Organizational Control Structure and Member Consensus a Comparative Study Relating Date Obtained in the U. S. and in İstanbul, Turkey

1972
Arı, Oğuz
Bu yazıda A. B. D. nin kuzey batı bölgesinde kurulu bir işletmeye bağlı çeşitli işyerlerinde ve İstanbul'da kurulu iki işletmede yapılan anket sonuçları üzerinde durul maktadır. Anketlerde işçilerin işyerleri hakkındaki kanaatleri ele alınmıştır. İncelemede, işçilerin kanaatleri verimliliğe yönelik olduğu ve işçilerle en yakın idareciler arasında denetim açısından ilişkiler bu yönelişi destekler nitelikte olduğu oranda, işyerlerine yararlı olacakları görüşünden hareket edilmiştir. O bakımdan, üretimde verimlilik artışı, hem işçilere hem işyerine fayda sağlayacaktır. Verimliliğe yöneliş bakımından kişisel kanaatler ve onların bağdaşmasından ortaya çıkan kanaat birliği ile işçi verimliliği, tesbit edilen kıstaslara göre ele alınarak incelen miştir. Ayrıca, üst kademelerin alt kademeleri denetiminin ve bu yönde gelişen ve kanaatlerle belirtilen karşılıklı ilişkilerin, işyerlerinde verimliliğe yönelmede katkısı olacağı göz önünde tutulmuş ve bu husus da incelenmiştir. Kanaatleri incelemek için tesbit edilen kıstaslar, konuyu kapsayacak şekilde hazırlanan anket sorularıdır. O itibarla, konu müşahhas hale getirilmiş, anket uygulanmış ve bu bulgular elde edilmiştir. Sonuçlar incelenirken, A. B. D. de ve Türkiye'de elde edilen bulgular mukayeseli olarak ele alınmıştır. Sorulan sorulara göre, işyerinde verimliliğe yönelişi etkileyen hususlar itibarile, A. B. D. de ve îstanbuldaki işyerlerinde kanaatleri n bağdaşması ve yeknesaklığı açısından bazı farklılıkların ortaya çıkmasına rağmen, benzerliklerin olduğu gözlemi yapılmıştır. Kanaatlerde bu tür benzerliklerin endüstrileşmeye katkısı olacaktır. Verimlilik kıstası olarak A. B. D. deki incelemede, kişisel verimlilik ele alınmış, ve üretim birimi başına harcanan zaman olarak, puvantajla tesbit edilmiştir. Kişisel verimliliği tesbit bakımından Türkiyedeki işyerlerinde de, benzer metodların uygulanmasımn yararlı olacağına işaret edilmiştir.
Citation Formats
O. Arı, “Organizational Control Structure and Member Consensus a Comparative Study Relating Date Obtained in the U. S. and in İstanbul, Turkey,” ODTÜ Gelişme Dergisi, vol. 1 (1970-1974), no. 4(1972), pp. 673–693, 1972, Accessed: 00, 2024. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/109502.