Karışık Yemek Atıklarından Biyoetanol Üretimi

2008-12-31
KAPSAM: Doğada bol miktarlarda bulunan, ucuz veya sürdürülebilir bitkisel kaynakların kullanımı, yenilenebilir enerjinin hem üretim hem de kullanımını yaygınlaştıracaktır. Bu çalışmada amaçlarımız 1) optimum hidroliz ve fermentasyon koşullarını belirlemek, 2) mutfak atıklarından biyoetanol üretme yetisini değerlendirmektir (veya en yüksek verime ulaşmaktır). MATERYAL VE YÖNTEM Hammadde: ODTÜ yerleşkesindeki kafeterya ve yemekhane mutfaklarından çıkan atıklar ham madde olarak kullanılmaktadır. Mikroorganizma ve Enzimler: Fermentasyon işleminde ekmek mayası olarak bilinen Saccharomyces cerevisiae kullanılmaktadır. Nişasta, hemiselüloz, selüloz veya lignin+selüloz gibi şekerleri basit şekerlere ayrıştırmak için ise α- amilaz, glukoamilaz, selülaz ve β-glukosidaz enzimleri ile çalışılmaktadır. Enzimatik hidroliz Öncesi işlemler: Yemek atığı sulu karışımı %1 ve %4 lük sülfürik asit (H2SO4) çözeltisi, sıcak su ve kontrol (muamelesiz) olmak üzere 3 farklı şekilde işlemden geçirilmiştir. Enzimatik Hidroliz: Ön işlemden geçen karışımlar yukarıda adı geçen 4 enzim ile muamele edilmiştir. işlem sırasında spektrofotometrik yöntemle açığa çıkan glikoz miktarları ölçülmüş ve glikoz miktarının sabitlendiği süre gereken hidroliz süresi olarak saptanmıştır. Fermentasyon: Hidroliz işlemi sonunda en yüksek glikoz miktarını açığa çıkaran örnekler iki farklı koşulda fermentasyona tabi tutulmuştur: 1) üre, maya eksraktı ve diamonyumfosfat [(NH4)2 HPO4] gibi fermentasyon kimyasalları ekleyerek 2) hiçbir kimyasal eklemeden fermentasyon başlatılmıştır. Fermentasyon işlemi çalkalamalı su banyosunda (~150 devir/dk) sabit sıcaklıkta (30oC) 48 saat boyunca 250ml'lik erlenler içinde 4-5 pH'da gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar: 1. Enzimatik hidroliz süresi 6 saat olarak saptandı. 2. En yüksek glikoz miktarı (64.8 g/L) 6 saat sonunda kontrol grubu ile elde edildi. Bu değer sıcak su ile muamele edilen örnekteki glikoz miktarına yakın bulundu. 3. Kimyasal eklemeden gerçekleştirilen fermentasyon denemelerinde daha yüksek verim elde edildi: Direk enzimatik yolla hidrolize edilen (kontrol grubu) örneklerde 48 saatlik fermentasyon sonunda 23.3 g/L etanol (verim 0.36 g/g)elde edildi. 4. Kimyasal eklenerek yapılan denemelerde 48 saat sonunda 17.4 g/L etanol (verim 0.27 g/g) elde edildi. 5. Yanıt yüzey yöntemi kullanılarak yapılan optimizasyon çalışması sonunda ideal fermentasyon koşulları %20 katı madde derişimi, %8.9 inokulum hacmi ve 58.8 saat olarak saptandı. Bu koşullarda 32.2 g/L derişiminde etanol üretildi; verim değeri de 0.40 g etanol/g glikoz (veya 0.16 g etanol/ g kuru madde) olarak belirlendi. Elde edilen verim teorik değerin % 78.7'sine eşdeğerdir.

