Türk linyitlerinin biyolojik yolla sıvılaştırılması ve gazlaştırılması

Download
1993
Gökçay, Ferdi Celal
Linyitlerin yakılmaları sırasında ortaya çıkan hava kirliliğinin önlenebilmesi amacıyla bu araştırmada Ülkemizde geniş rezervlere sahip, yüksek kükürt içerikli ve düşük kalorili linyitlerden olan Elbistan, Çanakkale Çan ve Ankara-Beypazarı linyitlerinin biyolojik olarak çözündürülebilirliği ve daha sonra çözündürülen malzemenin karakterize edilerek yine biyolojik olarak gazlaştırılabilirliği araştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda özellikle Elbistan linyitlerinin Phanerochaete chrysosporium adlı beyaz çürükcül fungus tarafından sekonder metabolizma ürünü ligninaz enzimleri vasıtasıyla %90 üzerinde depolimerize edilebildiği gösterilmiştir. Çan linyitlerinin de 8N $HNO_3$ ile ön muameleyi takiben bir miktar biyolojik depolimerizasyona yatkın oldukları anlaşılmaktadır. Beypazarı linyitleri ise ön muamele ile dahi biyolojik olarak çözündürülemektedir. Fungus tarafından çözündürülen malzemenin daha sonra anaerobik şartlarda gazlaşt ırı Imas ı. deneylerinde brjinal linyitin kalorifik değerinin yaklaşık % 4.6'sı gaz olarak geri alınmaktadır. Kalitatif olarak yapılan gaz analizlerinden gasifikasyon sırasında çıkan gazın hemen tamamen metandan meydana geldiği ve anaerobik çürütme sırasında asit Üretici mikroorganizmaların etkin olmadıkları anlaşılmaktadır. Kullanılan anaerobik kültürün çözündürülen malzemeye yeterince alıştırılamamış olduğu ve çözündürülen malzemenin çok muhtemelen büyük molekül ağırlıklı oligomerlerden meydana gelmiş olduğu düşünülecek olursa oligomerelerin daha küçük molekül ağırlıklı monomerlere ayrıştırılması ve biyolojik gazifikasyon çalışmalarına devam edilmesinde yarar vardır. Diğer taraftan çözündürülen malzemenin yeniden polimerleştirilmesi ile çevre dostu plastiğe benzer bir malzemenin elde edilebilecegi düşünülmüş ve bu yönde çalışmaların südürülmesi önerilmiştir.

Suggestions

Türk Linyitlerinin Çeşitli Biyokütleler ve Atık Manyezit Tozu ile Pulverize Yanma Özelliklerinin Düşey Borulu Fırında İncelenmesi
Kazanç Özerinç, Feyza(2018)
Bu projede, düsey borulu fırın kullanılarak iki adet biyokütle (zeytin kalıntısı ve bademkabugu) ile Türk linyitinin birlikte yakılmasının yanma verimliliginin artırılması ve gerekliverilerin endüstriye saglanması amaçlanmıstır. Partikül büyüklügünün etkisini arastırmak içinyakıtlar farklı boyut aralıklarına ögütülmüstür ve yakıtlar arasındaki etkilesimleri analiz etmekiçin farklı biyokütle / kömür oranlarında mekanik olarak karıstırılmıslardır. Düsey borulu fırındeneyleri yüksek sıcaklık (1000 ºC), yüksek ...
Atık manyezit tozu ve çeşitli biyokütlelerin Türk linyitlerinin yanması üzerindeki etkisi
Kazanç Özerinç, Feyza(2016-12-31)
Bu projede Türk linyitinin daha önce araştırılmamış farklı biyokütlelerle (üzüm küspesi, ve badem kabuğu) ve bir endüstri atığı olan atık manyezit tozu ile birlikte deneysel bir sistemde yakılarak yanma veriminin artırılması için gerekli dataların endüstriye sunulması amaçlanmıştır. Kömürün bahsedilen atıklarla karıştırılarak homojen yeni bir yakıt haline gelmesi için melas adı verilen bir şeker pancarı atığı bağlayıcı olarak kullanılacaktır. Bu sayede hem Türk linyitinin kullanılabilirliği artırılacak hem ...
Makedonya şaraplarından mololoaktif fermentasyonu (mlf ) gerçekleştiren laktik asit bakteri (lab) suşlarına etkili olabilecek bakteriosin türü inhibitörleri üretibilen lab suşlarının izalasyonu, karekterizasyonu ve bu bakteriosinlerin mlf 'nin durdurulmasında, gıda kaynaklı patojenlerin inhibisyonunda ve yüksek hidrostatik basınç prosesinde kullanılması
Bozoğlu, Faruk; Alpas, Hami(2011-06-01)
Bu projede Makedonya’ da üretilen şaraplardan malo laktik fermentasyonda (MLF) aktif o larak yer alan laktik asit bakterileri (LAB) çeşitli üretim merkezlerinden alınan şaraplardan izol e edilmiş ve bu izolatların MLF’ da aktif olan LAB izolatları üzerindeki inhibisyon etkileri karşılaştırılmıştır. En geniş inhibisyon etkisine sahip suşlardan elde edilen ve aktif madde olarak nitelendirilen izolatların diğer LAB bakterileri üzerine olan aktiviteleri, seçilen patoj en ve şarap fe...
Türk linyitlerinin yanma kinetiğinin oksiyanma koşulllarında termal gravimetri analiz yöntemi ile incelenmesi
Avşaroğlu, Sevil; Barzegar, Ramin; Yozgatlıgil, Ahmet; Atımtay, Aysel (null; 2017-11-03)
Değişik özelliklere sahip iki Türk linyitinin, Orhaneli ve Soma, yanma ve oksiyanma özellikleri Termal Gravimetrik Analiz (TGA) yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu linyitlerin yanma kinetiği oksijenle zenginleştirilmiş hava (O2/N2) ve oksiyanma (O2/CO2) ortamlarında %21, %30 ve %40 oksijen içeren gazlarla ve değişik ısıtma hızlarında yapılan deneylerle araştırılmış ve kimyasal reaksiyon mekanizmaları tesbit edilmeye çalışılmıştır. Kinetik çalışmalar için kullanılan ısıtma hızları 5, 10, 15 ve 20⸰ C/dak d...
Türk kömürlerinin mikroyapısal özelliklerinin belirlenmesi ve karbonizasyon/Aktivasyon sonucu elde edilen adsorbentlerin karakterizasyonu
Şenel, İ.gökhan; Yücel, Hayrettin(1994)
Oniki adet Türk Kömürünün gözenek yapıları civa porozimetresi, azot ve karbon dioksit adsorplama ve helyum piknometresi yöntemleri ile tayin edilmiştiı Bu kömürler arasından seçilen dört adet kömür 750°C-1125°C arasında seçilen sıcaklıklara 10°C/dak ısıtma hizı ile ısıtılmış ve toplam süre iki saat olmak üzere karbonize edilmiştir. Karbonizasyon ürünleri son karbonizasyon sıcaklığında ek bir saat süresince $CO_2$ ortamında aktivasyona tabi tutulmuştur. Elde edilen karbonizasyon ve aktivasyon ürünlerinin göz...
Citation Formats
F. C. Gökçay, “Türk linyitlerinin biyolojik yolla sıvılaştırılması ve gazlaştırılması,” 1993. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/T0RVME5BPT0.