Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Yönle Değişmeyen Ve Yöne Bağımlı Besin Örneklerinin Kurutulmasının Modellenmesi

2009-12-31
Kurutma çok eskiden beri gıda muhafazasında kullanılagelen bir yöntemdir. Kurutma modellerinin yardımıyla, gıda maddesinin son kalitesini iyileştirecek optimum koşulların saptanması, sistemde nemden dolayı mikrobiyal gelişme ve bozulmaya neden olabilecek potansiyel noktaların belirlenmesi; çok farklı materyal tiplerinin kullanımı, akışkanlar dinamiği ve çalışma koşullarında endüstriyel kurutucuların performans analizi kısa sürede mümkün olabilmektedir. Numerik modelleme gerçek sistemlerin simülasyonu için kullanılan verimli ve güçlü bir araçtır. Basit durumlar için diferansiyel denklemler analitik yolla çözülebilmektedir, ancak gerçekçi, karmaşık koşullarda, analitik metodlar çözüm için yeterli olamamaktadır. Sonlu Elemanlar Yontemi (SEY, FEM) karmaşık sınır koşullu, lineer olmayan işlemleri yüksek doğrulukla çözebilen güçlü bir teknik olup, düzgün olmayan geometrilerde de rahatlıkla uygulanabilmekte, ekonomiden, inşaat mühendisliğine, nanoteknoloji ve biyolojik bilimlere kadar pek çok alanda kullanılabilmektedir. Gıda sistemlerinde özellikle çokca kullanılan termal işlemlerin- ısıtma, soğutma, dondurma ve çözdürme- SEY ile modellenmesine ilişkin pek çok çalışma yapılmıştır ve ileri teknoloji simülasyon programlarının gelişmesiyle yapılmaya devam etmektedir. Ancak, çalışmalar göstermiştir ki; gerçeğe daha yakın, sağlıklı sonuçların elde edilmesi için bir çok termal işlemde, ısı ve kütle transferinin hatta akışkanların olduğu durumda akışkan dinamiğinin de bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Buna ilaveten birçok gıda özelliğinin (ısı iletkenliği, özısı, difüzyon katsayısı, özkütle vb.) ısı ya da nem miktarına göre değiştiği tespit edilmiş ve gerçek sistemi daha iyi tanımlayan modeller oluşturulabilmesi için modellerde sabit yerine değişken gıda özellikleri kullanılmıştır. Bu doğrultuda, araştırmada az yağlı et ve kıymadan hazırlanan et dilimlerinin kurutulmasının SEY aracılığı ile modellenmesi ve bu iki farklı gıda örneği kullanılarak yöne bağımlı ve yönden bağımsız sistemleri temsil eden modellerin birbirleriyle ve deneysel sonuçlarla kıyaslanması amaçlanmıştır.

Suggestions

Sonlu Elemanlar Analizi ile Çekme Kepçeli Yerkazarın Kepçesi Üzerindeki Gerilmelerin İncelenmesi
Demirel, Nuray; Gölbaşı, Onur (2011-09-01)
Çekme kepçeli yerkazarların üretkenlikleri kepçenin kaya birimiyle etkileşimi ile doğrudan ilintilidir. Bu etkileşim sırasında kaya biriminin gösterdiği dirence bağlı olarak kepçede yüksek gerilmeler oluşmaktadır. Bu gerilmelerin kayaç özelliklerine göre değişimini gözlemlemek ve gerilmelerin yoğun olduğu kepçe bileşenlerini tespit etmek, kepçenin daha etkin bir şekilde yer ile etkileşiminin sağlanması ve bakım.onarım maliyetlerinin azaltılması için oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı çekme kepçeli yerka...
Sonlu eleman yöntemiyle üretim işlemlerinin sayısal benzetimi
Tekkaya, Erman A.; Kavaklı, Sebahattin; Şavkılıoğlu, Murat; Baranoğlu, Besim; Gerçek, Çınar; Arıkan, Mehmet Fırat; Şen, Abdullah(1995)
Projenin amacı metal biçimlendirme işlemlerinin sayısal benzetimini yapabilen bir sonlu eleman yazılımının geliştirilmesidir. Yazılımın yerel sanayide kullanılabilmesi için güvenirli, hızlı ve geniş bir donanım platformunda çalışabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle malzemenin bünye denklemleri rijit-plastik olarak seçilmiştir. Bünye denklemleri Levy-Mises akma kuralı, v. Mises akma kriteri ve pekleşmeyi tarifleyen akma eğrisi kullanılarak oluşturulmaktadır. Sayısal çözüm ise Markov değişim ilkesinin ayrıklaşt...
Kontrollü Salım Uygulamaları için Manyetotermal Duyarlığa Sahip Ultra-ince, Çok-katmanlı Polimer Filmlerin Hazırlanması ve Tanımlanması
Erel Göktepe, İrem(2017-08-15)
Katman-katman kendiliğinden yapılanma tekniği ekonomik, kolay uygulanabilir ve su-bazlı polimer çözeltilerinin kullanımına olanak tanıdığından özellikle biyomedikal uygulamalar için tercih edilmektedir. Filmi oluşturan yapıtaşlarının ortam koşullarına duyarlı polimerlerden seçilmesi durumunda bu polimer filmlerin içerisine işlevsel biyolojik moleküllerin yüklenmesi ve yüzeyden salımı da mümkündür. Filmlerin yüzeyinden ilaç salımı pH, sıcaklık ya da biyolojik ortam gibi dahili tetikleme mekanizmaları üzerind...
Kontrollü İlaç Salımına Yönelik Biyobozunur Nanoparçacık Üretimi
Bat, Erhan(2017-12-31)
Günümüzde nanoteknoloji sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir alan olmuştur. Gen uygulamalarından moleküler tanılara, ilaç sektöründen hastalık tanılarına kadar pek çok alandaki çalışmalarda ilgi odağı olmuştur. Üzerine nanopartiküller yüklenmiş ilaçlar doğrudan hastalıklı doku ve hücrelere etki edebilmekte ve böylece biyolojik aktivitesi artırılmaktadır. Ancak, nano-ilaçların gelecek sunabilmesi için boyut, şekil, bileşen gibi dizayn parametrelerinin iyi analiz edilmesi gerekir. Bu amaç...
Aynı kurumsal beklentilere tabi aktörlerin farklılaşan davranışları: Öğretim üyelerinin bilimsel yayın üretkenliklerinin üniversite, bölüm ve birey düzeyindeki yordayıcıları
Önder, Çetin; Erdil, Selin Eser (Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara, Turkey), 2015-12)
Akademik araştırma giderek artan ölçüde dışsal düzenlemelerle yönetilir hale gelmektedir. Bu düzenlemelerin en önemli unsurlarından bazıları akademisyenlerin bilimsel yayın üretkenliklerinin artırılmasına ilişkindir. Bu çalışmada, Türk üniversitelerinin işletme bölümlerindeki öğretim üyelerinin 2007 ve 2011 yılları arasındaki bilimsel yayın üretkenliklerinin öncülleri görgül olarak incelenmektedir. Bulgular, öğretim üyelerinin ancak bir kısmının düzenlemelerde öngörülen türde bilimsel yayın yaptığını; üretk...
Citation Formats
D. Çekmecelioğlu, “Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Yönle Değişmeyen Ve Yöne Bağımlı Besin Örneklerinin Kurutulmasının Modellenmesi,” 2009. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/59403.