Yüksek Nemli Ekstrüzyon Yöntemiyle Elde Edilen Et Analoglarının Tekno-fonksiyonel Özellikleri

2023-09-28
Çalişkan, Ilhan
Mert, Behiç
Şensoy, İlkay
Bitki bazlı et analogları, protein açısından zengin gıda ürünlerini daha düşük çevresel etkiyle sağlayarak küresel gıda sistemi için fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmada, soğuk sıkım sonrası elde edilen kenevir tohumu unu (K), soya protein izolatı (SPI) ile belirli oranlarda (K:SPI, 0:100, 25:75 ve 50:50) karıştırılarak farklı sıcaklık profili (Son bölge: 100°C ve 125°C) ve nem (%65,%70 ve %75) koşullarında çift vidalı ekstrüder ile ekstrüzyona tabi tutulmuştur. Elde edilen et analoglarında tekstür profil analizi, kesme kuvveti ve renk ölçümleri yapılmıştır. Bu çalışma, kenevir tohumu ve soya proteini karışımlarından elde edilen et analoglarının, lifli yapıları sayesinde et yapısını taklit etme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. ​
NAFoST-2023 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 1. Gıda Bilimi ve Teknolojisinde Yenilikçi Yaklaşımlar 28-29 Eylül, 2023 İzmir, Türkiye
Citation Formats
I. Çalişkan, B. Mert, and İ. Şensoy, “Yüksek Nemli Ekstrüzyon Yöntemiyle Elde Edilen Et Analoglarının Tekno-fonksiyonel Özellikleri,” presented at the NAFoST-2023 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 1. Gıda Bilimi ve Teknolojisinde Yenilikçi Yaklaşımlar 28-29 Eylül, 2023 İzmir, Türkiye, İzmir, Türkiye, 2023, Accessed: 00, 2023. [Online]. Available: https://nafost.org/.