Suggestions

Karışık Matrisli Membranlar ile Uçucu Organik Bileşenlerin Ayrılması
Kalıpçılar, Halil(2016-12-31)
Bu proje kapsamında karışık matrisli membranlar, ambalaj-baskı sanayinde kullanılan katmadeğeri yüksek etil asetat, isopropil ve etil alkolün geri kazanılması amacıyla hazırlanacaktır.Sentezlenecek olan karışık matrisli membranların, çözücüleri geçirirken azot ve su buharınıgeçirmeyen, moleküler elek niteliğine sahip hidrofobik özellikte olması hedeflenmektedir. Bumembranlar yardımıyla azot içinde kısmi basınçları çok düşük olan çözücülerin, kısmi basınçlarıartırılarak yoğuşturulabilir bir seviye çıkması is...
Azotlu gübre yıkanması nedeniyle yeraltı suyu kaynaklarındaki kirlenme miktarının matematik modellerle belirlenmesi
Özenirler, Günal; Ünlü, Kahraman; İlbeyi, Adem; Üstün, Haluk(1996)
Türkiye'de tarımın yoğun olduğu yörelerde yanlış ve aşırı azotlu gübre kullanımının yeraltı suyu (YAS) kaynaklarında önemli miktarlarda kirlenmeye yol açtığı bilinmektedir. Bu raporda, $^{15}N$ ile yapılan saha çalışmalarından elde edilen verilere dayanarak ve matematik, modeller kullanarak yürütülen simülasyon çalışmalarından elde edilen sonuçlar baz alınarak, Türkiye'de geniş tarımsal alanlarda YAS kaynaklarının kirlenmesine yol açmayacak optimum azotlu gübre ve sulama suyu kullanım miktarlarının belirlen...
KARIŞTIRMALI TANKLARDA PİCKERİNG EMÜLSİYONLARININ KATASTROFİK FAZ EVRİLMESİ
Ayrancı Tansık, İnci(2017-12-31)
Pickering emülsiyonları yüzey aktif madde olarak hidrofilik veya hidrofobik partiküllerin kullanılması ile stabilize edilen emülsiyonlardır. Bu emülsiyonlar kimyasal yüzey aktif madde ile stabilize edilen emülsiyonlara göre çok daha avantajlıdırlar. Örneğin doğaya zararlı kimyasal madde kullanılmadığı için daha çevre dostu emülsiyonlardır. Aynı zamanda ilaç ve kozmetik gibi insan vücudu ile uyum isteyen uygulamalarda biyomalzemeler kullanılarak tahrişe yol açmayan ürünler elde edilmesini sağlarlar. Ayrıca p...
Hydrogen production via steam reforming of glycerol
Göktürk, Sevil; Sezgi, Naime Aslı; Department of Chemical Engineering (2021-2-12)
Today, intensive studies are carried out on alternative energy sources that will replace fossil fuels due to its limited sources, soaring of prices and negative effects on people and environment. Hydrogen energy offers a solution to minimize these problems as a clean and renewable energy carrier. One of the most important applications of hydrogen is its use in fuel cell-derived vehicles. However, the implementation of hydrogen in the transport sector is limited by the difficulty of storage and the lack of i...
Karotların karot-tomografi görüntüleme tekniği ile karakterizasyonu
Okandan, Ender; Demiral, Birol; Karacan, Özgen; Akın, Serhat(1999-11-01)
Petrol arama sondajları sırasında kuyudan alınan karot örnekleri yeraltında buluınan yataklar hakkında elde edilebilecek en önemli veri kaynaklarıdır. Son yıllardaki görüntüleme tekniklerinin ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesi X-Ray karot tomografi sistemlerinin karotların karakterizasyonu için kullanılmasını sağlamıştır. Bu yöntemin en önemli özelliği karotlarm bozulmadan incelenmesine imkan vermesidir. Akış deneyleri sırasında da kullanılan bu sistem karot boyunca 2 mm de bir alınan görüntülerle heter...
Citation Formats
D. Çekmecelioğlu, “Karışık Yemek Atıklarından Biyoetanol Üretimi,” 2008. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/59402.