Dynamic analysis of harmonically excited non-linear structures by using iterative model method

1992
Kuran, Bayındır
Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Nevzat ÖZGÜVEN Ağustos 1992, 177 Sayfa Çok serbestlik dereceli doğrusal olmayan sistemlerin dinamik tepkeleri genellikle hareket denklemlerinin sayısal integrasyonu ile bulunmaktadır. Bu, sürekli rejim tepki analizi için çok pahalı olmaktadır. Bu çalışmada, doğrusal olmayan yapıların harmonik ve periyodik tepki analizi için etkili ve ekonomik bir yöntem geliştirildi. Bu yöntemde, hareket denklemleri ilk önce doğrusal olmayan cebirsel denklem setine çevrildi, daha sonra çözülecek denklemlerin sayısı sistemin titreşim biçimleri kullanılarak azaltıldı. Ortaya çıkan bağlaşık cebirsel denklemler yinelemeli olarak çözüldü. Sürekli rejim tepkesinin hesaplanmasında "yalancı" dinamik esneklik matrisi kavramı sunuldu. Sadece sınırlı sayıda titreşim biçimleri kullanılarak hesaplama zamanının oldukça azaltıldığı ve yine de çok hassas sonuçlar elde edilebildiği gösterildi. Yöntemin uygulanması için iki bilgisayar programı hazırlandı. Yöntemin performansını incelemek için bilgisayar programları kullanılarak çeşitli örnek problemler çözüldü. Yüksek doğal frekanslara karşı gelen titreşim biçimlerikullanmanın ve tepkenin yüksek harmonik elemanlarının toplam tepkeye etkileri detaylı olarak tartışıldı. Önerilen yöntemin hassasiyetini ve hızını incelemek için, geliştirilen yeni yöntem uygulanarak elde edilen sonuçlar, bir klasik zaman düzlem analiz tekniği olan Newmark yöntemi ile elde edilenlerle karşılaştırıldı. Doğrusal olmayan bir yapının titreşim analizindeki temel hedeflerden biri yapının modelinin elde edilmesidir. Bu tezde, doğrusal olmayan özelliklerin parametrik saptanması için önerilen bir yöntemin formülasyonu verildi. Önerilen yöntemde, sistemdeki doğrusal özelliklerin yerlerinin ve tiplerinin saptanmasında, yapının doğrusal kısmının analitik modeli İle deneysel frekans tepki fonksiyonları kullanıldı.

Suggestions

Dynamic analysis of piping systmes using transfer matrix method.
Akdoğan, İsmail Gürkan; Department of Mechanical Engineering (1992)
Dynamic analysis of nonlinear structures for harmonic excitation
Budak, Erhan; Özgüven, Hasan Nevzat; Department of Mechanical Engineering (1989)
Dynamic analysis of fluid-pier interaction.
Demirci, Yusuf; Department of Civil Engineering (1985)
Dynamic analysis and control of a self excited induction generator
Özkazanç, Yakup Sabri; Demirekler, Mübeccel; Department of Electrical and Electronics Engineering (1988)
Dynamic modeling and analysis of vibration effects on performance in optical systems
Avşar, Ahmet Levent; Özgüven, Hasan Nevzat; Department of Mechanical Engineering (2008)
In order to understand the effects of structurally induced line of sight (SILOS) jitter (vibration) and to predict its effects on optical system performance, a simple and practical vibratory model and software are developed by using discrete and finite element modeling techniques. For an existing simple optical system, discrete and FE dynamic models are constructed and they are validated by modal tests for the frequency range of interest. In order to find material properties of adhesive, which is used in op...
Citation Formats
B. Kuran, “Dynamic analysis of harmonically excited non-linear structures by using iterative model method,” Middle East Technical University, 1992.