Patatesde tuz kuraklık stresine toleranslı transgenik bitkilerin geliştirilmesi

Download
2004
Eyidoğan, İnci Füsun
Öktem, Hüseyin Avni
Selçuk, Feyza
Yücel, Ayşe Meral
Tansı, Simin Müge
Bitkiler üretimi ve büyümeyi engelleyen çeşitli çevresel faktörlere maruz kalırlar. Bu çevresel stresler içinde, kuraklık ve tuzluluktan kaynaklanan ozmotik stres en ciddi, problemlerden biridir. Yürütülen çalışmanın amacı gen teknolojisi yöntemleri kullanılarak tuz ve kuraklık stresine toleranslı patates bitkilerinin geliştirilmesidir. Bu amaçla bitkilerde sentezlenen ozmokoruyuculardan biri olan prolinin akümülasyonunu arttırmak için biyosentez yolundaki anahtar enzim olan PSCS'yi kodlayan genin patatese transferi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında transformasyon ve analiz çalışmalarında kullanılmak üzere Ausonia cinsi patateslerden ana kültür kurulmuştur. P5CS genini taşıyan iki farklı plasmid vektörü E.coli hücrelerinde amplifiye edilmiş, elektroporasyon ile A.tumefadens hücrelerine aktarılmış, ve bu A.tumefaciens hücreleriyle transformasyon rejenerasyon çalışmalarına başlanmıştır. Elde edilen 88 hat transgenîk bitkiden prolini en fazla akümüle eden 10 hat bitki seçilmiş, bu bitkiler île moleküler ve biyokimyasal analizler gerçekleştirilmiştir. Analizlerin sonunda tüm bitkilerin kontrol bitkilere oranla tuz stressine daha toleranslı oldukları gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, patatesde prolin biyosentezinin genetik manipülasyonlar yolu ile arttırılmasının, osmotik stres toleransı iyileştirilmiş bitkilerin geliştirilmesinde kullanılabileceği yönündedir.

Suggestions

Sustainable design implications for alternative food networks: A case on Güneşköy's community supported agriculture (CSA) model
Kaplan, Ayşe; Doğan, Çağla; Department of Industrial Design (2021-6)
The global food system consists of complex processes (i.e., food production, distribution, consumption, and disposal) and contains several environmental, economic, and social sustainability challenges. As a result of the food system's problems, some producers and consumers have taken actions that have resulted in the emergence of alternative food networks. These are primarily bottom-up initiatives led by creative and innovative groups of people collaborating to develop alternative food-system solutions. Dif...
Developing enteral feeding formulations with different protein sources, rheological characterization and microstructural analysis of these formulations
Atıl, Gökhan Uğur; Mert, Behiç; Department of Food Engineering (2021-2-12)
People who underwent surgery or suffer from dysphagia disease cannot consume solid food materials. Liquid food formulations which are called as enteral feeding formulations are prepared for these people. The main objective of this study was to investigate the usage possibilities of different plant-based proteins in enteral nutrition products and to examine the effects of these proteins on these products such as rheology, stability and microstructure. In the first part of this study protein concentrates were...
Basit şekerlerin doymuş çözeltilerdeki davranışlarının moleküler dinamik (MD) simülasyon ile incelenmesi
Balabanlı, Zinnur Yağmur; Öztop, Halil Mecit (2020-10-23)
Şekerler biyokullanılabilirliği, son ürün kalitesini ve üretim verimini etkileyen birçok yapısal özelliğe sahiptir bu sebeple değişen koşullar altındaki yapısal davranışlarının incelenmesi esastır. Bu araştırmanın amacı fruktoz ve glikoz şekerlerinin, su ile etkileşimlerini, kristalizasyon eğilimlerini, moleküller arası itme-çekme kuvvetlerini ve sulu çözeltilerdeki belirli davranışlarını Moleküler Dinamik (MD) simülasyon tekniğini kullanarak karşılaştırmak ve tekniğin gıda sistemlerine uygulanabilirliğini ...
Diyabetin Böbrek Dokusu Üzerindeki Etkilerinin Moleküler Düzeyde İncelenmesi Ve C Vitamininin Tedavi Edici Rolünün Araştırılması
Severcan, Feride(2010-12-31)
Diyabet, hiperglisemi ile karakterize edilen metabolik bir hastalık olup, pek çok komplikasyona neden olarak neredeyse tüm organ fonksiyonlarını etkiler. Tip 1 ve tip 2 diyabetten en çok etkilenen dokular arasında böbrek dokusu da yer alır. Esas olarak glomerüler lezyonlara neden olan diyabetik nefropati hastalarda sıklıkla gözlenirken hastalık sonucu ölümlerin en önemli nedeni arasında yer almaktadır. Her ne kadar klinikte ve deneysel olarak diyabete bağlı yapı ve fonksiyon bozuklukları belirlenmiş olmasın...
Analysis of the formability of metals
Koçak, Özgür; Tekkaya, A. Erman; Department of Mechanical Engineering (2003)
Workpieces during cold forging fail basically due to ductile fracture. Ductile fracture can be predicted by damage models. In this study, various damage models such as Cockcroft & Latham, McClintock, Freudenthal, Rice & Tracy, Oyane, Ayada, Brozzo are investigated for their applicability to three workpiece materials: bearing steel (100Cr6), stainless steel (X5CrNiMo1810) and brass (CuZn39). The damage material parameters have been obtained by various tests such as tensile, standard compression, ring compres...
Citation Formats
İ. F. Eyidoğan, H. A. Öktem, F. Selçuk, A. M. Yücel, and S. M. Tansı, “Patatesde tuz kuraklık stresine toleranslı transgenik bitkilerin geliştirilmesi,” 2004. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TmpJeE1URT0.