$Y^{+3}$ ve $F^-$ eklenmiş nano-hidroksiapatit biyoseramiklerinin çöktürme yöntemi ile üretilerek iç yapı, mekanik ve biyouyumluluk özellikleri yönünden incelenmesi

Download
2010
Keskin, Dilek Esra
Tezcaner, Ayşen
Evis, Zafer
Nano hidroksiapatit’in tane boyutlarının kemikte bulunan apatit minerallerine olan yakınlığından dolayı, nano hidroksiapatit üzerinde yapılan araştırmalar giderek büyük önem kazanmaktadır. Bu projede nano boyuttaki HA’ya çeşitli oranlarda itriyum ve flor iyonları eklenerek iç yapı, mekanik ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Saf ve iyon eklenmiş HA’lar çöktürme metodu ile sentezlenmiştir. 900oC, 1100oC ve 1300oC’de 1’er saat sinterlendikten sonra içyapılarını incelemek için XRD, FTIR (ve Raman) spektroskopisi ve SEM incelemeleri yapılmıştır. Yoğunlukları oldukça yüksek (% 88’in üstünde) malzemeler elde edilmiştir. Đkincil faz oluşumlarına rastlanmamıştır. Đyon eklenmiş HA’ların hegzagonal latis parametreleri ve birim hücre hacimleri saf HA’ya göre azalmıştır. Bu sonuçlar iyonların yer değiştirdiği ancak HA bozunmadığını göstermektedir. FTIR grafiklerinde HA’nın karakteristik eğrileri ile birlikte florun yer değiştirmesi sonucu oluşan diğer eğrilere de rastlanmıştır. SEM fotoğrafları eklenen elementlerin oranları arttıkça ve sıcaklıklar azaldıkça tane boyutlarının azaldığını göstermiştir. Soğuk presle hazırlanan diskler 900oC, 1100oC ve 1300oC’de 1’er saat sinterlendikten sonra mekanik özellikleri (mikro-sertlik, kırılma tokluğu ve diyametral mukavemet testi) incelenmiştir. Mekanik özellikler sinterleme sıcaklıkları ve eklenen elementlerin miktarları ile doğrudan ilgilidir. Saf ve iyon eklenmiş HA disklerinin biyouyumlulukları sitotoksisite çalışmaları ile yapılmıştır. Hücre yapışması, çoğalması, ALP ve depolanan kolajen, osteokalsein ve kalsiyum miktarları MTT, SEM ve ALP analizleri, immunohistokimyasal yöntemler kullanılarak çalışılmıştır. Eklenen elementler ve artan sıcaklıklar hücrelerin daha iyi yapışmasını ve çoğalmasını sağlamıştır. Eklenen iyonların saf HA ile karşılaştırıldıklarında hücrelerin kemik yönüne farklılaşmaları üzerine belirgin pozitif arttırıcı bir etkisi gözlenmemiştir. Ancak kullanılan tüm kompozisyonlar ve sinterleme sıcaklıklarında hazırlanan biyomalzemeler biyouyumludur. En yüksek ALP aktiviteleri, kalsiyum, kolajen ve osteokalsein miktarları 1100oC’de sinterlenen malzemeler üzerinde gözlenmiştir. Hücrelerin farklılaşma özellikleri eklenen elementlerin konsantrasyonuna bağlıdır. 900oC sinterleme sıcaklığında iyonlarla zenginleştirilmiş HA disklerde gözlenen osteokalsein seviyeleri HA disklerde gözlenen miktarlardan yüksek olduğu bulunmuştur. Hücre çalışmalarında en iyi sonuçlar 1100oC’de sinterlenen HA’lerda görülmüştür. Özellikle bu sıcaklıktaki 2.5YFHA’nın saf HA’ya göre en umut verici malzeme olduğu söylenebilir.

