Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Süt Ve Süt Ürünlerinde Salmonella Spl.'nin Real - Time Pcr Yöntemi İle Tanısı İçin Kullanılan İki Önemli Gen Bölgesinin Karşılaştırılması
Date
2010-12-31
Author
Gültekin, Güzin Candan
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
68
views
0
downloads
Cite This
Son yıllarda geliştirilen primer ve probların Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ve Real-Time PZR (Gerçek-Zamanlı PZR) yöntemleri ile yapılan denemeler başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak bu çalışmaların çoğunluğu farklı gıdalarla çalışılmış, farklı primer ve problarla denenmiştir. Henüz gıda ürünlerinde Salmonella spp. tanısı için Real-Time PZR yöntemi ile geliştirilen uluslararası bir standart bulunmamaktadır. Projenin amacı farklı iki primer ve prob grubundan oluşan yöntemleri kıyaslayarak süt ve süt ürünlerinde standardizasyon sağlamaktır. Bu amaç çerçevesinde tüketim için sunulan süt ve süt ürünlerinde yapay kontaminasyon ile analiz yapılacaktır. Projenin bir diğer amacı ise, daha önce genetiği değiştirilmiş gıdaların (GDO) analizlerinde kullandığımız Real-Time PZR cihazımızın kullanım etkinliğini arttırmaktır. Bu amaçla, Salmonella türü bir başlangıç olacak ve laboratuvarımızda gıdalardan diğer patojen türlerinin de benzer yöntemlerle hızlı teşhisi çalışmaları yapılabilecektir. Böylece bu proje bölümümüz Gıda Analiz Laboratuvarı'nda (GAL) yöntemin kullanılması için ön çalışma niteliğindedir. - Zamana bağlı iş planı: 0-3 Ay Sarf malzemelerinin temini ve S. Typhimurium ATCC 14028 suşu için Real-Time PZR standart eğrilerinin oluşturulması. 3-6 Ay Örnek süt ve süt ürünlerinin yapay kontaminasyonu; önzenginleştirme ve DNA izolasyonu. 6-9 Ay Tüm örnekler için Real-Time PZR analizleri. 9-12 Ay Real-Time PZR analizlerinin tamamlanması; istatistiksel analizlerin yapılması ve sonuç raporunun yazılması. Daha önce Salmonella spp.'ye spesifik olarak dizayn edilen ve pek çok araştırmacı tarafından kullanılan primer ve probların süt ve süt ürünlerinde Salmonella spp. tanısı için etkinlikleri ortaya konacaktır. Etkin olan yöntem ile süt endüstrisinde Salmonella'nın hızlı tanısını sağlayacaktır. Bu ise gerek halk sağlığını korumak ve gerekse endüstrideki ürün kayıplarını azaltmayı sağlayacaktır. Uluslararası standart olarak önerilen her iki primer ve prob grubu farklı çalışmalarda değerlendirilmiş, ancak süt ve süt ürünleri için bir karşılaştırılma yapılmamıştır. Çalışmamız bu iki yöntemin süt ve süt ürünleri için etkinliğini karşılaştırarak en uygun yöntemi ortaya koyacaktır.
URI
https://hdl.handle.net/11511/59412
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Evaluation of the water-food nexus with the focus on agricultural water management in the Upper Sakarya watershed
Özel, Beyza; Alp, Emre; Department of Environmental Engineering (2021-5-15)
This study investigates the tradeoffs between water and food (agriculture) nexus and evaluates alternative scenarios focusing on sustainable water governance for agricultural production in Upper Sakarya Basin. For this purpose, pressures on surface water and groundwater resources are determined for the study period (2004-2016) by considering inputs and outputs such as demand, supply, and discharge by all sectors. With concentrating on the impacts on demand and supply dynamics, the effectiveness of managemen...
Study of wave impact loads on components of stilling wave basin on a vertical seawall
Altunbaş, Mustafa Gökay; Özyurt Tarakcıoğlu, Gülizar; Kısacık, Doğan; Department of Civil Engineering (2022-8-24)
In this study, the wave pressure on components of Stilling Wave Basin (SWB) is investigated by analyzing the physical model experiment data of wave pressures for various hydrodynamic conditions. SWB is a structure that can be used for optimizing the crest height to achieve lower overtopping conditions especially in urban areas. The experiments are based on assessing the performance of SWB on a vertical seawall for which limited research exists. Wave pressure data on the seaward storm walls (both rows) and t...
Fotovoltaik Güneş Gözelerinin Üretimine Yönelik Pirit Nanokristal Sentezi ve Karakterizasyonu
Volkan, Mürvet; Kalay, Yunus Eren(2015-12-31)
Başvurusu yapılan bu araştırma teklifinin amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Mikro ve Nano Teknolojiler Programı ve Kimya Bölümleri’nde ortaklaşa yürütülmek üzere, fotovoltaik uygulamalarda kullanılmak üzere pirit nanokristallerinden güneş gözelerinin üretilmesini ve detaylı içyapı karakterizasyonunu içermektedir. DAP kapsamında, sunulan disiplinlerarası proje teklifi ile, geleneksel PV hücre malzemelerinin yerini alabilecek nanokristal pirit malzemesinin üretilmesi ve g...
Modelling and analyis of multı-walled carbon nanotube reinforced polymer composites
Fatima, Bushra; Esat, Volkan; Sustainable Environment and Energy Systems (2016-8)
In this study, multi-walled carbon nanotubes (MWNTs) and multi walled carbon nanotube reinforced epoxy composites (CNTRPs) are investigated by means of computational modelling. To begin with, individual tubes of MWNTs are modelled with varying chiralities through equivalent continuum modelling in order to examine their essential mechanical properties including Young’s modulus, shear modulus, and Poisson’s ratio. The finite element models developed incorporate beam elements that represent Carbon-Carbon ...
Çift Fazlı Çeliklerin Şekillendirilmesi Sırasındaki Hasar Oluşumunun İncelenmesi
Efe, Mert; Şimşir, Caner(2020-01-15)
Bu projede, çift fazlı çeliklerin sekillendirilmesi esnasındaki hasar olusumunu daha dogru ve ayrıntılı bir biçimde analiz etmek amaçlanmıstır. Sekillendirme islemlerinde olusan yüksek sıcaklık ve gerinim hızlarında hasarın daha fazla olacagı hipotezinden yola çıkılarak, bu kosullar altında hasar parametreleri incelenmistir. Esneklik katsayısının hassas bir biçimde ölçülememesinden kaynaklı hasar parametresindeki hata oranını minimuma indirilmistir. Hasar olusumu aynı zamanda mikro bosluk olusumu ile i...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
G. C. Gültekin, “Süt Ve Süt Ürünlerinde Salmonella Spl.’nin Real - Time Pcr Yöntemi İle Tanısı İçin Kullanılan İki Önemli Gen Bölgesinin Karşılaştırılması,” 2010. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/59412.