Measurement of production efficiency in agriculture : A Case Study of the Hazelnut Production in the Provinces of Ordu and Giresun -1970

1976
Kasnakoğlu, Halûk
Bu çalışmada Giresun ve Ordu illerindeki fındık üreticilerinin göreli üretim etkinlikleri, teknolojik etkinlik, girdi bileşiminde etkinlik, üretim ölçeğinde etkinlik, kısa ve uzun dönemde etkinlik ve üretim süreçlerinde etkinlik gibi alt kavramlara indirgenerek incelenmekte, etkinlik farklılıklarının nedenleri ve etkin olmayan davranışların doğ u r d u ğ u sonuçlarla bunların giderilmesi için gerekli değişiklikler araştırılmaktadır. Çalışmanın bulguları şöyle özetlenebilir: 1. Fındık üreticilerinin kısa dönemde kârlarını en üst düzeye çvkarmaktaki etkinlikleri- çok düşüktür. Çevredeki en etkin teknoloji kullanılarak ve buna en uygun girdi bileşimi ile birim üretim maliyetleri kısa dönemde % 40 uzun dönemde ise % 80 azaltılabilinir. 2. Üretim maliyetlerinin en alt düzeye indirilmesi uzun dönemde fındık ağacı sayılarının diğer girdilere oranlarında azalma, toprak girdilerinin diğer girdilere oranlarında ise bir artma gerektirmektedir. Yine üretim maliyetlerinin en alt düzeye indirilebilmesi için hem uzun hem kısa dönemde sermaye-emek oranlarında bir azalma gerekmektedir. 3. Fındık üreticileri arasındaki etkinlik farklılıklarının açıklanmasında toplam fındıklık mülkiyeti, yetiştirilen fındık cinsleri ve yöresel farklılıklar önemli etkenler olarak ortaya çıkmaktadır.
Citation Formats
H. Kasnakoğlu, “Measurement of production efficiency in agriculture : A Case Study of the Hazelnut Production in the Provinces of Ordu and Giresun -1970,” ODTÜ Gelişme Dergisi, vol. 3 (1976), no. 13 güz(1976), pp. 46–82, 1976, Accessed: 00, 2024. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/110056.