Hide/Show Apps

Taze Deniz Ürünlerinin Dondurarak - Şoklanarak İşlenmesi Yerine Isısal Olmayan Teknolojiler Kullanılarak Saklanması Ve Kalite Parametrelerinin Takibi

YHB sistemi basınç teknesi, basınç üreten sistem, sıcaklık kontrol sistemi ve materyal yükleme boşaltma sistemi olmak üzere dört bölümden oluşur. Basıncı, gıda ürününe aktarmak için basınç ileten bir ortam (genellikle su) kullanılır. Teknoloji; gıdanın uygun bir plastik koruyucuya (torbaya) konulduktan sonra içinde sıvı bulunan basınç ünitesine yerleştirilmesini ve basınç uygulanmasını içerir. Basınç miktarı ve zaman, tüm mikroorganizmaların öldürüldüğü (steril) ürünler elde etmek ya da sadece belirli hedef (hastalık yapıcı) mikroorganizmaları öldürmek üzere ayarlanabilir. Yüksek basınç prosesleri 1000 – 6000 atm arasında izostatik basınç uygulamasını içerir. Teknik “Le Chatelier ve İzostatik Kurallar” prensiplerine dayanır. Bundan dolayı yüksek hidrostatik basınç gıdanın şekli ve büyüklüğünden bağımsız olarak tüm noktalara eşit olarak iletilir. Basınç gıda maddesinin her noktasında eşit olduğu için, ısıl işlemde olduğu gibi madde ekseni boyunca sıcaklık değişiminden kaynaklanan farklılıklar görülmez. YHB uygulandığı basınç seviyesine bağlı olarak, ürünün duyusal özelliklerinde değişimlere yol açmadan, hedeflenen enzim ve mikroorganizma inaktivasyonu sağlanır.