Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Videos
Videos
Thesis submission
Thesis submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Contact us
Contact us
Aletsel ve sayısal dataların birleştirilmesi krma yaklaşımına dayanan betonarme çerçeveli yapıların hasar ve sismik karakteristiklerinin incelenmesi
Download
TVRJeU9EYzM.pdf
Date
2010
Author
Bikçe, Murat
Geneş, M.cemal
Gülkan, Polat
Kaçın, Selçuk
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
3
views
12
downloads
Cite This
Son yıllardaki depremlerden sonra yapılan hasar incelemelerinde, betonarme çerçeveli yapılarda kayda değer hasarlar oluştuğu görülmüş, buradan betonarme çerçeveli yapıların hasargörebilirliğinin arttığı sonucuna varılmıştır. Bu hasarlar, dizayn hataları, işçilik ve detayların inşaasındaki hatalardan başka, genel dizayn kabulleri, hassas analizler ve taşıyıcı elemanlar ile dolgu duvarlar arasındaki etkileşimi de içeren binaların tepki karakteristikleri de sebep olabilmektedir. Her ne kadar bazı durumlarda, hasarların nedenlerinin yeniden açıklanması ve araştırılması mümkün olsa da, yapı planına ve kabullere bağlı olarak bulunan sayısal sonuçlar ile ölçülen sonuçlar arasındaki farklar, sismik yüklerin binaya daha sistematik bir yol ile aktarılmasına dayanan ve aletsel dataların kullanıldığı ileri yaklaşımlara gerek olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan dolayı, kuvvetli deprem oluşmadan önce aletsel datalara ve sismik kayıtlara dayanan sismik risk araştırmaları ve hasargörebilirlik çalışmalarını içeren bu proje gerçekleştirilmiştir. Bu deprem öncesi projede, deprem riskinin azaltılması için mevcut araçlardan yararlanarak, Avrupa Araştırma Alanı olarak adlandırılan ve Almanya’daki Üniversite ve Türkiye’de ki yerel yönetimlerle profesyonel ortaklıkların oluşturulan bir ortamdan yararlanılmaktadır. Bu çalışmada, sokak taramasına dayalı yöntemle çalışma bölgesinde bulunan yapı stoku, kullanım amacı, yapı tipi ve deprem etkisi altında yapı tepkisini ve hasargörebilirliği etkileyen parametlere göre sınıflandırılmıştır. Belli başlı betonarme çerçeveli yapı tipleri için alt sınıflandırmalar yapılmıştır. Özel olarak hazırlanan puanlama sistemi kriterlerine göre yapıları temsil edebilecek binalar belirlenerek ve bunlardan elde edilen datalar üç boyutlu sonlu eleman modelinin kalibrasyonunda kullanılmıştır. Elde edilen gerçek bina tepkileri, genel dizayn prosedürlerine direk olarak uygulanmış ve şartnamelerin ve mevcut dizayn kurallarının doğruluğu sorgulanmıştır. Bu proje çalışmasında, düşük maliyetli bina davranışı tespit sistemiyle mühendislik analizlerinin birleştirilmesine dayanan ve olası hasar durumlarını tespit etmede kullanılabilecek olan bir prosedür geliştirilmiştir. Bu prosedürde, çok amaçlı aletsel testler yapılarak ve farklı sensor ve titreşim kaynakları kullanılarak elde edilen sonuçlar gerçekleştirilen analitik incelemelerle yakından ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, Antakya için hazırlanacak olan Master Planı için, deprem senaryolarına göre hasar dağılımının daha gerçekçi olarak tahmini için bir veri tabanı oluşturulmuştur.
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRJeU9EYzM
https://hdl.handle.net/11511/50287
Collections
Department of Civil Engineering, Project and Design
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
M. Bikçe, M. c. Geneş, P. Gülkan, and S. Kaçın, “Aletsel ve sayısal dataların birleştirilmesi krma yaklaşımına dayanan betonarme çerçeveli yapıların hasar ve sismik karakteristiklerinin incelenmesi,” 2010. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRJeU9EYzM.