Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Geleceğin Alternatif Protein Kaynakları
Date
2023-09-01
Author
Şensoy, İlkay
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
262
views
0
downloads
Cite This
Alternatif protein kaynaklarına yönelik araştırmalar, dünyanın artan nüfusu, çevresel endişeler ve hayvansal protein üretimine olan bağımlılığımızı azaltma ihtiyacı gibi nedenlerle teşvik edilmektedir. Bitkisel proteinler, laboratuvarda yetiştirilen etler, böcek proteinleri ve mikrobiyal proteinler, günümüzde mevcut olan alternatif protein kaynaklarındandır. Bitki bazlı proteinlerin üstün besin değeri onları öncelikli tercih haline getirir. Kültür etleri, hayvanların kesilmesi gerekmeksizin laboratuvar ortamında üretilen etlerdir. Böcek proteinleri, düşük maliyetli ve çevre dostu bir seçenek olabilirken, mikrobiyal proteinler sentezlenmesi ve tasarlanmasıyla özelleştirilebilir bir protein kaynağı sunmaktadır. Ancak, güvenlik, etik, yasal ve düzenleyici zorluklar da dahil olmak üzere bu alternatif protein kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili endişeler vardır. Bu endişelere dikkat edilmesi, alternatif proteinlerin insan sağlığını veya çevreyi tehlikeye atmadan uzun vadeli sürdürülebilirliği için esastır. Hem bol hem de çevre dostu olan alternatif protein kaynaklarının bulunması ve bunların ayrıştırılarak kullanılması gelecekte çevresel hasarın önlenmesi ve beslenme gereksinimlerinin karşılanması için önemlidir.
URI
https://www.turkiyeklinikleri.com/journal/gida-hijyeni-ve-teknolojisi-ozel/2149-8431/tr-index.html
https://hdl.handle.net/11511/105812
Relation
Besleyici ve Sağlıklı Gıda : Gıda Endüstrisinden Sofraya - 2023
Collections
Department of Food Engineering, Book / Book chapter
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
İ. Şensoy,
Geleceğin Alternatif Protein Kaynakları
. 2023.