Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Kara Pas Ve Sarı Pas Hastalıklarına Dayanıklı Ve Hassas Durum Buğday Hatlarının Moleküler Düzeyde Biyofiziksel Metodlarla Karakterizasyonu
Date
2011-04-01
Author
Kaya, Zeki
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
130
views
0
downloads
Cite This
Geniş adaptasyon yeteneği, üretiminin kolaylığı, taşıma, depolama, işleme kolaylığı ve ekmek ve pasta yapılabilme özellikleri ile buğday, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir tahıldır. Bilindiği üzere, özellikle kara pas ve sarı pas hastalıkların en önemlilerindendir. Kara pas ve sarı pas salgınlarının Türkiye'de üretilen makarnalık buğday çeşitlerinde önemli zaralara neden olmaktadır. Daha önce laboratuarımızda Kunduru-1149 x Cham-1 makarnalık buğday melez hatlarının sarı pasa olan duyarlılıkları çalışılmış, dayanıklılık ve hassasiyet profilleri araştırılmıştır. Fakat bu hassasiyet ve dayanıklılığın moleküler temellerine yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Literatürde de değişik pas hastalıklarına dayanıklılık ile ilgili çeşitli genetik çalışmalar bulunmaktadır. (2-3-4). Ama bilindiği üzere moleküler yapıdaki değişiklikler sarı pas ve kara pas gibi patojen hastalıklarına olan duyarlılığı etkileyebilmektedir. Biyolojik sistemlerin işleyiş mekanizmalarını anlayabilmek için proteinlerin yapılarının bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle pas hastalıkları gibi bitki biotik faktörlerin etkin olduğu durumlarda, proteinlerin fonksiyonlarını anlayabilmek için proteinlerin yapısal değişimlerini saptamak, hastalığı önleyici yöntemlerin geliştirilmesi açısından gereklidir. Bu projede; kara pas ve sarı pas hastalıklarına dayanıklı ve hassas makarnalık buğday hatlarının tohumları FTIR Spektroskopisi ile incelenecektir. Ayrıca söz konusu örneklerin proteinlerinin izole etmeye gerek kalmadan ikincil yapı analizleri yapay sinir ağları metodu ile gerçekleştirilecektir. Böylece, hastalığa karşı olan hassasiyet ve dayanıklılığın bitkilerin moleküler yapılarında ne tür değişikliklerden kaynaklandığı saptanmış olacaktır.
URI
https://hdl.handle.net/11511/59819
Collections
Graduate School of Natural and Applied Sciences, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Comparative life cycle assessment of uranium recovery from brine
Altay, Melike Benan; Kurt, Zöhre; Department of Environmental Engineering (2022-4-15)
With the increase in world population and the associated increase in raw material, clean water, and energy demands, seeking for innovative and sustainable methods to decrease the human-made environmental footprint becomes a task of utmost importance. Uranium-based atomic energy the generation has an enormous potential to efficiently supply energy demand at the cost of high environmental impact on water bodies. Therefore, estimating the environmental impacts of the uranium recovery systems from desalination ...
Karbamat pestisitlerinin aldicarb'ın kontrollu salımı ve mikrobiyal degradasyonu
Alaeddinoğlu, Gürdal; Hasırcı, Vasıf Nejat; Gencer, Oktay; Abak, Kazım; Özden, Yaşar(1996)
Türkiyede geniş çapta kullanım bulan ve karbamat pestisitlerinden biri olan aldicarb, çok toksik oluşu ve toprakta uzun süre kalabilmesinden kaynaklanan kirletme özelliğinden dolayı, üzerinde durulması gereken bir maddedir. Bu çalışmada pestisitlerden kaynaklanan çevre ve yeraltı sulan kirliliği problemine iki değişik bilimsel yaklaşımla çözüm önerilmişti. İlk yaklaşım kullanılacak pestisit miktarını düşürebilmek için bir kontrollü salım sistemi geliştirmeyi amaçlamaktaydı. Böylelikle pestisitin ortama veri...
6-12 Aylık Bebekler İçin Porselen Beslenme Seti Tasarımı
İlter Duman, Hilal Ecren; Aydın, Hüseyin; Hızlı Güldemir, Hilal (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2022)
Tamamlayıcı beslenme döneminde kullanılan kapların porselen veya cam olması çocuk sağlığı uzmanları tarafından önerilmektedir ancak pazarda bu amaca özel olarak tasarlanmış bir ürün olmadığı saptanmıştır. Tamamlayıcı beslenme döneminin ilk grubu olan 6-12 aylar arasındaki bebeklerin sağlıklı beslenme ölçütlerini ve bakım verenlerin ihtiyaçlarını gözeten porselen besleme seti tasarımı firmamızda tasarım merkezi projesi olarak yürütülmüştür. Tasarım sürecinin araştırma aşaması; uzmanlık araştırması, pazar ara...
Sarmal Isı Transferli Çift Katmanlı Ocak Üstü Hibrit Pişirici
Gürsu, Hakan (Türk Patent ve Marka Kurumu, 2018-6-12)
Pişirme işlemlerinde enerji kaybını önlemek amacına yönelik geliştirilmiş olan pişirici, 10 gövde, taban, kulplar ve kapaktan oluşmaktadır. Gövdede bulunan çelik ve seramik parçalar birbirine bağlı tek parça halindedir. Çelik yüzeydeki alt deliklerden ısıyı alıp üst deliklerden çıkışını sağlayarak ısı dolaşımını oluşturmaktadır. Pişiricinin kulpları cam kapak üstüne kapanarak kapağı sıkıştırarak, gıdanın sıcaklığını daha uzun süre korumasını sağlamaktadır.
Evsel ve agro-endüstriyel atıklardan organik asit eldesi
Demirer, Göksel N.; Demirer, Sibel Uludağ; Ergüder, Tuba H.; Yılmaz, Vedat; Türkmenoğlu, S.; Doğan, Evrim; Doğan, Eylem; Alkaya, Emrah; Özkan, Leyla; Dunaev, Timur; Kaptan, Serkan(2008)
Bu projede önemli bir çevre kirliliği kaynağı olan ve ülkemizde yüksek miktarlarda üretilen evsel ve agro-endüstriyel atıklar (peynir altı suyu, organik bazlı evsel katı aık, büyükbaş hayvan gübresi, şeker endüstrisi atıkları) organik asitlere dönüştürülmesi ve geri kazanımı çalışılmıştır. Peynir altı suyu ile yapılan deneylerde ilk etapta uçucu yağ asidi (UYA) eldesinin optimizasyonu kesikli reaktörler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. pH değerinin 3 civarlarında seyretmesi ve...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
Z. Kaya, “Kara Pas Ve Sarı Pas Hastalıklarına Dayanıklı Ve Hassas Durum Buğday Hatlarının Moleküler Düzeyde Biyofiziksel Metodlarla Karakterizasyonu,” 2011. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/59819.