Salmonella bakteriyofajlarının fenotipik karakterizasyonu ve tavuk etindeki uygulamaları

2023-07-03
Yücefaydalı, Ayşenur
Yetişkin, Segah
Güzel, Mustafa
Yeniköylü, Filiz
Soyer, Yeşim
Patojen mikroorganizmalardaki antibiyotik direnci sorunu, dirençli enfeksiyonların giderek artması nedeniyle kritik bir halk sağlığı sorunudur. Temel neden, veterinerlik ve gıda endüstrilerinde antibiyotiklerin aşırı kullanımıdır. Tifoid olmayan Salmonella (NTS), küresel gıda kaynaklı hastalıklara önemli bir katkı sağlamakta olup, yüksek seviyelerde ilaç direncine sahiptir vekümes hayvanlarında yaygındır. Bakteriyofajlar adı verilen virüsler ileSalmonellakontaminasyonunun önlenmesi için mümkündür. Bu çalışmada, daha önce karakterize edilmiş 5 farklı faj, çiğ tavuk göğsünde bakteri yükünün azaltılması için kullanılmıştır. Bakteriyofajlarla 4 °C'de 7 gün boyunca işlenen çiğ tavuk göğüsü örneklerinde bakteri hücre sayıları önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. (P < 0,05). 1 gün sonunda, tüm fajlar için en az 2 log (CFU/mL) azalma ve 1 haftanın sonunda tüm fajlar için 1 log (CFU/mL) azalma gözlemlenmiştir. Bu bulgular, fajların tavuk göğüs etindekiSalmonellaspp. bakterilerinin canlılığını azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, faj karışımı çiğ tavuk göğüs etindeSalmonellaspp.'nin biyokontrolü için potansiyel bir anti-bakteriyel ajan olarak kullanılabilir ve gelecekte çeşitli kümes hayvanları endüstrilerinde kullanılabilir.
Viruses of Microbes 2023
Citation Formats
A. Yücefaydalı, S. Yetişkin, M. Güzel, F. Yeniköylü, and Y. Soyer, “Salmonella bakteriyofajlarının fenotipik karakterizasyonu ve tavuk etindeki uygulamaları,” presented at the Viruses of Microbes 2023, Tbilisi, Gürcistan, 2023, Accessed: 00, 2023. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/106808.