Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Evrensel Tasarım İlkeleri Bağlamında Restoran ve Kafe Gibi Toplu Mekânlarda Yeni Bir Kullanıcı Deneyimi
Download
Utak 2018 650-651 Poster.pdf
Date
2018
Author
Cin, Nida
Hajiamiri, Milad
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
229
views
37
downloads
Cite This
Yemek herkes için hayati ve günlük bir rutindir. Her birey yardıma ihtiyaç duymadan, bağımsız bir şekilde yemek yiyebilmek ister. Engellere bakılmaksızın herkesin her nesneye ve her yere erişebilmesi düşüncesi, evrensel tasarım olarak adlandırılır. Bireyler yemek yeme sürecinde duyusal etkileşim kurar ve tüm kullanıcılar görme, koklama, tatma ve işitme duyularıyla yemek yeme keyfini keşfederler. Bu çalışmanın araştırma sürecinde yapılan görüşmeler ve anketler sonucunda, görme engelli bireylerde dokunma duyusunun diğer duyulara göre daha baskın olduğu bulgusuna rastlanmıştır. Görme bozukluğu olan kullanıcılar restoran veya kafelerde, yemek siparişi verirken, masadaki yemekleri tanımaya çalışırken ve yemek yerken çeşitli problemlerle karşılaşmaktadırlar. Tespit edilen problemlere yönelik, restoran ve kafelerde kullanılmak üzere, görme engelli kullanıcılar da dâhil tüm kullanıcı profilleri için yemek siparişi verme ve yeme sürecini optimize eden porselen bir yemek seti tasarlanmıştır. Bu çalışma; 2016-201 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Döneminde, Karabük Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, EUT402 Endüstriyel Tasarım Stüdyosu VI dersi kapsamında, Kütahya Porselen Sanayi A.Ş. tarafından sağlanan sanayi desteği ile bitirme projesi olarak gerçekleştirilmiştir.
URI
https://utak.metu.edu.tr/utak-2018
https://hdl.handle.net/11511/97868
Conference Name
UTAK Ulusal Tasarım Araştırmaları Konferansı
Collections
Department of Industrial Design, Conference / Seminar
Suggestions
OpenMETU
Core
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesı̇ Kararları Işığında Türkı̇ye’de Kadına Yönelı̇k Şı̇ddetı̇n Önlenmesi
Sönmez, Esma Yağmur (2020-12-01)
Kadına yönelik şiddet, gelişmişlik düzeylerinden bağımsız olmak üzere hemen tüm dünya ülkelerinde karşılaşılan hukuki ve sosyal bir problemdir. İnsanlık tarihi içerisinde kadınla erkeğin birlikte yaşamaya başlaması kadar eski olan bu sorunla uluslararası alanda mücadele, Birleşmiş Milletler, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi‘nin üye ülkelerin imzasına açıldığı 1980’den önceye götürülememektedir Uluslararası alanda kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar ve...
Construction of a choline oxidase biosensor
Yücel, Deniz; Hasırcı, Vasıf Nejat; Özer, Nazmi; Department of Biotechnology (2003)
Choline is indispensable for a number of fundamental processes in the body. Besides being the precursor of the acetylcholine, an important neurotransmitter, choline is found in the cell membrane structure combining with fatty acids, phosphate and glycerol. Its deficiency may result in nervous system disorders, fatty acid build up in the liver, along with increased cholesterol levels, high blood pressure and memory loss. Thus, rapid detection methods are required for the determination of choline in biologica...
Erken Yaşlarda Çocuk Refahı ve Kadın İstihdamıPolitika Belgesi
Beşpınar Akgüner, Fatma Umut; Aybars, Ayşe İdil (UNICEF, 2013-01-01)
Çocukluk döneminde yoksulluk içinde yaşamak, çocukların fiziksel, duygusal ve ruhsal gelişimine zarar verebilir. Yoksulluk içinde büyümek, çocukların hayatlarının ileriki dönemlerinde geri çevrilmesi zor ve masraflı olacak olumsuz etkilere sahip olabilir. Çocuk yoksulluğu, genel yoksulluktan farklıdır ve yoksulluk çocukları, hassasiyetleri nedeniyle yetişkinlere oranla daha şiddetli etkiler. Çocukluk dönemindeki yoksulluk nedeniyle yaşam boyu sürecek zihinsel ve fiziksel bozulma oluşabilir. Bu nedenle, çocu...
Erken Orantısal Akıl Yürütmeye Yönelik Varsayıma Dayalı Bir Öğrenme Rotası Geliştirme
Ayan Civak, Rukiye; Işıksal Bostan, Mine; Yemen Karpuzcu, Seçil (2019-04-30)
Orantısal akıl yürütme ilkokul ve ortaokuldaki birçok matematiksel fikrin öğrenilmesi için önem arz eder. Orantısal düşünmenin temeli -tekrarlı toplamadan ziyade- birimleri birleştirme ve birleşik birimleri yineleme becerilerine dayanmaktadır. Uzun soluklu bir tasarı tabanlı araştırma kapsamında yedinci sınıf için orantısal düşünme becerilerine yönelik varsayıma dayalı bir öğrenme rotası geliştirilmiş, test edilmiş ve düzeltilmiştir. Bu amaç için, Gerçekçi Matematik Eğitimi’ne dayanan anahtar öğrenmeler, ar...
Yapay Besleme ile Kıyı Dengelenmesi Örnek Uygulama Bir Kıyı Aşınımı Sorunu Side Türkiye
Esen, Mustafa; Baykal, Cüneyt; Güler, Işıkhan; Ergin, Ayşen (2009-11-07)
Bu çalışmada kıyı mühendisliğinin, çözümü en karmaşık ve bir o kadar da zor olan konularından biri, kıyı aşınımı konusu bir örnek çalışmada ele alınmıştır. Antalya ilinin Side ilçesinde bulunan bir otelin kumsalında görülen kıyı aşınımı sorunu örnek çalışma olarak incelenmiş ve ilgili soruna çözüm üretmek ve en uygun çözüm alternatifini bulmak amacıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü bünyesinde geliştirilen CSI (Kıyı-Yapı Etkileşimi) sayısal modeli kullanılarak düşünülen çözüm seçen...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
N. Cin and M. Hajiamiri, “Evrensel Tasarım İlkeleri Bağlamında Restoran ve Kafe Gibi Toplu Mekânlarda Yeni Bir Kullanıcı Deneyimi,” Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Ankara, Türkiye, 2018, p. 650, Accessed: 00, 2022. [Online]. Available: https://utak.metu.edu.tr/utak-2018.