Bitkisel kökenli atıklardan mikro-akışkan yöntemiyle nano boyutlarda reoloji düzenleyicilerinin üretilmesi: Emülsiyonlarda, kolloitlerde ve hamur ürünlerinde kullanılması

Download
2011
Tekin, Aziz
Mert, Behiç
Erinç, Hakan
Koçak, Gönül
Bigikoçin, Erman
Şahin, Ezgi
Ketenoğlu, Onur
Bu çalışmada sırasında mikroakışkan tekniği kullanılarak mikro ve nano lifler elde edilmiştir. Değişik bitkisel yan ürünler kullanılarak üretilen lifler model emülsiyon, koloit ve hamur ürünlerinde kullanılmışlardır. İlk aşamada düşük alkali tuz konsantrasyonlarında yapılan yumuşatma işleminde kullanılan alkali ajanlardan K2CO3’ın diğer ajanlara göre daha yüksek su tutma oranına ve viskoziteye sahip liflerin üretilmesine olanak sağladığı gösterilmiştir. Daha sonraki bölümde ise mikroakışkan işleme basıncı ve işleme sayıları denenmiştir. Mikroakışkan cihazında uygulanan basıncın üretilen liflerin fiziksel özelliklerine etkisi ortaya konmuştur. Artan basınç 1500 bara kadar viskozitede hızlı bir artışa sebep olmuş fakat daha yüksek basınçlarda bu artış yavaşlamıştır. Mikroakışkan cihazında tekrarlanan parçalama işlemi de liflerin su tutma kapasitesine ve viskozitesine direk etki etmiştir. Test edilen liflerden elma, portakal ve kayısı lifi domates, mısır koçanı ve yaprağına oranla daha yüksek su tutma oranına ve viskozite değerlerine sahip olduğu bulunmuştur. Daha sonra en uygun şartlarda üretilen lifler emülsiyon kararlılığına ve fiziksel özelliklerine etkisi bakımından araştırılmıştır. Üretilen nano liflerin emülsiyon hazırlama sırasında oluşan damlacıkların daha küçük olmasına neden olmuş ve karalılığın artmasını sağlamışlardır. Benzer çalışmalar bir emülsiyon olan mayonez tipi ürünlerde de tekrarlanmış, nano lifler kullanılarak daha az yağ içeren örneklerin hazırlanabileceği gösterilmiştir. Koloit tipi ürünlere örnek olarak seçilen ketçap ile ilgili yapılan çalışmalarda ise lif kaynağı olarak domates kabukları kullanılmıştır. Domates kabuğundan elde edilen liflerin ketçap viskozitesi ve kararlılığını arttırdığı tespit edilmiştir. Son aşamada ise elde edilen lifler kek ve bisküvi tipi ürünlerde kullanılmıştır. Değişik oranlarda yağ ve un oranları kullanılarak farklı içeriklerde liflerin etkileri incelenmiştir. Artan lif miktarı bisküvi tipi ürünlerde yayılma ve sertlik oranlarına 39 etki etmiştir. Keklerde ise sertlik lif miktarıyla artmış anca un ve yağ oranları düşürülünce kontrol ürüne benzer tekstürel özellikler elde edilmiştir.

