Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Antibiyotik Dirençliliğe Çözüm, Bakteriyofajlar : Salmonella Bakteriyofajı İzolasyonu
Date
2023-11-24
Author
Yetişkin, Segah
Yücefaydalı, Ayşenur
Ayan, İrem
Soyer, Yeşim
Akkaya, Ömer Hamza
Türkoğlu, Aslı Özdem
Çalım, Hilal Duygu
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
12
views
0
downloads
Cite This
Salmonella, bilinen 2500’den fazla alt tipi bulunan, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa yol açan Gram negatif zoonotik bir bakteridir. Günümüzde gıda kaynaklı hastalıklarınen önemli sebeplerinden biri olarak görülen Salmonella, dünya genelinde her yıl on milyonlarca vakaya yol açmaktadır (WHO, 2018). Yüksek yaygınlığına ek olarak,gıdalardan izole edilen birçok Salmonella çoklu antibiyotik direnci göstermektedir. Bu çalışma, son yıllarda artan antibiyotik dirençliliği sorununa yönelik alternatif bir çözümarayışının bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Antibiyotik dirençliliği, tıp ve gıda sektöründe ciddi bir tehdit haline gelmiştir, çünkü patojenlerin yayılmasını ve kontrolünüzorlaştırmaktadır. Bu sorunun gıda kaynaklı patojenlerle ilişkilendirilmesi, gıda güvenliğini ve halk sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu bağlamda, araştırmanın temel amacı,antibiyotiklere alternatif olarak kullanılabilecek etkili biyokontrol ajanlarını keşfetmek ve bu ajanlar arasında özellikle bakteriyofajların potansiyelini incelemektir.Bakteriyofajlar, bakterilere karşı özgü fajik bir etki gösteren virüslerdir ve bu özellikleri, gıda kaynaklı patojenlerin kontrolünde potansiyel bir araç olarak kabul edilmektedir.Bu amaç doğrultusunda, Salmonella enterica subs. enterica'ya karşı özel olarak etkili olan fajların izole edilmesi hedeflendi. Fajların izolasyonu, bu organizmaları etkili birşekilde hedefleyen bir biyokontrol stratejisi geliştirmek için temel bir adımdır. İzole edilen fajların karakterizasyonu ve etkilerinin belirlenmesi, gıda güvenliği ve halk sağlığıaçısından önemli olabilir. Sonuç olarak, bu çalışma, antibiyotiklere alternatif biyokontrol ajanları arayışında önemli bir adım olmayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmekiçin, çalışma, bakteriyofajların izolasyonu ve karakterizasyonu üzerine odaklanmış, gıda güvenliği ve halk sağlığı için etkili bir strateji geliştirme potansiyelideğerlendirilmiştir
URI
https://hdl.handle.net/11511/111948
Conference Name
2. Tek Sağlık Kongresi
Collections
Department of Food Engineering, Conference / Seminar
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
S. Yetişkin et al., “Antibiyotik Dirençliliğe Çözüm, Bakteriyofajlar : Salmonella Bakteriyofajı İzolasyonu,” presented at the 2. Tek Sağlık Kongresi, Ankara, Türkiye, 2023, Accessed: 00, 2024. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/111948.