Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Ozmotik dehidrasyon uygulanmış patates dilimlerinin mikrodalga ile kızartılması işleminin optimizasyonu
Date
2006-05-24
Author
Öztop, Halil Mecit
Şahin, Serpil
Şümnü, Servet Gülüm
Metadata
Show full item record
Item Usage Stats
103
views
0
downloads
Cite This
Patateslerin kızartma öncesinde, yağ emilimini azaltmak ve ozmotik dehidrasyon yönteminin mikrodalga ile etkileşiminin patatesin kalite parametreleri üzerindeki ( nem, yağ, renk, tekstür) etkisini görmek için ozmotik dehidrasyon yöntemi uygulanmıştır. Kızartma işlemi Yanıt Yüzey Metodu kullanılarak optimize edilmiştir. Mikrodalga güç seviyesi (400 W, 550 W, 700 W), kızartma süresi (1.5, 2.0, 2.5 dakika) ve ozmotik dehidrasyon süresi (15, 30, 45 dakika) çalışmada kullanılan bağımsız değişkenlerdir. Ozmotik dehidrasyon 30 oC'deki % 20'lik tuz çözeltisinde gerçekleştirilmiştir. Kalite parametrelerinin bağımsız değişkenlerle ilişkilendiren çoklu regresyon modelleri bulunmuştur. Nem içeriği, güç seviyesi ve kızartma süresi arttıkça bir azalış göstermiş, yağ içeriği ise artış göstermiştir. Renk analizi sonuçlarında, toplam renk değişiminin (∆E) kızartma süresi ve mikrodalga güç seviyesi arttıkça arttığı ozmotik dehidrasyon süresi arttıkça azaldığı gözlemlenmiştir. Optimum kızartma koşulu, 39 dakika ozmotik dehidrasyon süresinden sonra kızartmanın mikrodalganın 400 W fırın gücünde 1.5 dakika süresince gerçekleştiği nokta olarak bulunmuştur.
Subject Keywords
Patates
,
Mikrodalga ile kızartma
,
Ozmotik dehidrasyon
,
Yanıt yüzey metodu (YYM)
URI
https://hdl.handle.net/11511/87547
http://www.gidadernegi.org/TR/Genel/2409344220eba.pdf?DIL=1&BELGEANAH=5270&DOSYAISIM=240934422.pdf
Conference Name
Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs 2006
Collections
Department of Food Engineering, Conference / Seminar
Suggestions
OpenMETU
Core
AZOTLU ORGANİK BİLEŞİKLERİN YÜKSEK SICAKLIKTA Pt/Fe2O3 ve CuO/Fe2O3 KATALİZÖRLERİ İLE KATALİTİK OKSİDASYONU
Karakaş, Gürkan(2015-12-31)
Yüksek sıcaklıkta yakma tekniği (HTC) ile toplam organik karbon vge toplam organik azot tayini atıkların karakterizasyonu ve çevre kirliliğinin önlenmesinde önemli bir uygulamadır. HTC tekniğinde organik atığın toplam oksidasyonu yanma fırınında kullanılan katalizörün başarısına bağlıdır. Günümüzde kullanılan ticari Pt/Al2O3 katalizörünün performansı özellikle azotlu bileşikler için düşüktür. Bu projede azotlu organik bileşiklerin tam oksidasyonu için Pt/Fe2O3 ve CuO/Fe2O3 katalizörleri sentezlenecek ve fa...
Nanoboyutlu Yüzey Pürüzlülüğünün Nöral Hücre Davranışlarına Etkisi
Mimiroğlu, Didem(2019-08-15)
Kendini yenileyebilme özelligine sahip olan sinir hücrelerinde meydana gelen hasarların iyilesmesini hızlandırmak amacıyla son yıllarda sinir yönlendirici kanalların (nerve guidance channels) kullanımı artarken, bu kanal malzemelerinin gelistirilmesine yönelik çalısmalar hız kazanmıstır. Bu amaçla hazırlanan malzemelerin sahip olması gereken en önemli özellik, malzemelerin kullanılacagı biyolojik doku ortamına (ECM) uyumlu davranıp, o bölge ile uygun etkilesimi saglayabilmesidir. ECM?de bulunan molekül...
A life cycle assessment of the membrane processes applied for salt recovery in reactive dyeing
Şimşek, Naz Zeynep; Yetiş, Ülkü; Department of Environmental Engineering (2022-8-26)
Reactive dyeing in the textile industry requires the addition of a significant amount of salt and generates wastewater that is high in pollution load and particularly high in salt concentration. In the literature, a variety of Best Available Techniques (BATs) for the reduction of salt consumption in reactive dyeing and the reuse of treated wastewater are available. Among these techniques, Ultrafiltration (UF), Nanofiltration (NF), and combined UF+NF systems appear as the most efficient BATs, as they can pro...
Nano yapılı metalik alaşımların mikrodalga sinterleme yöntemiyle üretilmesi
Dericioğlu, Arcan Fehmi(2011)
Bu çalışmada, mikrodalga sinterleme yönteminin konvansiyonel yönteme kıyasla yumuşak manyetik özellikler gösteren toz metalurjik nano yapılı Nikel-Demir alaşım sisteminde faz oluşumu ve yoğunlaşım ile mikroyapısal, manyetik ve mekanik özelliklere etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Proje kapsamında, mikron yapılı Nikel-Demir alaşım sisteminde ön çalışmalar ile paslanmaz çelik sisteminde çalışmalar yapılmış ve mikrodalga sinterleme yönteminin oluşan fazlar ve yoğunlaşım ile mikr...
Gaz depolama ve kataliz alanlarında kullanılmak üzere fonksiyonel zeolit sentezi
İpek Torun, Bahar; Karakaya, Büşra; Altiparmak, Ismihan(2018-12-31)
Zeolitler, tasarlanabilir gözenek boyutları, asit dereceleri ve derişimleri, gözenekleri içerisinde tutabildikleri tek ya da çift metalli aktif kataliz merkezleri sayesinde kataliz, iyon-değişimi, yüzetutunum (adsorpsiyon) ve ayrıştırma işlemlerinde başarıyla kullanılan mikro-gözenekli alüminosilikat malzemelerdir. Bu projede hidrojen molekülü depolama, ikincil reaksiyonları önleme ve de metanın tek aşamada metanole çevrimi gibi konularda değişik yapılarda (mezo-gözenek ilavesi de dahil farklı gözenek boyut...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
H. M. Öztop, S. Şahin, and S. G. Şümnü, “Ozmotik dehidrasyon uygulanmış patates dilimlerinin mikrodalga ile kızartılması işleminin optimizasyonu,” presented at the Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs 2006, Bolu, Turkey, 2006, Accessed: 00, 2021. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/87547.