Poliaromatik hidrokarbonların ( PAH ) balıklardaki kanserojen etkisi ve buna bağlı olarak DNA' da oluşan aromatik DNA-eklemleri

Download
1996
Ünsal, Mustafa
Karakoç, Telli Fatma
Tuli, Abdullah
Hewer, Alan
Gaınes, F. Alec
Yüreğir, Güneş
Phıllıps, David
Bu raporda, "Poliaromatik Hidrokarbonların (PAH) balıklardaki Kanserojen Etkisi ve Buna Bağlı Olarak Oluşan Aromatik DNA-Eklemeleri" adlı proje çerçevesinde Karadeniz'de yaşayan Kefal, Mezgit, Çaça, Barbun, Pisi, Tirsi ve referans bölge olarak seçilen ODTÜ-DBE Limanmden avlanan Kefal balıklarında aromatik DNA-eklemeleri sonuçları yıllara göre verilmiştir. Adı geçen proje, Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'ın parasal katkısı, İngiltere'den Institute of Cancer Research (ICR) ve Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı (Ç.Ü.-SBE-BKABD) laboratuvarları kullanılarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü (ODTÜ-DBE) tarafından yürütülmüştür. Proje içeriğinde, Doğu Karadeniz Trabzon Havaalanı ve Yomra Limanından Aralık ve Ocak aylarında yılda bir kere ve üç yıl süre ile örnekleme yapılmıştır. Örneklerde aromatik DNA-eklemelerinin farklı balık türlerinde ve yıllara göre değişimleri incelenmiştir. 1996 yılında balıklarda ölçülen aromatik DNA-eklemeleri sonuçlarına bakıldığında kandan ve karaciğerden elde edilen sonuçlar türlere göre farklılıklar göstermektedir. Karaciğer sonuçlarına göre en yüksek aromatik DNA-eklemesi ODTÜ-DBE Limanından avlanan ve refereans balık olarak seçilen Kefal balığında ölçülmüştür. Kanda en yüksek değer ise Pisi balığında ölçülmüştür. 1996 yılında ölçülen poliaromatik hidrokarbon konsantrasyonu da yine türler arasında farklılık göstermektedir. Buna göre Kefal (40.2 ± 17.0 $\mu$ g/g kuru ağırlık) ve Çaça (40.2 ± 17.0 $\mu$ g/g kuru ağırlık) balıklarında poliaromatik hidrokarbon (PAH) konsantrasyonu yüksek değerlerde ölçülmüşken, Pisi balığında ölçülen PAH konsantrasyonu oldukça düşük (l 1.5±5 $\mu$ g/g kuru ağırlık) düzeyde bulunmuştur.

Suggestions

Polikaprolakton Kompozitlerinin Hazırlanması ve Karakterizasyonu
Hacaloğlu, Jale(2018)
Bu çalışmada organik düzenleyici kullanılarak modifiye edilmiş Kloisit 30B, C30B, ve Kloisit15A, C15A içeren polikaprolakton, PCL, nanokompozitleri, çeşitli miktarlarda benzendiboronik asit, BDBA, çinko borat, ZnB, ve borik asit, H3BO3 içeren polikaprolaktonkompozitleri ve hem nanokil hem de bor bileşikleri içeren PCL nanokompozitleri hem çözeltide hem de eriyikte harmanlama yöntemleri ile hazırlanmış ve örneklerin morfolojik ısıl vemekanik özellikleri saptanmıştır.
Hidrokarbonların Farklı Mcm-41 Örnekleri Üzerindeki Sorpsiyon Kapasitelerinin Karşılaştırılması
Yücel, Hayrettin(2011-12-31)
Bu çalışmanın amacı, hidrokarbonların(o,m,p- ksilen ve etilbenzen) TEOS ile sentezlenen MCM- 41 örneği üzerindeki adsorpsiyon kapasitelerini değişik sıcaklıklarda Elektronik bir terazide (IGA) sistemiyle ölçmek ve diğer örneklerle karşılaştırmak, bu kapasite farklılıklarının neden kaynaklandığını belirlemek için örneklerin karakterizasyonunu yapmaktır. Ayrıca örnekler üzerinde alkollerin sorpsiyon izotermlerini elde etmektir.
Usability of polylactide biopolymer as thermoplastic matrix for woven fiber composite laminates
Demirok, Gökberk; Kaynak, Cevdet; Department of Metallurgical and Materials Engineering (2022-4-28)
The first purpose of this study was, as the first time in the literature, to investigate usability of polylactide (PLA) biopolymer as the matrix of high-performance composite laminated structures having woven forms of glass and carbon fibers. For this purpose, 2-14 layers of 2x2 twill Carbon Fiber (CF) and 1x1 plain weave Glass Fiber (GF) forms were stacked by PLA powders followed by consolidation of these layers by compression molding technique. After conducting various tests and analysis it was observed t...
Bor Nitür Nanotüplerin Üretimi Ve Polimer Kompozitlerde Kullanmı
Sezgi, Naime Aslı(2011-12-31)
Bor ve demir oksit toz karışımı ile amonyak gazının yüksek sıcaklıkta tepkimeye sokulmasıyla bor nitrür nanotüpler elde etmek, elde edilen nanotüplerin karakterizasyonunu yapmak, ektrüzyon yöntemiyle farklı ağırlık yüzdelerinde bor nitrür nanotüp içeren polipropilen kompozitler üretmek ve bu kompozitlerin mekanik ve ısısal özelliklerini ölçerek saf polipropilen ile karşılaştırmaktır. Bu sayede bor nitrür nanotüplerin saf polipropilen üzerindeki geliştirici etkisi ölçülecektir.
Yarıiletken Nanotellerin Manyetik Atomlarla Katkılandırılması Konusunda Yük Yoğunluğu Fonksiyoneli Hesapları
Toffoli, Hande(2009-12-31)
Bu projenin amacını ve buna bağlı olarak da beklenilen sonuçları iki grupta toplayabiliriz : 1)Çeşitli atomsal yapılardaki katkılandırılmış yarıiletken nanotellerin yapısal, elektronik ve manyetik özelliklerinin anlaşılması teorik olarak çalışılması ve elde edilen bilgiler ışığında çeşitli yeni nano aygıtların tasarımlerının önerilmesi 2) Deneysel olarak çalışılmakta olan nanotel heteroyapılarının elektronik özelliklerinin teorik olarak incelenmesi ve hetero yapı sentezinde kullanıla...
Citation Formats
M. Ünsal et al., “Poliaromatik hidrokarbonların ( PAH ) balıklardaki kanserojen etkisi ve buna bağlı olarak DNA’ da oluşan aromatik DNA-eklemleri,” 1996. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TlRRNE1qST0.