Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Ekstrüzyonun Domates Posası Eklenmiş Ekstrüde Ürünlerdeki Fonksiyonel Bileşenlere Etkisi
Date
2012-10-12
Author
Tonyalı, Bade
Şensoy, İlkay
Metadata
Show full item record
Item Usage Stats
78
views
0
downloads
Cite This
Son yıllarda insan salıına katkı salayan gıda ürünlerinin gelitirilmesi önem kazanmıtır. Tüketici, gıdalarda artık sadece tat ve besin öelerini yeterli bulmayıp, salıa katkıda bulunacak fonksiyonel bileenleri istemeye balamıtır. Ekstrüzyon farklı yapı ve dokuya sahip ürünler üretebilmesi nedeni ile ürün karıımlarına fonksiyonel bileen eklemek için çok uygun bir ilemdir. Ekstrüzyon mekanik ve ısıl ilemin bir arada olduu bir uygulamadır. Isıl veya mekanik ilemeler fonksiyonel bileenlerin yapısını etkileyebilir. Dolayısı ile gıda ilemlerinin fonksiyonel bileenlere etkilerinin incelenmesi gerekmektedir. Bu amaçla bu projede, ekstrüzyonun bazı kanser türlerini önledii bilinen likopenin fazlaca bulunduu domates (Solanum lycopersicum) posası eklenmi ekstrüde ürünler gelitirilmi ve extrüzyonun fonksiyonel bileenler üzerine etkileri aratırılmıtır. Örneklerin ekstrüzyon öncesi ve sonrası likopen içerii ve antioksidan aktiviteleri analiz edilmitir. Ürünler toplam niasta jelatinizasyon derecesi, toplam fenol, lif (toplam, çözünen ve çözünmeyen), pektin, protein, ve kül miktarları açısından da analiz edilmilerdir.
URI
https://hdl.handle.net/11511/83929
http://gidakongresi2012.org/public/turkiye-11-gida-kongresi.pdf
Conference Name
Türkiye 11. Gıda Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, (10 - 12 Ekim 2012)
Collections
Department of Food Engineering, Conference / Seminar
Suggestions
OpenMETU
Core
Transfer functions with positive impulse response: Feedback controller design and application to cooperative adaptive cruise control
İşler, İbrahim Tayyip; Schmidt, Klaus Verner; Department of Electrical and Electronics Engineering (2021-9-7)
Driver assistance systems are increasingly employed to replace human driver functionality. Cooperative adaptive cruise control (CACC) automates the longitudinal vehicle motion to support safe vehicle following using distance measurements and state information communicated among vehicles. A basic requirement when using CACC is to attenuate fluctuations along vehicle strings, which is captured by the formal condition of string stability. Hereby, different notions of string stability exist in the literature ba...
An intelligent security architecture for sdn-assisted iot networks
Demirpolat, Ahmed; Angın, Pelin; Department of Computer Engineering (2021-1-26)
The rise of the Internet of Things (IoT) paradigm in the past decade has had a significant impact on all aspects of our lives through the many use cases it has made possible, including smart farming, smart homes, and remote healthcare services, among many others. While the number of smart devices and utilization scenarios aimed at supporting them grow exponentially, the large attack surface created by the interconnectivity of millions of these devices is a concerning aspect that needs to be addressed with i...
Resilience into disaster risk management
özbaba, ilayda; Başbuğ Erkan, Berna Burçak; Kestel, Sevtap Ayşe; Department of Financial Mathematics (2022-7-19)
Natural hazards always put human life in jeopardy and in order to protect ourselves from the effects of them, numerous disaster risk management techniques are used and it has been a critical concern for a long time. Many international institutions are dealing with beneficial programs and frameworks to decrease the detrimental effects of hazards. A recent terminology “resilience” plays an important role in this theme and resilience projects/programs are used in many continents nowadays. This thesis is orient...
Gayrimenkul yatırım ortakları'nın ticari taşınmaz kiralarını belirleyen faktörlerin İstanbul örneğinde coğrafi bilgi sistemleri ve bulanık mantık yöntemleri ile mekansal analizi
Erol, Işıl; Ayşegül, Buket(2010)
1980’lerden bu yana hizmetler sektörü istihdama ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya yaptığı katkılar nedeniyle Batı ekonomilerinin en hızlı gelişen sektörü haline gelmiştir. Hizmetler sektöründeki büyümeye bağlı olarak, metropoliten alanlardaki ofis alanına olan talep ve ofis alanı inşaatı/arzı belirgin bir şekilde artış göstermiştir. Akademik literatürde ofis piyasası dinamiklerini inceleyen çok sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmaları iki ana grupta toplamak mümkündür. Đlk gruptaki çalışmalar, ofis alanına ol...
Efficient implementation of lattice-based schemes
Bilgin, Yusuf Alper; Cenk, Murat; Department of Cryptography (2020-10-14)
Quantum computing and quantum computers have been discussed for almost three decades. However, they remain mainly in theory. Almost all big companies like Google, IBM, and Microsoft have put their effort to build the most scalable quantum computers in recent years. These computers can change the game in cryptography since the known hard problems such as integer factorization and discrete logarithms can be broken with a large-scale quantum computer. These computers would seriously jeopardize the confide...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
B. Tonyalı and İ. Şensoy, “Ekstrüzyonun Domates Posası Eklenmiş Ekstrüde Ürünlerdeki Fonksiyonel Bileşenlere Etkisi,” presented at the Türkiye 11. Gıda Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, (10 - 12 Ekim 2012), Hatay, Türkiye., 2012, Accessed: 00, 2021. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/83929.