Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Videos
Videos
Thesis submission
Thesis submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Contact us
Contact us
Elektro-eğirme Yöntemi Kullanılarak Üretilen Naylon-6/Haloysit Nanotüp Nanofiberlerinin Çoklu Fonksiyonel Özelliklerinin Geliştirilmesi
Download
TWpBeU1UVTE.pdf
Date
2018
Author
Bayram, Göknur
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
14
views
32
downloads
Cite This
Elektro-eğirme yöntemi günümüz teknolojisinin geliştirilmesinde önemli potansiyele sahip olanyüksek boy/çap oranındaki nanofiberlerinin üretiminde kullanılan oldukça verimli biryöntemdir. Üretilen fiberlerin nano boyutta olması ve yapıya eklenen katkı malzemesi ile nanodüzeyde etkileşime geçmesi kompozit nanofiberlerinin gelecek vaat eden konulardan biriolmasını sağlamaktadır.Bu çalışmada elektro-eğirme yönteminde kullanılan proses parametrelerinin optimize edilerekdüzgün Naylon-6 (PA6) nanofiber üretiminin gerçekleştirilmesi ve Haloysit nanotüp (HNT)katkılı PA6 nanofiberlerinin çoklu fonksiyonel özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Öncelikle elektro-eğirme parametrelerinden çözelti türü ve konsantrasyonu, elektrikpotansiyeli, besleme debisi ve toplama uzaklığı optimizasyonları katkısız PA6 kullanılarakyapılmış ve katkısız fiberlerinin üretiminde seçilen optimum parametreler göz önündebulundurularak HNT katkılı kompozitler üretilmiştir. HNT katkı miktarının belirlenmesi içinağırlıkça % 1, 2, 4, 6 ve 8 modifiye edilmiş ve edilmemiş HNT içeren kompozitler başarıylahazırlanarak SEM, TGA, DSC analizleri ve çekme testi ile karakterize edilmiştir.Üretilen nanofiberler termal ve mekanik özellikleri bakımından karşılaştırıldığında, %1 m-HNTeklenmesiyle kompozitlerin çekme dayanımı iyileştirilmiş ancak termal özelliklerinde önemlibir değişim görülmemiştir. Tüm bunlara ek olarak, katkısız, %1 ve 8 modifiye edilmiş HNTkatkılı olarak üretilen nanofiberler uçuculukları birbirinden farklı olan HCl, aseton, toluen ve subuharına maruz bırakılarak kimyasal buhara dayanım özellikleri bakımından karakterizeedilmiştir. Deneyler sonucunda morfolojik yapıları değişmiş, termal ve mekanik özelliklerindedüşüş görülmüştür. Ancak %1 m-HNT katkısıyla bahsedilen düşüşler bir miktar engellenmiştir.Son olarak basınçlı kalıplama yöntemiyle üretilen filmlerin LOI değeri %27 O2 iken elektroeğirme ile üretilen filmlerin LOI değeri %31 O2 olarak tespit edilmiştir. Bu da üretilen fiberlerinyanmayı geciktirici özellikler üzerine olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.
Subject Keywords
Mühendislik
,
Kimya
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TWpBeU1UVTE
https://hdl.handle.net/11511/50282
Collections
Department of Chemical Engineering, Project and Design
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
G. Bayram, “Elektro-eğirme Yöntemi Kullanılarak Üretilen Naylon-6/Haloysit Nanotüp Nanofiberlerinin Çoklu Fonksiyonel Özelliklerinin Geliştirilmesi,” 2018. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TWpBeU1UVTE.