Suggestions

Poli-Amidoamin (PAMAM) Dendrimer ile Modifiye Edilmis Manyetik Nanoparçacıkların Sentezlenmesi ve Meme Kanser Hücrelerine CpG Oligodeoksinükleotit Tasıma Amacı ile Uygulanması
Gündüz, Ufuk(2016)
Kanser tedavisindeki nanoteknolojik uygulamalardan en önemlisi kanser hücrelerine ilaç,oligonükleotit ve gen tasımak için üretilen nanoparçacıklardır. Nanoparçacıklar tümörhücrelerini hedefleyip öldürürken, saglıklı dokulara en az düzeyde zarar verecek sekildetasarlanmalıdır.Bu çalısmada CpG oligodeoksinükleotiti uygun ve etkili bir sekilde tümör hücrelerine tasımasıiçin CpG-ODN ile etkilesime giren nanoparçacıkların gelistirilmesi amaçlanmıstır. CpGODN?ler hücre ölümü için sinyal kaskadını olusturan Toll b...
Ultra-İnce Silisyum Üzerinde Üretilen Silisyum Nanotellerin Güneş Gözesi Uygulaması
Aurang, Pantea; Ünalan, Hüsnü Emrah; Turan, Raşit(2016)
Önerilen projede öncelikle 20 ila 35 μm kalınlığında ultra-ince silisyum pullar üretilmiştir.Üretimde kimyasal aşındırma yöntemi kullanılmıştır. Detaylı parametrik çalışmanınardından ultra-ince silisyum üzerinde dik hizalı silisyum nanoteler metal yardımlı aşındırmayöntemi ile üretilmiştir. Ultra-ince tek kristalli silisyum üzerinde üretilen nanotellerin yapısalve optik özellikleri (yansıtma, geçirgenlik, emilim vb.) detaylı şekilde incelenmiştir.Sonrasında ultra-ince silisyum ile tamamiyle çalışır halde ho...
İletken Peptit Nanotüp ve Hidrojel Geliştirilmesi
Özçubukçu, Salih(2015)
Kendiliğinden yapılanabilen peptitler, son 10 yılın oldukça gözde araştırma konularından biri haline gelmiştir (Zhang vd., 1993; Petka vd., 1998; Qu vd., 2000; Nicodemus ve Bryant, 2008; Buriak ve Ghadiri, 1997). Özellikle seçici ilaç salınımı, doku mühendisliği ve biyomedikal konusunda uygulamaları için yoğun bir araştırmaya sahne olmaktadır. Peptitleri oluşturan aminoasitlerin çeşitliliği, çok farklı fiziksel ve kimyasal özelliğe sahip peptit yapılarının elde edilmesine mükemmel bir olanak sağlamaktadır. ...
Organik Çözücü Ile Nanofiltrasyon Uygulamaları Için Selüloz Membranların Düz Tabaka Ve Kovuklu Elyaf Olarak Üretilmesi Ve Karakterizasyonu
Çulfaz Emecen, Pınar Zeynep(2018)
Nanofiltrasyon (NF) yaklasık 1 nm'den küçük boyutlardaki moleküller ve birden fazla yüklüiyonların boyut ve yüklerinden dolayı membranlar tarafından tutuldugu bir süreçtir. NFsüreçlerinin günümüzde su arıtma, gıda ve ilaç endüstrisi gibi pek çok alanda uygulamalarıbulunmaktadır. Bu uygulamalarda NF yaygın olarak sulu sistemler ile kullanılmaktadır. Bununyanında pek çok süreçte NF ile ayırmadan faydalanabilecek organik çözücülerin kullanıldıgıakımlar bulunmaktadır. Organik çözücü ile nanofiltrasyon (organic ...
The Functional assessment of fluorescently tagged adenosine A2A and dopamine D2 receptors and qualitative analysis of dimerization of adenosine A2A and dopamine D2 receptor by using FRET
Akkuzu, Selin; Son, Çağdaş Devrim; Department of Biology (2013)
Recently, several studies have demonstrated that G protein coupled receptors exist as homo/heterodimers or oligomers. Adenosine A2A receptors and dopamine D2 receptors are present as both homo- and heterodimer. In the GABAergic striatopallidal neurons A2AR are co- localized with D2 receptors (D2R), and establish functional A2AR-D2R heteromers, which modulates dopaminergic activity. Due to be involved in physiological processes, these receptors bear critical roles. Dopamine receptors play critical role in do...
Citation Formats
A. Tekin et al., “Bitkisel kökenli atıklardan mikro-akışkan yöntemiyle nano boyutlarda reoloji düzenleyicilerinin üretilmesi: Emülsiyonlarda, kolloitlerde ve hamur ürünlerinde kullanılması,” 2011. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRJeU9USXk.