Katman Azaltma Bölgelerinde katman Ayrılması Başlangıcının Geciktirilmesinde Kalınlık Boyunca Basınç Gerilmesinin Uygulanması

2023-10-06
Kat sonlandırma bölgeleri, havacılık ve uzay endüstrisinde kullanılan lamine kompozit yapıların kaçınılmaz parçalarıdır ve yapıdaki malzeme süreksizliklerinden dolayı hasarın erken başlamasından sorumludurlar. Bu nedenle kat bırakma bölgesinde hasar başlangıcının sayısal olarak tahmin edilmesi ve yapının buna göre tasarlanması gerekmektedir. Bununla birlikte, ticari sonlu eleman yazılımı tarafından sağlanan, katman azaltması tahmini için kullanılan yerleşik kohesiv elemanları, kalın malzemedeki delaminasyonun tahmininde önemli olan, Mod II kırılma tokluğu ve basınç altında kayma mukavemetindeki artışı hesaba katmaz. bir katın düşme bölümü. Bazı çalışmalar, özel kohesiv elemanlar geliştirerek basınç geriliminin etkilerini başarıyla değerlendirdi. Ancak özel kohesiv elemanların geliştirilmesi zaman alıcı olabilir ve basit uygulamalar için pratik olmayabilir. Bu çalışmada, yerleşik kohesiv elemanlar üzerindeki kalınlık boyunca basınç geriliminin varlığından dolayı katman arayüzünün Mod II kırılma tokluğu ve kayma mukavemetinin arttırılmasının pratik bir uygulaması sunulmaktadır. Simülasyonlar için ABAQUS ticari sonlu elemanlar yazılımı kullanılmış ve yerleşik kohesiv elemanların davranışı üzerindeki basınç geriliminin etkisini dahil etmek için kullanıcı tanımlı alan değişkenlerinden (USDFLD) yararlanılmıştır. Doğrulama çalışmaları USDFLD'nin literatürde kullanılan özel yapışkan elemanların performansıyla eşleşebileceğini gösterdi. Koniklik açısının tek değişken olarak kabul edildiği bir katman azaltma modelinin parametrik çalışması, arayüz özelliklerinin iyileştirilmesi dikkate alındığında koniklik açısı arttıkça kalın kesit delaminasyon başlangıç ​​yükünün arttığını göstermiştir.
International Workshop on Plasticity, Damage and Fracture of Engineering Materials
Citation Formats
F. Ergin and A. Kayran, “Katman Azaltma Bölgelerinde katman Ayrılması Başlangıcının Geciktirilmesinde Kalınlık Boyunca Basınç Gerilmesinin Uygulanması,” presented at the International Workshop on Plasticity, Damage and Fracture of Engineering Materials, İstanbul, Türkiye, 2023, Accessed: 00, 2023. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/107271.