Yeni teknolojilerle baharatlardan esansiyel yağ ekstraksiyonu ve bu yağların fiziksel, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri

2007-12-01
Bu çalışmanın amacı yeni ekstraksiyon teknolojileri kullanılarak Türkiye’de yetişen kekik, defne ve biberiye (esansiyel) uçucu yağlarının eldesidir. Farklı ekstraksiyon metodları ile elde edilen ürün yağ içeriği ve kompozisyonu açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca, farklı ekstraksiyon metodlarıyla elde edilen uçucu yağların antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada, kekik ve defne için çözgensiz mikrodalga ekstraksiyonu (ÇME) ve biberiye için mikrodalga yardımlı hidrodistilasyon (MYH) kullanılmıştır. Ayrıca, baharatlardan yağ elde etmek için süperkritik akışkan ekstraksiyonu denenmiştir. Kontrol olarak hidrodistilasyon kullanılmıştır. ÇME ya da süperkritik karbondioksit ekstraksiyon metodlarının, hidrodistilasyonla kıyaslandığında daha fazla kekik uçucu yağı verdiği tespit edilmiştir. ÇME ve hidrodistilasyonla elde edilen uçucu yağların kompozisyonları dolayısıyla antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri arasında önemli bir fark bulunmazken süperkritik akışkan ekstraksiyonu ile elde edilen yağın kompozisyonu farklı bulunmuştur. ÇME yönteminde hidrodistilasyona göre işlem süresi %80 azalmıştır. ÇME ve hidrodistilasyon yöntemleriyle elde edilen defne yağları arasında verim, antioksidan ve antimikrobiyal aktivite bakımından önemli bir fark bulunmamıştır. ÇME yöntemi kullanıldığında işlem süresinin hidrodistilasyona göre % 55-60 oranında kısaldığı görülmüştür. En yüksek verim süperkritik karbondioksit ekstraksiyonunda elde edilirken, en çok oksijenli bileşen miktarı ÇME yöntemi kullanıldığında elde edilmiştir. Biberiye yaprakları suyu yeterince emmediği için ÇME yöntemi bu bitki için başarılı olmamış ve onun yerine MYH metodu kullanılmıştır. Bu metod, hidrodistilasyona göre işlem süresini % 65 oranında kısaltmıştır. MYH metodu ile hidrodistilasyona ve süperkritik akışkan ekstraksiyonuna göre daha fazla oksijenli bileşen elde edilmiştir. MYH metodu ve hidrodistilasyon ile elde edilen biberiye uçucu yağları antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri açısından benzerlik göstermiştir. Hidrodistilasyona göre daha kısa sürede daha kaliteli yağ elde edilen çözgensiz mikrodalga ekstraksiyonu kekik ve defne için ve mikrodalga yardımlı hidrodistilasyon biberiye için en uygun ekstraksiyon metodları olarak seçilmiştir.

Suggestions

Solvent-free microwave extraction and microwave-assisted hydrodistillation of essential oils from spices
Bayramoğlu, Beste; Şahin, Serpil; Department of Food Engineering (2007)
The undesirable effects of conventional methods generated the need for economical and safe techniques in the extraction of essential oils. Microwave-assisted hydrodistillation (MAHD) and solvent-free microwave extraction (SFME) are recently developed techniques, which are thought to overcome this problem. Oregano (Origanum vulgare L.), laurel (Laurus nobilis L.) and rosemary (Rosmarinus officinalis L.) were chosen in this study since they have high antimicrobial and antioxidant effects and are widely grown ...
Encapsulation of vitamin B1 using double emulsion method
Yüce Altuntaş, Özlem; Şümnü, Servet Gülüm; Şahin, Serpil; Department of Food Engineering (2016)
The main objective of the study was to encapsulate Vitamin B1 in the inner aqueous phase of water-in-oil-in-water (W/O/W) type double emulsion containing hazelnut oil as oil phase and to transfer it to food products for enrichment. It was also aimed to replace the synthetic Polyglycerol Polyricinoleate (PGPR) with lecithin and to study the influence of homogenization methods on double emulsion characteristics. The expected type of emulsion, water in oil (W/O), could not be obtained by using only lecithin so...
Effects of Medicinal Plant Sanguisorba minor Subsp. balearica on Selected CYP450 Isozymes and Proinflammatory Cytokines Activity in Inflammation Induced Rat Model: An Immunochemical Approach
inan Genç, Aysun; Adalı, Orhan; Gençler Özkan, Ayşe Mine; Department of Biochemistry (2021-7-01)
Medicinal uses of plant extracts have been based on traditional knowledge without enough scientific evidence. Sanguisorba minor subsp. balearica was used traditionally to treat various diseases. This study was performed to evaluate the antiinflammatory effect of Smb. Experimental groups are; healthy control, CFA control, diclofenac sodium, quercetin, and 34-70mg/kg Smb treated groups. Antiinflammatory effect was examined on Complete Freund’s Adjuvant model, using biochemical, immunohistopathological, immuno...
Xylooligosaccharide production from cotton and sunflower stalks
Ak, Özlem; Bakır, Ufuk; Department of Biotechnology (2008)
In this study, the aim was enzymatic xylooligosaccharide production from cotton and sunflower stalks, two of main agricultural residues in Turkey. In first two parts of the study, alkali extracted xylan from both of the stalks was hydrolyzed by commercial xylanases Veron and Shearzyme. The effect of temperature, pH, enzyme and substrate concentrations were investigated to determine optimum enzymatic hydrolysis conditions of xylan. Sunflower and cotton stalk xylans were hydrolyzed by Shearzyme more efficient...
Development of nanofiber based active packaging material by electrospinning technique and food validation
Aydoğdu, Ayça; Şümnü, Servet Gülüm; Department of Food Engineering (2019)
The main objective of this study was to encapsulate gallic acid in Hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) and legume flours (lentil and pea) based nanofiber by electrospinning and to examine the usage of nanofibers as active packaging materials. Firstly, HPMC based homogenous nanofibers were fabricated and it was observed that the morphology of the fibers changed from the beaded structure to the uniform fiber structure by increasing the concentrations of the solutions. By choosing optimum HPMC concentration, ...
Citation Formats
S. Şahin, S. G. Şümnü, and M. E. Yener, “Yeni teknolojilerle baharatlardan esansiyel yağ ekstraksiyonu ve bu yağların fiziksel, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri,” 2007. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/proje/T0RneU5qWT0/yeni-teknolojilerle-baharatlardan-esansiyel-yag-ekstraksiyonu-ve-bu-yaglarin-fiziksel-antioksidan-ve-antimikrobiyal-ozellikleri.