KAPSAİSİN YÜKLÜ NANOEMULSİYONLARIN TASARLANMASI ve KARAKTERİZASYONU

Download
2016
Öztop, H. Mecit
Söyler, Betül U.
Dağ, Damla
Tutku, Yıldırım Simge
Akbaş, Elif
Tıp, ilaç ve gıda endüstrisinde kullanımı artan nanoemülsiyonlar, fonksiyonel özellik gösteren bileşenleri enkapsüle ederek bu bileşenlerin etkili ve kontrollü salınımını, daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olmalarını ve biyoyararlılıklarının artmasını sağlamaktadır. Emülsiyonlar, emülgatör molekülüyle çevrelenmiş her bir yağ damlacığının oluşturduğu yağ fazının su faz içinde dağılmasıyla oluşmaktadır. Kapsaisin, acı biberin birincil etken maddesidir ve literatürde hidrofobik kapsaisinin, hem kardiyovasküler, solunum ve sinir sistemleri üzerindeki biyoaktivitesinin hem de Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori gibi patojenler üzerinde antimikrobiyal aktivitesinin olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın hedefi, mikroakışkanlaştırma ve ultrasonik homojenizasyon yöntemleri ile antimikrobiyal aktiviteyi arttırmak için kapsaisin yüklü nanoemülsiyon sistemlerinin hazırlanması ve karakterizasyonunun yapılmasıdır. Projede, nanoemülsiyon oluşumunda mikroakışkanlaştırıcı ve ultrasonik homojenizasyonunun, sürfektan tipinin, pH ve sıcaklığın etkileri incelenmiştir. Nanoemülsiyonların karakterizasyonu ve fiziksel dayanıklılığın ölçülmesi için NMR Relaksometre başlıca metot olarak kullanılmış bunun yanında karakterizasyon amaçlı, parçacık boyut analizi, zeta potansiyel, transmisyon elektron mikroskopi, atomik kuvvet mikroskopisi de kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite denemeleri yüzeye yayma yöntemi ile Escherichia coli için VRBA, Staphylococcus aureus için BPA ve disk difüzyonu yöntemi ile Penicillium italicum için DRBC kullanılarak yapılmıştır. %2’lik kapsaisin oleoresin içeren nanoemülsiyonların 15 dakika temas süresi sonunda E. colipopulasyonunda 3.4 log, S. aureus için ise 2 saat temas süresi sonunda 5.89 log düşüş görülürken Penicillium italicum üzerinde inhibisyon görülememiştir. %2’lik kapsaisin yüklü nanoemülsiyonların antioksidan aktivitesi, DPPH metoduna göre en yüksek 1.36 mg DPPH/ L bulunurken FRAP metoduna göre 0.14 mM Fe(II)/L olarak ultrasonikasyon tekniği ile sürfektan sükroz mono palmitat kullanılarak elde edilmiştir. Sürekli fazda gliserolün, her iki sistem ile sonuçlar üzerinde olumlu etki oluşturduğu gözlenmiştir. Mikroakışkanlaştırma yoluyla işlenmiş nanoemülsiyonlar, gelişmiş bir antimikrobiyal aktivite göstermiştir.NMRrelaksometri ile nanoemülsiyonların moleküler düzeyde yapılarında meydana gelen değişiklikler gözlenip parçacık boyutu, bulanıklık gibi diğer metotlarla ilişkilendirilebilmiştir.Böylece nanoemülsiyon sistemi ile etkisi zenginleştirilmiş gıdanın ihtiyacına yönelik kapsaisin içeren nanoemülsiyon sistemleri geliştirilebileceği gösterilmiştir.

Suggestions

Design and characterization of capsaicin loaded nanoemulsions
Akbaş, Elif; Öztop, Halil Mecit; Söyler, Ulviye Betül; Department of Food Engineering (2016)
In recent years, nanoemulsion based systems have been successfully used in food, medical and pharmaceutical applications as effective lipophilic carrier systems for nutraceuticals, drugs, antioxidants and antimicrobial agents. The primary active ingredient of chili pepper, capsaicin is a hydrophobic substance and was proved to be a compound showing good antimicrobial activity against various microorganisms. The aim of the proposed study was to prepare and characterize capsaicin loaded nanoemulsion systems. ...
Fonksiyonel Kağıt Üretiminde Kullanılmak Üzere Kapsaisin ve Zeytin Yaprağı Özütü ile Yüklenmiş Nano Emülsiyonların Tasarlanması
Öztop, Halil Mecit; Şibil, Yeşim(2016-12-31)
Tıp, ilaç ve gıda endüstrisinde kullanımı artan nanoemülsiyonlar, fonksiyonel özellik gösteren bileşenleri enkapsüle ederek bu bileşenlerin etkili ve kontrollü salınımını, daha yüksek antimikrobiyel aktiviteye sahip olmalarını ve biyoyararlılıklarının artmasını sağlamaktadır. Nanoemülsiyonların artırılmış antimikrobiyel özelliğinden yararlanarak yenilebilir biyofilm, gıdaya uygun paketleme materyalleri, sürfektanlar, dezenfektanlar ve dayanıklı fonksiyonel içecekler üretmek mümkün olabilmektedir. Önerilen p...
The synthesis of hydroxymethyl containing cyclitol derivatives
Kaya, Nihal; Balcı, Metin; Department of Chemistry (2009)
Cyclitols have attracted a great deal of attention in recent years because of diverse biological activities exhibited by them and also synthetic usefulness in the synthesis of other natural compounds or pharmaceuticals. The presence of hydroxymethyl groups in many cyclitols units building natural products is also attracting a remarkable attention. In this study, novel synthetic strategies leading to cyclitol derivatives including hydroxymethyl groups were investigated and the syntheses of bis-homoinositol d...
Predicting the binding affinities of drug-protein interaction by analyzing the images of binding sites
Erdaş, Özlem; Alpaslan, Ferda Nur; Büyükbingöl, Erdem; Department of Computer Engineering (2013)
Analysis of protein-ligand interactions plays an important role in designing safe and efficient drugs, contributing to drug discovery and development. Recently, machine learning methods have been found useful in drug design, which utilize intelligent techniques to predict unknown protein-ligand interactions by learning from specific properties of known protein-ligand interactions. The aim of this thesis is to propose a novel computational model, Compressed Images for Affinity Prediction (CIFAP), to predict ...
Electrochemical detection of dopamine in the presence of excess ascorbic acid using glassy carbon electrodes modified with conducting polymers
Şanlı, Samet; Önal, Ahmet Muhtar; Volkan, Mürvet; Department of Polymer Science and Technology (2018)
In this study, the main goal was to prepare new modified electrodes to be used in the dopamine (DA) determination in the presence of ascorbic acid (AA). For this purpose, the surface of glassy carbon electrodes (GCE) were modified with poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT), polyoxometalate (POM) doped PEDOT, poly (9-amino fluorene) (P9AF) and poly(9-fluorene carboxylic acid) (PFCA) by using electrochemical polymerization method. The modified electrodes were used as a working electrode in the presence of ...
Citation Formats
H. M. Öztop, B. U. Söyler, D. Dağ, Y. S. Tutku, and E. Akbaş, “KAPSAİSİN YÜKLÜ NANOEMULSİYONLARIN TASARLANMASI ve KARAKTERİZASYONU,” 2016. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRZek56YzM.