Adipoz Dokuda Obezite İlişkili Tip 2 Diyabet Sonucu Görülen Moleküler Değişimlerin Ve Palmitoleik Asitin Bu Değişimler Üzerindeki Tedavi Edici Etkisinin Fourier Dönüşüm Kızılötesi Mikrospektroskopisi İle İncelenmesi

Download
2016
Severcan, Feride
Küçük, Baloğlu Fatma
Çağımızın hastalığı olan obezite ve buna bağlı gelişen tip 2 diyabet için geliştirilecek tedavi yöntemleri için bu konuda yapılacak temel araştırmalar büyük önem taşımaktadır. Bu bilgiler ışığında, projemizde ilk önce obezite ilişkili tip 2 diyabet hastalığının adipoz dokuda neden olduğu yapısal ve kompozisyonel değişikliklerin araştırılması amaçlandı. Bu amacı takiben ikinci adımda obezite ilişkili tip 2 diyabet kaynaklı sözkonusu değişimlerin palmitoleik asit tedavisiyle geri döndürülme potansiyelini araştırmayı amaçlayan bir terapötik ön çalışma yapıldı. Obezite özellikle viseral ve subkütan adipoz dokudaki aşırı kütle artışı ve hücre içi zarar görmüş glukoz ve lipit metabolizmaları gibi değişiklikler ile karakterizedir. Viseral (VAT) ve subkütan (SCAT) adipoz doku kütlesindeki bu artış obezitenin ana nedenidir ve çoğu zaman lipit ve glukoz metabolizmasının bozulmasıyla sonuçlanır. Viseral (VAT) ve subkütan (SCAT) adipoz dokunun obezite ilişkili Tip 2 diyabet hastalığındaki bu kritik önemi sebebiyle bu projede bu iki tip adipoz doku üzerinde çalışıldı. Obezite ilişkili tip 2 diyabet hastalığının adipoz dokuda meydana getirdiği molekülerin konsantrasyon ve kompozisyonlarındaki değişimler Fourier dönüşüm kızılötesi (FTIR) mikrospektroskopisi ve ATR-FTIR spektroskopisi ile incelendi. Bu incelemenin ardından palmitoleik asitin bir anti-obezite ve anti-diyabetik ilaç olma potansiyelini yine aynı teknikle ortaya çıkarmaya yön verecek bir ön çalışma gerçekleştirildi. Çalışmamızın sonuçlarına göre obezite ve tip 2 diyabet adipoz dokuya ait moleküler kompozisyonda, örneğin lipit/protein oranı ve karbonil/lipit oranında artma ve doymamış/doymuş yağ oranında azalmaya sebep olmaktadır. Fakat çalışmamız palmitoleik asitin obezite ve tip 2 diyabetin sebep olduğu bu yıkıcı değişimler üstüne iyileştirici etkisinin varlığını göstermiştir. Sonuç olarak sözkonusu çalışma, gelecekte yapılabilecek olan obeziteye bağlı tip 2 diyabet tedavisi üzerine araştırmalar için temel olabilecek niteliktedir.

Suggestions

Prediction of insulin resistance by statistical tool MARS
Örsçelik, Simge Gökçe; Weber, Gerhard Wilhelm; Osterhoff, Martin; Department of Bioinformatics (2014)
Recently, following the rise in obesity prevalence, the incidence of type 2 diabetes rose remarkably. Diabetes is a serious disorder, accompanied by increased risk of developing heart disease, kidney failure, and new cases of blindness. Dietary habits are strongly related to type 2 diabetes. We sought to observe how dietary protein and glycemic index patterns, weight change and/or other predictors we selected relate to insulin resistance change. First, we applied multiple linear regression, and then statist...
Effect of maternal high fat diet on hypothalamus vacularite of their offspring /
Teker, Hikmet Taner; Yanık, Tülin; Purutçuoğlu Gazi, Vilda; Department of Biotechnology (2014)
Obesity is a medical condition that carries increased risk for the onset of metabolic disorders and many other chronic diseases. However, etiology of obesity and how obsegenic traits are emerged remain to be elucidated. Investigations about this issue focused on one of the brain regions, hypothalamus,where energy homeostasis,food intake and appetite are regulated. Under the condition of hypothalamic inflammation and/or because of the passage of toxic substances from the circulating blood to the hypothalamus...
The effects of streptozotocin induced-diabetes on rat testes and the recovery role of vitamin c
Güldağ, Damla; Severcan, Feride; Department of Biology (2012)
Type I Diabetes is a multisystem disease having both biochemical and structural consequences. It causes alterations in carbohydrate, protein, and fat metabolisms due to hyperglycemia. Type I diabetes is also correlated with increased formation of free radicals and decreased levels of antioxidant potential. Lower endogeneous antioxidant amounts and elevated lipid peroxidation levels in diabetes constitute the basis of risk factors for the development of diabetic complications. These complications lead to irr...
Evaluation of the effects of maltodextrin and microfluidization on the rheological and textural properties of cookie and cookie dough
Topaloğlu, Tuğçe; Yücel, Umut; Department of Food Engineering (2015)
Several health problems like diabetes and obesity are associated with consumption of highly fatty food, leading consumers to be more conscious about what they eat. This concern has been a driving factor for manufacturers to research and develop low- or reduced-fat products. Therefore, the baking industry finds new ways to respond to the demands. For this reason, fat replacement in bakery products has gained a popularity. Maltodextrin is commonly used to trim fat from bakery products because it gives some pr...
Oxidative damage and regulation of antioxidant enzymes in streptozotocin induced diabetic rats
Sadi, Gökhan; Güray, Tülin; Department of Biochemistry (2009)
Increased oxidative stress and impaired antioxidant defense mechanisms are believed to be the important factors contributing to the pathogenesis and progression of diabetes mellitus. The products of lipid peroxidation and protein oxidation reactions were all found to be elevated significantly (p<0.05) in diabetic animals and supplementing the animals either individually or in combination, with two powerful antioxidants DL-α-lipoic acid (LA) and vitamin C (VC) brought this increment toward the control values...
Citation Formats
F. Severcan and B. F. Küçük, “Adipoz Dokuda Obezite İlişkili Tip 2 Diyabet Sonucu Görülen Moleküler Değişimlerin Ve Palmitoleik Asitin Bu Değişimler Üzerindeki Tedavi Edici Etkisinin Fourier Dönüşüm Kızılötesi Mikrospektroskopisi İle İncelenmesi,” 2016. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRZM056QXc.