Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Department of Food Engineering, Project and Design
Item Usage Stats
Browse
By Issue Date
Authors
Titles
Subjects
Search within this collection:
ui-button
Filters
Entity Type
Project (127)
Has File(s)
No (77)
Yes (50)
Author
Alpas, Hami (20)
Şümnü, Servet Gülüm (19)
Şahin, Serpil (17)
Öztop, Halil Mecit (13)
Soyer, Yeşim (10)
P
N
Subject
Gıda Bilimi ve Teknolojisi (21)
Teknolojik Bilimler (Mühendislikler) (11)
Donuk Kurutma) (9)
Gıda İşlemesi (Pastörizasyon (9)
Gıda Kimyası (9)
P
N
Date Issued
1987 - 1989 (3)
1990 - 1999 (8)
2000 - 2009 (25)
2010 - 2019 (81)
2020 - 2024 (10)
P
N
Item Type
Project (88)
P
N
Recent Submissions
F
P
1
2
3
4
5
6
7
N
E
Alternative Quality and Authenticity Methods for Sugar and Confectionery
Öztop, Halil Mecit(2024-12-31)
Despite comprising 35 % of the global market, the European confectionery industry is currently in need of tools to enhance its competitiveness. The EU-funded SuChAQuality project focuses on developing an international and ...
Yüksek Basınçta Maya Yıkımı ile Mikrobiyal Yağ Özütleme: Yüksek Hidrostatik Basınç ve Yüksek Basınçlı Homojenizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması
Çekmecelioğlu, Deniz; Alpas, Hami(2023-3-15)
Bu projede, Lipomyces starkeyi ve Rhodosporidium toruloides mayalarının hidrolize edilmiş peynir altı suyu (PAS) ortamında çoğaltılmasıyla elde edilen biyokütleden yüksek basınç yöntemleriyle maya yağları özütlendi. Maya b...
Yeni ve Katma Değer Eklenmiş Bir Ürün Olarak Tam Yağlı Zeytin Tozu Ürününün Geliştirilmesi ve Kullanım Olanaklarının Araştırılması
Mert, Behiç; Tekin, Aziz; Öztop, Halil Mecit(2022-12-15)
Ülkemizin en önemli tarımsal ürünleri arasında bulunan zeytinden, katma değeri yüksek yeni bir ürün olan tam yağlı zeytin tozu üretmek ve üretilen ürünlerin karakterize edilmesi amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Yağı alınmı...
Gıda Bozulmasının Takibinde Karbon Nanonoktaları ile Kuvvetlendirilmiş Kolorimetrik Balık Jelatini Filmlerinin Kullanılması
Kahyaoğlu, Leyla Nesrin; Kılıç, Volkan(2022-12-01)
Bu projenin amacı, gıda tazeliğinin izlenmesi için yeni kolorimetrik filmler geliştirmekti. UV ışık ışınlaması (365 nm) ve karbon noktaları (KNN'ları), antosiyanin katkılı balık jelatini (BJ) filmlerinin üretiminde potansi...
Yeşil Yapraklı Bitkisel Gıdaların Üretiminde İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliğine Etkisi
Soyer, Yeşim; Çömlekçioğlu, Nuray(2021-5-15)
İklim değişikliği sonucu sıcaklık artışının olumsuz etkiler doğurabileceği alanlardan birisi gıda güvenliğidir. Taze tüketilen sebzelerde gıda patojenleriyle olası kontaminasyon sonucu sıcaklık artışı patojenlerin hayatta ...
Sentetik Şeker ve Elma Posası Hidrolizatı kullanılarak Rhodosporidium toruloides'den Yağ Üretimi ve Mikrobiyal Yağın Bitkisel Yağlarda Besin Değerinin Arttırılmasında Kullanımının Araştırılması
Çekmecelioğlu, Deniz(2021-4-15)
Rhodosporium toruloides fermantasyonu ile sentetik tekli ve ikili-şeker içeren ortam ve seyreltik asitle muamele edilmiş elma posası (AP) kullanılarak mikrobiyal yağ üretimi erlen ölçekte gerçekleştirildi. pH 5.0 ve C/N=40...
