Yarı Şeffaf Organik Güneş Gözeleri

Download
2018-09-12
Organik güneş gözelerinde genelde aluminyum, gümüş, altın elektrotlar üst elektrot olarak kullanılmaktadır. Bu elektrot malzemelerinin kaplanması yüksek maliyet gerektiren vakum sistemleri gerektirmektedir. Bunun yanısıra bu malzemeler opak ince filmler oluşturmaktadırlar. Bu da üretilen güneş gözelerinin yarı şeffaf olmasına ve güneş gözelerinin binalarda cam üstünde kullanılmasına engel teşkil etmektedir. Bu çalışmada gümüş (Ag) nanoteller üst elektrot olarak kullanılarak yarı şeffaf organik güneş gözeleri üretilmiştir. Cihaz mimarisi ITO/ ZnO / polimer:PCBM / PEDOT:PSS / PDMS – Ag nanotel şeklindedir. Bu mimaride ITO katod, ZnO elektron aktarma tabakası, polimer:PCBM karışımı aktif tabaka, PEDOT:PSS boşluk aktarma tabakası ve Ag nanoteller anot elektrot olarak görev yapmaktadır. Şekil-1 de üretilen yarı şeffaf güneş gözesinin fotoğrafı bulunmaktadır. Poli-3- hekzil tiyofen (P3HT) kullanılarak üretilen güneş gözelerinde 0.58V açık devre voltajı, 5.61mA/cm2 kısa devre akımı, 0.62 dolum faktörüyle %2.02 güç çevirim verimine ulaşılmıştır.
VII . Ulusal Polimer Bilim ve Teknolojisi Kongresi (2018)

Suggestions

Alternatif Yöntemler ile İndirgenmiş Grafen Oksit Esaslı Aerojellerin Geliştirilmesi
Bat, Erhan(2018-12-31)
Önerilen proje kapsamında laboratuvarımızda geçmişte Tour yöntemiyle elde edilen grafen oksit kullanılarak üretmeyi başardığımız yüksek yağ emme özellikleri gösteren aerojellerin Tour yöntemine göre daha çevreci (daha az asit ve ağır metal gerektiren) ve daha güvenli (sentez sırasında patlama riski bulunmayan) güncel yöntemlerle (Peng yöntemi ve türevleri) üretilmesi amaçlanmaktadır.
BAKIR NANOTEL ESASLI ORGANİK GÜNEŞ GÖZELERİ ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU
Ünalan, Hüsnü Emrah; Çırpan, Ali(2017-12-31)
Projede bakır nanoteller altlıklar üzerine kaplanacak ve organik güneş gözelerinde şeffaf elektrot olarak kullanılacaktır.
Al-Esaslı Metalik Cam Alaşımlarından Amorf/Nanokristal Kompozit Dizaynı ve Üretimi
Kalay, Yunus Eren; Övün, Mert(2015)
Alüminyum alaşımları hafif, sağlam ve kolay işlenebilme özellikleri ile havacılık, uzay ve savunma sanayi uygulamaları için vazgeçilmez malzemeler arasındadır. Özellikle 2000, 7000 ve 8000 serisi alüminyum alaşımlar, özel ısıl işlemler sonrası yüksek mukavemete sahip malzemeler haline dönüşmektedir. Alüminyum alaşımlar mekanik özellikler açısından gelişme göstermelerine rağmen teorik hesaplamalar bulundukları konumun çok daha üstünde değerlere sahip olabileceklerini işaret etmektedir. Bu konuma ulaşmadaki e...
Metal Hidrürle Eşleştirilmiş Katı Oksit Hücreler İçin Arayüzey Kontrollü Malzemelerin Geliştirilmesi
Öztürk, Tayfur; Kalay, Yunus Eren(2017)
Bu çalışma orta sıcaklık katı oksit yakıt pilleri için arayüzey kontrollü katod malzemesigeliştirmeyi konu almaktadır. Çalişma (La,Sr)CoO3/(La,Sr)2CoO4 ?kısa anlatımla(LSC113/LSC214)- iki fazlı sisteme odaklanmakta ve bu sistemde farklı fazlar arasıarayüzeylerin oksijen indirgeme reaksiyonunu hızlandıracağı düşüncesinden hareketleçalışma sıcaklığını 600oC düzeylerien düşürebilecek katod kompozisyon ve yapılarınıbelirlenmeyi amaçlamaktadır. Farklı yöntemlerle ele alınan çalışmada önce iki fazlı yapı teksolüs...
Etkin Hidrojen Depolama İçin Kabuklu Nanoparçacıkların Üretimi
Tan, Semra; Eyövge, Cavit; Öztürk, Tayfur; Şahin, Onur Ezgi; Aktekin, Burak; Çakmak, Gülhan; Aydınol, Mehmet Kadri; Kalay, Yunus Eren(2016)
Gerek gaz fazında hidrojen depolama gerekse elektrokimyasal hidrojen depolamada AB5 bileşikleri yaygın tarzda kullanılmaktadır. Tipik örneği LaNi5 olan bu bileşikler nadir toprak elementlerine dayalı olup temin edilebilirlikleri kısıtlıdır. Bu çalışma, nadir toprak elementi içermeyen kompozisyonlara odaklanmakta ve etkin hidrojen depolamayı mümkün kılan koşulları belirlemeyi hedeflemektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Mg2Ni bileşiğini esas almakta ve bu bileşiğin nanoboyutta termal plaz...
Citation Formats
L. K. Toppare, E. Alpugan, H. E. Ünalan, and A. Çırpan, “Yarı Şeffaf Organik Güneş Gözeleri,” Ankara, Türkiye, 2018, p. 1, Accessed: 00, 2021. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/70733.