Ayva Çekirdeği Ekstraktı ile stabilize edilmiş emülsiyonların NMR Relaksometre metodu ile karakterizasyonu

2016-10-07
Kırtıl, Emrah
Öztop, Halil Mecit
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Turkey, 5 - 07 October 2016

Suggestions

Investigation of surface properties of quince seed extract and assessment of its performance as a novel polymeric surfactant
Kırtıl, Emrah; Öztop, Halil Mecit; Department of Food Engineering (2020-12-30)
The use of sustainable ingredients from natural sources has shown an increase in recent years. For stabilization of dispersions, proteins and polysaccharides are increasingly being used in combination for their synergistic properties. Various studies have focused on developing biopolymers that merge the functions of proteins and polysaccharides in a single molecule. Quince seed extract (QSE) is a natural biopolymer that display this exceptional attribute in its native state. However, the literature is still...
Investigating the effect of quince seed powder on alginate hydrogels by magnetic resonance
Alaçık Develioğlu, İrem; Öztop, Halil Mecit; Department of Food Engineering (2019)
Quince seed powder (QSP) and xanthan gum (XG) based oil in water emulsions were prepared with different formulations. Whey protein isolate (WPI) and sodium alginate (AL) were also combined with QSP and XG to explore possible synergistic effects. Sunflower oil was used as the dispersed phase. Emulsions were analyzed through rheology, particle size and low field 1H NMR measurements. Emulsions containing QSP or XG, WPI and AL were gelled via crosslinking with calcium (Ca2+) ions. Gels were characterized mainly...
Fındık yağından yağ asitlerinin süperkritik karbondioksit ile izolasyonu
Mehmetoğlu, Ülkü; Yener, Meryem Esra; Özkal, Gökhan Sami; Salgın, Uğur(2001)
Bu araştırmanın amacı, fındık yağının süperkritik karbon dioksit ($SC-CO_2$) içindeki çözünürlüğünün ve ekstraksiyon veriminin süreç parametreleri ile (fındık parça büyüklüğü ve nem oranı, ekstraksiyon basınç ve sıcaklığı, $SC-CO_2$ akış hızı ve ekstraksiyon süresi) ile nasıl değiştiğinin belirlenmesi, linoleik asitçe (C18:2) zengin fındık yağı fraksiyonlarının elde edilebilirliğinin araştırılmasıdır. Fındık yağının kesişme basıncı 200 ile 250 bar arasındadır. Kesişme basıncının altında fındık yağının $SC-C...
Fındık Kabuğunun Reaktör Ortamında Enzimatik Hidrolizi
Çekmecelioğlu, Deniz(2015-12-31)
Lignoselülozik atıklar selüloz ve hemiselüloz yönünden zengin olup fermentasyon uygulamaları için ekonomik ve yenilenebilir ham madde kaynağıdırlar. Bu projede amaç, fındık kabuğunun enzimatik hidrolizini kontrollü reaktör ortamında gerçekleştirmek ve hidroliz verimini arttırmaktır. Asit ve baz ön işlemlerinin de şeker verimine etkisi incelenecektir. Asit kullanımı inhibitör madde ve fazla atık su oluşturma nedeniyle alkali yöntem ve enzimatik hidrolizin kullanımı öncelikli olacaktır. Enzimatik hidroliz baş...
Application of high dynamic microfluidization to improve some quality parameters and stability of orange juice
Yüce, Özlem; Mert, Behiç; Bayındırlı, Alev; Department of Food Engineering (2011)
The aim of current research is to analyze the effect of microfluidization on the stability and some quality characteristics of orange juice with respect to treatment pressure and cycle. Orange juice was microfluidized with four different pressures (34, 69, 103 and 138 MPa) and three different cycles (1, 2 and 3) at 18 ± 2 0C. Physical and chemical properties of microfluidized juices were compared with non-microfluidized freshly squeezed orange juice. Microfluidization made orange juice brighter and decrease...
Citation Formats
E. Kırtıl and H. M. Öztop, “Ayva Çekirdeği Ekstraktı ile stabilize edilmiş emülsiyonların NMR Relaksometre metodu ile karakterizasyonu,” presented at the Türkiye 12. Gıda Kongresi, Turkey, 5 - 07 October 2016, 2016, Accessed: 00, 2021. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/80244.