Pisilyum Diyet Lifi Varlığında Farklı Tipteki Nişastaların (Buğday, Patates ve Tapyoka) İn Vitro Sindirimi
Şensoy, İlkay(2021-4-01)
Fonksiyonel bilesenler içeren gıda üretimi çok istenen bir islem olmasına ragmen, üzerinde arastırmalar yapılması gereken konular bulunmaktadır. Fonksiyonel bilesenlerin sindirim sisteminde hazır bulunabilmeleri, erisilebi...
pH, Ultrasonikasyon ve Ultraviyole Uygulamalarının Fiğ Nişastası ve Susam Küspesi Proteini Kullanılarak Elde Edilen Aktif Biyoçözünür Filmlerin Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi
Şahin, Serpil; Şümnü, Servet Gülüm(2021-01-15)
Susam küspesi, yağ endüstrisinin besinsel açıdan değerli bir atığıdır. Fiğ bitkisi ise ülkemizde en çok yetiştirilen yem bitkilerinden biri olmakla birlikte son zamanlarda yüksek nişasta içeriği ile dikkat çekmektedir. B...
Baklagil Unu Kullanılarak Magnezyumun İkili Emülsiyon Yöntemiyle Kapsüllenmesi
Şahin, Serpil; Şümnü, Servet Gülüm(2020-12-01)
Magnezyum kasların kasılıp gevşemesi, enzimatik hücre reaksiyonlarının gerçekleşmesi, enerji üretimi ve taşınması ve protein sentezi gibi birçok yaşamsal faaliyette önemli rol oynayan ancak az rastlanan bir elementtir. M...
Türkiye’de Önemli Yerel Şarap Üretim Bölgelerine Özel Üzüm Çeşitleri Şıralarında ve Doğal Olarak Fermente Edilmiş Şaraplarında Saccharomyces Haricinde Kalan (non Saccharomyces) ve Saccharomyces Mayaların Çeşitliliği: Tespit, Miktar Belirleme, Tanı, Teknolojik ve Moleküler Karakterizasyon, Multi-Starter Kültür ve Şarap Üretimi
Gültekin, Güzin Candan; Çetinkaya, Asya(2020-05-01)
Kalecik Karası, Öküzgözü, Dimrit ve Boğazkere sırasıyla Ankara, Elazığ, Kapadokya ve Diyarbakır'ın yerel kırmızı üzümleridir. Buna ek olarak, Emir, Kapadokya'da yetişen yerel beyaz üzümdür. Bu üzümler kendilerine özgü öz...
Bezelye ve Soya Proteinleri ile Nadir Şekerin (D-Psikoz) Mikrodalga Isıtma Tekniği Kullanarak Glikasyonu ve Glike Proteinlerin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin İncelenmesi
Öztop, Halil Mecit; Şümnü, Servet Gülüm; Gökmen, Vural; Kocadağlı, Tolgahan(2019-12-01)
Proteinler, emülsifikasyon, jelleşme ve çözünürlük özellikleri sebebiyle gıdaların kalitesini ve sistemin fonksiyonel özelliklerini belirleyen yapılardan biridir. Bu nedenle literatürde proteinlerin fonksiyonel özellikleri...
Gıda Kaynaklı Patojenlerde Yeni Gelişen Antimikrobiyal Direncin Belirlenmesi
Soyer, Yeşim(2019-11-15)
Patojen mikroorganizmaların antimikrobiyal dirençliliği halk sağlığı açısından giderek artan kaygılara yol açmaktadır. Antibiyotiklerin yaygın kullanımı, gıda kaynaklı patojenlerin antimikrobiyal direnç kazanmasına neden...
