Department of Food Engineering, Conference / Seminar

Browse
Search within this collection:

Filters

Entity Type
Publication (134)

Has File(s)
No (134)

Author
Öztop, Halil Mecit (43)
Alpas, Hami (25)
Şahin, Serpil (17)
Çekmecelioğlu, Deniz (15)
Bayram, İpek (14)

Subject
Hydrolytic enzymes (4)
Food security (3)
Xylanases (3)
Aspergillus niger (2)
cellulase (2)

Date Issued
1988 - 1989 (1)
1990 - 1999 (1)
2000 - 2009 (11)
2010 - 2019 (68)
2020 - 2024 (52)

Item Type
Conference Paper (123)
Poster (2)
Presentation (2)

Recent Submissions

Optimization of phenolic extracts of sugar beet leaves with minimal chlorophyll content using response surface methodology (RSM) to enhance the oxidative stability of different oils
Ebrahimi, Peyman; Bayram, İpek; Mihaylova, Dasha; Decker, Eric A.; Lante, Anna (2024-09-08)
Impact of the acid-hydrolyzed phenolic extracts of parsley (Petroselinum crispum L.) leaves on soybean oil-in-water emulsions
Bayram, İpek; Ebrahimi, Peyman; Lante, Anna; Decker, Eric A. (2024-07-08)
Exploring the synergistic effect of α-tocopherol and myricetin on lipid oxidation: a novel approach to predicting shelf-life
Parra-Escudero, Carlos; Bayram, İpek; Decker, Eric A.; Lu, Jiakai (2024-07-08)
Modeling the kinetics of antioxidant loss and antioxidant capacity loss to predict the lag phase of bulk oils during storage
Bayram, İpek; Parra-Escudero, Carlos; Cantele, Carolina; Lu, Jiakai; Decker, Eric A. (2024-07-08)
Early shelf-life prediction of soybean oil using computational modeling of tocopherol depletion kinetics during lipid oxidation
Bayram, İpek; Parra-Escudero, Carlos; Decker, Eric A.; Lu, Jiakai (2024-04-28)
Determination of antioxidant capacity as a tool for mathematical modeling to predict the lipid oxidation lag phase
Cantele, Carolina; Bayram, İpek; Parra-Escudero, Carlos; Lu, Jiakai; Cardenia, Vladimiro; Decker, Eric A. (2024-04-28)
Inhibition of lipid oxidation in soybean oil-in-water emulsions and bulk oil using acid hydrolyzed extracts of sugar beet leaves
Ebrahimi, Peyman; Bayram, İpek; Lante, Anna; Decker, Eric A. (2024-04-14)
RADIO FREQUENCY PROCESSING OF PEANUT BUTTER: COMPUTATIONAL MODEL DEVELOPMENT AND PROCESS DESIGN
Coskun, Eda; Ozturk, Samet; Tasci, Caner; Polat, Kubra; Liu, Shuxiang; Li, Rui; Wang, Shaojin; Mert, Behiç; Marra, Francesco; ERDOĞDU, FERRUH (2024-01-01)
Within the last decade, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has reported outbreaks of Salmonella, particularly associated with low-moisture foods including peanut butter. In this study, radio frequency (RF) ap...
Extraction of Pumpkin Seed Protein by Using Different Methods
Taş, Ozan; Öztop, Halil Mecit (2023-11-27)
Extraction of Pumpkin Seed Protein by Using Different Methods Mr Ozan Tas1 , Professor Mecit Halil Oztop1 1Middle East Technical University Aim: Pumpkin seed is one of the most important agro-industrial wastes and is g...
Antibiyotik Dirençliliğe Çözüm, Bakteriyofajlar : Salmonella Bakteriyofajı İzolasyonu
Yetişkin, Segah; Yücefaydalı, Ayşenur; Ayan, İrem; Soyer, Yeşim; Akkaya, Ömer Hamza; Türkoğlu, Aslı Özdem; Çalım, Hilal Duygu (2023-11-24)