Suggestions

Bone tissue generation on biodegradable polymeric scaffolds
Torun Köse, Gamze; Hasırcı, Vasıf Nejat; Korkusuz, Feza; Department of Biotechnology (2002)
In the present study, tissue engineered bone was produced on calcium phosphate loaded collagen and PHBV8 matrices. Osteoblasts isolated from rat bone marrow were characterized by light microscopy, alkaline phosphatase (ALP) activity, osteocalcin determination assay, and Western blots for integrin. Population doubling time of the cells was found as 50 ± 2 h at 37 °C in a CO2 incubator. PHBV8 foams iiiwere treated with rf-oxygen plasma to modify their surface chemistry and hydrophilicity to increase the reatt...
Effects of edible chitosan coating on quality parameters of pomegranate (punica granatum) arils
Can Çetin, Ayça; Yıldız, Fatih; Bayındırlı, Alev; Department of Food Engineering (2012)
The effects of edible chitosan coating on quality factors of pomegranate (Punica granatum) arils were investigated in the present research. For that purpose, pomegranate arils were treated with 0% (control) and 1% chitosan (extracted from shrimp shells and deacetylated (.75%)) solutions and stored at 4 } 0.5 oC for 22 days. The weight loss, pH, total soluble solids, titratable acidity, total phenolic content, total radical scavenging capacity, total anthocyanin content, total mesophilic aerobic bacteria, t...
Production of cacao micro and nano fibers and utilization in cakes
Duman, Burcu; Mert, Behiç; Department of Food Engineering (2013)
The main objective of this study was to investigate micro and nano cacao fibers and their effects on quality, texture and staling of cakes. In the first part of the study, rheological properties of cake batter with different concentrations (0 %, 3 %, 6 %, 9 %, 12 %) cacao micro and nano fiber, and cacao powder were determined. Cake batter was found to show shear thinning and time independent behavior for all formulations and fit the Power Law model. The viscosity increased as the percentage of fiber increas...
Gümüş-Aşılanmış Çinko Oksit (zno):nanoparçacık Sentesi Ve İnce Film Kaplama Oluşturulması
Durucan, Caner(2012-12-31)
ZnO parçacıkların optik ve manyetik özelliklerine bağlı olarak elektronik ve opto elektronik aletlerde kullanılması parçacıkların boyut ve morfolojilerine önemli ölçüde bağlı olduğu gibi sentez esnasında parçacıkların yapısına aşılanan metallerde bu özellikleri önemli ölçüde iyileştirmektedir. ZnO nano parçacıklar çeşitli metotlarla sentezlenebilmektedirler. Bu metotlar arasında çökeltme tekniği çeşitli avantajlara sahiptir. i) metot karmaşık prosedürler ve ekipmanlar gerektirmez, ii) sentez aşamasında kull...
Bitkisel kökenli atıklardan mikro-akışkan yöntemiyle nano boyutlarda reoloji düzenleyicilerinin üretilmesi: Emülsiyonlarda, kolloitlerde ve hamur ürünlerinde kullanılması
Tekin, Aziz; Mert, Behiç; Erinç, Hakan; Koçak, Gönül; Bigikoçin, Erman; Şahin, Ezgi; Ketenoğlu, Onur(2011)
Bu çalışmada sırasında mikroakışkan tekniği kullanılarak mikro ve nano lifler elde edilmiştir. Değişik bitkisel yan ürünler kullanılarak üretilen lifler model emülsiyon, koloit ve hamur ürünlerinde kullanılmışlardır. İlk aşamada düşük alkali tuz konsantrasyonlarında yapılan yumuşatma işleminde kullanılan alkali ajanlardan K2CO3’ın diğer ajanlara göre daha yüksek su tutma oranına ve viskoziteye sahip liflerin üretilmesine olanak sağladığı gösterilmiştir. Daha sonraki bölümde is...
Citation Formats
D. E. Keskin, A. Tezcaner, and Z. Evis, “$Y^{+3}$ ve $F^-$ eklenmiş nano-hidroksiapatit biyoseramiklerinin çöktürme yöntemi ile üretilerek iç yapı, mekanik ve biyouyumluluk özellikleri yönünden incelenmesi,” 2010. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRBNU1UUTA.