Düşük Rezolüsyonlu NMR Relaksometre ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) Teknikleri Kullanarak D- Psikoz (Nadir Şeker) içeren Glike Protein ve Şekerleme Ürünleri Tasarımı ve Bu Ürünlerin Fiziksel ve Kimyasal Karakterizasyonu
Öztop, H. Mecit; Şümnü, Servet Gülüm; Mazı, Gökçen Bekir; Söyler, Ulviye Betül(2019)
Nadir şeker, doğada yaygın olarak bulunmayan monosakkaritleri kapsayan şeker grubunaverilen genel addır. Meyve şekeri fruktozun C-3 epimeri olan ve nadir bir şeker olan D-Psikozun (alluloz) tatlılığı sakarozun %70?ine denk...
Çimlendirme İşleminin Bakliyat Ürünlerinin Mineral İçerikleri Üzerine Etkisi
Ökmen, Zinet Aytanga; Söyler, Ulviye Betül(2018-12-31)
Bakliyat ürünlerinde çimlendirme sonucu mineral içerikleri artmaktadır. Bu proje kapsamında değişik bakliyat ürünleri çimlendirilerek mineral içeriklerindeki artış belirlenecektir. Çimlendirme öncesi ve sonrası mineral i...
Lif varlığında işlenen buğday nişastasının yapısal ve reolojik özellikleri, in vitro nişasta sindirimine etkileri
Şensoy, İlkay; Güven, Özge(2018-12-31)
Lif varlığında işlenen buğday nişastasının yapısal ve reolojik özellikleri, in vitro nişasta sindirimine etkileri
Türkiye’ye Özgü bir Ürün olan Lavaş Ekmeğinin Raf Ömrünün Propolis Ekstraktı Eklenerek Uzatılması
Söyler, Ulviye Betül; Ökmen, Zinet Aytanga(2018-12-31)
Bu projenin amacı ülkemizde yaygın olarak üretilip tüketilen lavaşın raf ömrü süresinin uzatılmasıdır. Günümüzde marketlerde birden fazla marka tarafından tüketime sunulan değişik unlu mamuller yer almaktadır. Ekmek ve tür...
Salmonella izolatların Vuruşlu Alan Jel Elektroforezi (PFGE) kullanılarak serotiplendirilmesi
Soyer, Yeşim(2018-12-31)
Bu projenin amacı, önceki çalışmalarımızda elde edilen Salmonella izolatlarının vuruşlu alan jel elektroforez (PFGE) kullanılarak serotiplendirilmesidir. Çalışmamızda, çevre ve gıda kaynaklarından toplamda 120 Salmonella i...
Glike Olmuş Soya Proteinlerinin Sindirim ve Allerjenik Özelliklerinin İncelenmesi
Öztop, Halil Mecit; Mert, Behiç(2018-12-31)
Gıda alerjisi, insan bağışıklık sisteminin belirli gıdalara karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Gıda alerjenleri arasında, proteinler oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Soya, süt, yumurta ve yer fıstığı prote...
Fındık Meyvesinden Kefir Üretim Olanaklarının Araştırılması
Mert, Behiç; Öztop, Halil Mecit(2018-12-31)
Doğal ortamlarında fındık ve benzeri meyvelerde yağ oleosom adı verilen damlacıklar halinde depolanır. Bu damlacıkların su ve mekanik kuvvet uygulanarak özütlenmesi sonucunda hayvansal süte benzeyen emülsiyonlar elde edile...
Bitkisel ve Hayvansal Kökenli Polimerlerin Jelleşme Özelliklerinin İncelenmesi
Alpas, Hami; Öztop, Halil Mecit(2018-12-31)
Bu projede, hayvansal ve bitkisel kaynaklı polimerlerin, yüksek hidrostatik basınç (YHB) uygulandığında jelleşme özelliklerindeki değişimlerin tespiti ve bu jellerin karakterizasyonu amaçlanmaktadır.Bu projenin hedefleri;a...
F
P
1
2
3
4
5
6
7
N
E
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX