Çokboyutlu Toplumsal Cinsiyetli Karşıkoyuşlar Çerçevesinde Doğu Avrupa'da Aktör Odaklı Bir Analiz Üzerine Değerlendirmeler: Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasinin İstanbul Sözleşmesi Bağlamında Siyasallaştırılması, Andrea Krizsán & Conny Roggeband (Palgvare Macmillan, 2011)

Download
2022-12-01
Over the past decade, anti-gender campaigns have been extended into debates targeting the Istanbul Convention (IC). This review looks at the conceptual and explanatory frameworks, and the inferences of Andrea Krizsán and Conny Roggeband’s comparative study of the anti-IC actors in Hungary, Poland, Bulgaria and Croatia. This well-structured analysis deals with the opposition framings and strategies, and it identifies a reconfigured relationship between state and societal forces. The actor-centered approach of the study also looks atthe VAW policy and actors impacted by the politicized disputes in the context of democratic erosion. This review highlights the critical role of the state actors, and draws attention to those issues to be explored further in the context of anti-IC debates and VAW policy problems.Keywords:Istanbul Convention, Violence Against Women (VAW), gender ideology, contestation, frames, backslidingÇokboyutlu Toplumsal Cinsiyetli Karşıkoyuşlar Çerçevesinde Doğu Avrupa'da Aktör Odaklı Bir Analiz Üzerine Değerlendirmeler: Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasinin İstanbul Sözleşmesi Bağlamında Siyasallaştırılması, Andrea Krizsán & Conny Roggeband (Palgvare Macmillan, 2011)Geçtiğimiz on yılda, toplumsal cinsiyet (eşitliği) karşıtı hareketler, Istanbul Sözleşmesini de hedeflerine aldılar. Bu inceleme, Andrea Krizsán ve Conny Roggeband’in Polonya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’daSözleşme’ye karşı çıkan aktörleri ele alan karşılaştırmalı çalışmasını kavramsal ve açıklama çerçevesi ve temel çıkarımları acısından değerlendirmektedir. Eserin güçlü analiz kurgusu, muhalif aktörleri söylemsel çerçeveleri, stratejileri ve dönüşen ittifaklarıyla incelemektedir. Otoriterleşmenin siyasi bağlamı içerisinde, aktör-odaklı bu makro analiz, siyasallaşan Istanbul Sözleşmesi tartışmalarının şiddetle mücadelenin politika ve aktörlerine etkisini de değerlendirmektedir. Bu inceleme, çalışmada öne çıkan devletlerin kritik rollerine vurgu yaparken, diğer ülkelerdeki benzer tartışma ve süreçlerin incelenmesi için gerekli sorun alanlarına da dikkat çekmektedir.Anahtar Kelimeler:İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı şiddet, toplumsal cinsiyet ideolojisi, itiraz, (söylemsel) çerçeve, geriye gidiş
Fe Dergi
Citation Formats
C. Aslan Akman, “Çokboyutlu Toplumsal Cinsiyetli Karşıkoyuşlar Çerçevesinde Doğu Avrupa’da Aktör Odaklı Bir Analiz Üzerine Değerlendirmeler: Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasinin İstanbul Sözleşmesi Bağlamında Siyasallaştırılması, Andrea Krizsán & Conny Roggeband (Palgvare Macmillan, 2011),” Fe Dergi, vol. 14, no. 2, pp. 70–77, 2022, Accessed: 00, 2023. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/107605.