Deniz Üstü Yüzer Rüzgar Türbinleri İçin Yüzer Platform Tipi Ve Deniz Tabanı Ankraj Sistemi Seçimini Etkileyen Faktörler (Factors Affecting the Selection of Floating Platform and Seabed Anchor Type for Floating Offshore Wind Turbines)

2023-09-22
Ceylan, Yiğit Can
Öztürk Kardoğan, Pınar Sezin
Gökdağ, Ayşenur
Huvaj Sarıhan, Nejan
Türkiye denizlerinde, açık deniz rüzgâr türbinleri için yüzer sistemlerin tercih edildiği 50 m'den daha derin sularda deniz üstü rüzgâr enerjisi potansiyeli, yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur (örn. Dünya Bankası Raporu, 2019 ve Caceoğlu ve diğ., 2022). Bu çalışmada deniz üstü yüzer rüzgâr türbinleri için yüzer platform tipleri hakkında bilgi ve deniz tabanı ankraj sistemi seçimini etkileyen faktörler özetlenmiştir. Bu amaçla, yüzer platform tipleri hakkında genel bilgi, dünyada mevcut/planlanan deniz üstü yüzer rüzgâr çiftliklerinde kullanılan platform tipleri, ve deniz tabanı ankraj tipleri hakkında bilgi derlenmiş, ve deniz tabanı ankraj sistemi seçimini etkileyen faktörler ortaya konmuştur.Türkiye denizlerinde, açık deniz rüzgâr türbinleri için yüzer sistemlerin tercih edildiği 50 m'den daha derin sularda deniz üstü rüzgâr enerjisi potansiyeli, yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur (örn. Dünya Bankası Raporu, 2019 ve Caceoğlu ve diğ., 2022). Bu çalışmada deniz üstü yüzer rüzgâr türbinleri için yüzer platform tipleri hakkında bilgi ve deniz tabanı ankraj sistemi seçimini etkileyen faktörler özetlenmiştir. Bu amaçla, yüzer platform tipleri hakkında genel bilgi, dünyada mevcut/planlanan deniz üstü yüzer rüzgâr çiftliklerinde kullanılan platform tipleri, ve deniz tabanı ankraj tipleri hakkında bilgi derlenmiş, ve deniz tabanı ankraj sistemi seçimini etkileyen faktörler ortaya konmuştur.
7. İzmir Rüzgar Sempozyumu
Citation Formats
Y. C. Ceylan, P. S. Öztürk Kardoğan, A. Gökdağ, and N. Huvaj Sarıhan, “Deniz Üstü Yüzer Rüzgar Türbinleri İçin Yüzer Platform Tipi Ve Deniz Tabanı Ankraj Sistemi Seçimini Etkileyen Faktörler (Factors Affecting the Selection of Floating Platform and Seabed Anchor Type for Floating Offshore Wind Turbines),” İzmir, Türkiye, 2023, vol. 1, Accessed: 00, 2023. [Online]. Available: http://www.ruzgarsempozyumu.org/?page_id=2243.