Çevrimiçi Öğrenme Ortamlarında Kalite Güvencesini Sağlama: Okul Öncesi Eğitimi Lisans Programının Çocuk ve Medya Dersi Örneği Üzerinden Planlama, Uygulama, Kontrol Etme ve Önlem Alma Süreçleri

2022-03-01
Demirci, Fatma
Şahin, Volkan
Covid-19 pandemisi tüm dünyada olduğu kadar ülkemizde de tüm eğitim pratiklerini derinden etkilemiş; okul öncesi eğitimden üniversiteye, eğitimin bütün kademelerinde okul binalarının kapanmasıyla birlikte, eğitim ve öğretimin gerçekleşmesi amacıyla uzaktan eğitimin farklı uygulama modellerine geçilmiştir. Bu çalışma eğitimcilere, Okul Öncesi Öğretmenliği programı, lisans düzeyi derslerinden biri olan Çocuk ve Medya dersi özelinde çevrimiçi öğrenme ortamlarının tasarımını planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma çevrimi ile kalite güvencesini sağlamaya yönelik bilgi ve farkındalık kazandırma açısından bir yol haritası sunmayı amaçlamıştır. Çalışma kapsamında hazırlanan ders planıiçin Gagne’nin Öğretim Etkinlikleri Modeli temelinde çeşitli kazanımlar belirlenmiştir. Bu çalışma eğitimcilere bir yol haritası sunmakta ve kalite güvencesini sağlamak için öğrenme çıktılarını ilgili program çıktılarını ve Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin (TYYÇ) bilgi, beceri ve yetkinlik düzeylerini göz önünde bulundurarak çevrimiçi bir öğrenme ortamında öğrenme aktiviteleri tasarımını belirli bir sistematikte ele almayı amaçlamaktadır. Son olarak, çocuk ve medya dersinden yola çıkılarak çevrimiçi öğrenme ortamlarında kalite güvencesini sağlamaya yönelik geliştiricilere, uygulayıcıları, politika yapıcılara çeşitli öneriler sunulmuştur. Anahtar Kavramlar: Okul öncesi eğitim, çocuk ve medya, teknoloji, uzaktan eğitim, çevrimiçi öğretim.
Citation Formats
F. Demirci and V. Şahin, Çevrimiçi Öğrenme Ortamlarında Kalite Güvencesini Sağlama: Okul Öncesi Eğitimi Lisans Programının Çocuk ve Medya Dersi Örneği Üzerinden Planlama, Uygulama, Kontrol Etme ve Önlem Alma Süreçleri. 2022.