefon uygulaması (SmartFood) geliştirilmiştir. Daha sonra bu uygulamanın bir üst versiyonu olan ve özel tasarım telefon kılıfına ihtiyaç duymayan, SmartFood++ uygulaması geliştirilmiş ve balık tazelik takibi için başarıyla kullanılmıştır. Önerilen gıda tazeliği izleme platformu, küresel gıda israfını ve gıda kaynaklı hastalık salgınlarını en aza indirmek için büyük bir potansiyel ortaya koymaktadır.
Subject Keywords
Carbon nanodot
,
UV irradiation
,
Fish gelatin
,
Colorimetric detection
,
Smartphone application
URI
https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1233355/gida-bozulmasinin-takibinde-karbon-nanonoktalari-ile-kuvvetlendirilmis-kolorimetrik-balik-jelatini-filmlerinin-kullanilmasi
https://hdl.handle.net/11511/113786
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
L. N. Kahyaoğlu and V. Kılıç, “Gıda Bozulmasının Takibinde Karbon Nanonoktaları ile Kuvvetlendirilmiş Kolorimetrik Balık Jelatini Filmlerinin Kullanılması,” 2022. Accessed: 00, 2025. [Online]. Available: https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1233355/gida-bozulmasinin-takibinde-karbon-nanonoktalari-ile-kuvvetlendirilmis-kolorimetrik-balik-jelatini-filmlerinin-kullanilmasi.