Salmonella, bilinen 2500’den fazla alt tipi bulunan, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa yol açan Gram negatif zoonotik bir bakteridir. Günümüzde gıda kaynaklı hastalıklarınen önemli sebeplerinden biri olarak görülen Salmo...
Antibiyotik Dirençliliğe Karşı Çözüm, Bakteriyofajlar : E. coli Bakteriyofajı İzolasyonu
Yücefaydalı, Ayşenur; Yetişkin, Segah; Soyer, Yeşim; Ayan, İrem; Akkaya, Ömer Hamza; Türkoğlu, Aslı Özdem; Çalım, Hilal Duygu (2023-11-22)
PatojenikEscherichiacolitürleri ülkemiz de dahil olmak üzere dünyada salgınlara sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre gıda kaynaklıE.colisalgınları her yıl yaklaşık 1 milyon kişininenfekteolması sonra...
Predicting the lag phase of lipid oxidation to decrease food waste
Decker, Eric A.; Bayram, İpek (2023-11-15)
Kenevir Tohumu Tozu ve Soya Protein İzolatı ile Oluşturulan Yüksek Nemli Et Analoglarının Protein Çözünürlüğü ve Antioksidan Aktivite İncelemesi
Çalışkan, Deniz; Şensoy, İlkay (2023-09-28)
Bu çalışmada soya protein izolatı (SPİ) ve kenevir tohumu unu (KTU) farklı oranlarda (100:0, 75:25, ve 50:50) karıştırılarak yüksek nemli ekstrüzyon ile et analogları (EA) yapılmıştır. Ekstrüzyon çalışma koşulları üç farkl...
Yüksek Nemli Ekstrüzyon Yöntemiyle Elde Edilen Et Analoglarının Tekno-fonksiyonel Özellikleri
Çalişkan, Ilhan; Mert, Behiç; Şensoy, İlkay (2023-09-28)
Bitki bazlı et analogları, protein açısından zengin gıda ürünlerini daha düşük çevresel etkiyle sağlayarak küresel gıda sistemi için fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmada, soğuk sıkım sonrası elde edilen kenevir tohumu unu (...
Salmonella'ya Karşı Faj Endolizinleri
Yetişkin, Segah; Yücefaydalı, Ayşenur; Soyer, Yeşim (2023-07-19)
Phage endolysins againstSalmonellaSegâh Yetiskin1, Aysenur Yucefaydali1, Yeşim Soyer1,2*1Department of Food Engineering, Middle East Technical University. Ankara, Turkey.2Department of Biotechnology, Middle East Technical ...
Mechanisms of synergistic antioxidant interactions between α-tocopherol and myricetin in bulk oil and emulsions
Bayram, İpek; Laze, Artiona; Decker, Eric A. (2023-07-16)
Salmonella bakteriyofajlarının fenotipik karakterizasyonu ve tavuk etindeki uygulamaları
Yücefaydalı, Ayşenur; Yetişkin, Segah; Güzel, Mustafa; Yeniköylü, Filiz; Soyer, Yeşim (2023-07-03)
Patojen mikroorganizmalardaki antibiyotik direnci sorunu, dirençli enfeksiyonların giderek artması nedeniyle kritik bir halk sağlığı sorunudur. Temel neden, veterinerlik ve gıda endüstrilerinde antibiyotiklerin aşırı kulla...
Analysis of antioxidant synergism and its mechanisms between alpha-tocopherol and myricetin in stripped soybean oil-in-water emulsions at different pH values
Bayram, İpek; Laze, Artiona; Decker, Eric A. (2023-04-30)
Ecofriendly food packaging material based on gum arabic and carbon dots
Kahyaoğlu, Leyla Nesrin (2022-12-13)
Food freshness monitoring based on carbon dot and UV light reinforced colorimetric fish gelatin films using a custom-designed mobile application
Kahyaoğlu, Leyla Nesrin (2022-11-12)
Citation Formats