Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Salmonella bakteriyofajlarının fenotipik karakterizasyonu ve tavuk etindeki uygulamaları
Date
2023-07-03
Author
Yücefaydalı, Ayşenur
Yetişkin, Segah
Güzel, Mustafa
Yeniköylü, Filiz
Soyer, Yeşim
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
96
views
0
downloads
Cite This
Patojen mikroorganizmalardaki antibiyotik direnci sorunu, dirençli enfeksiyonların giderek artması nedeniyle kritik bir halk sağlığı sorunudur. Temel neden, veterinerlik ve gıda endüstrilerinde antibiyotiklerin aşırı kullanımıdır. Tifoid olmayan Salmonella (NTS), küresel gıda kaynaklı hastalıklara önemli bir katkı sağlamakta olup, yüksek seviyelerde ilaç direncine sahiptir vekümes hayvanlarında yaygındır. Bakteriyofajlar adı verilen virüsler ileSalmonellakontaminasyonunun önlenmesi için mümkündür. Bu çalışmada, daha önce karakterize edilmiş 5 farklı faj, çiğ tavuk göğsünde bakteri yükünün azaltılması için kullanılmıştır. Bakteriyofajlarla 4 °C'de 7 gün boyunca işlenen çiğ tavuk göğüsü örneklerinde bakteri hücre sayıları önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. (P < 0,05). 1 gün sonunda, tüm fajlar için en az 2 log (CFU/mL) azalma ve 1 haftanın sonunda tüm fajlar için 1 log (CFU/mL) azalma gözlemlenmiştir. Bu bulgular, fajların tavuk göğüs etindekiSalmonellaspp. bakterilerinin canlılığını azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, faj karışımı çiğ tavuk göğüs etindeSalmonellaspp.'nin biyokontrolü için potansiyel bir anti-bakteriyel ajan olarak kullanılabilir ve gelecekte çeşitli kümes hayvanları endüstrilerinde kullanılabilir.
URI
https://hdl.handle.net/11511/106808
Conference Name
Viruses of Microbes 2023
Collections
Department of Food Engineering, Conference / Seminar
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
A. Yücefaydalı, S. Yetişkin, M. Güzel, F. Yeniköylü, and Y. Soyer, “Salmonella bakteriyofajlarının fenotipik karakterizasyonu ve tavuk etindeki uygulamaları,” presented at the Viruses of Microbes 2023, Tbilisi, Gürcistan, 2023, Accessed: 00, 2023. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/106808.