Hindistan ve Türkiye: Gelişmenin Dinamikleri, Yeni Tahayyüller ve Geleneksel Anlayışlar

2015-12-31
Turan, Şeref Halil
Jassal, Smıta Tewarı
Bu araştırma, belli bir ekonomik kalkınma düzeyinde oldukları kabul edilen ve yıllık %6-%8 arasında kalkınma hızları olan iki doğu toplumu olarak Türkiye ve Hindistan’ın dinamizm kaynaklarını incelemeyi amaçlamaktadır.İnsanı kendi-ilgisiyle yönetilen bir varlık olarak gören ve 18. Yüzyılda gelişen siyasi iktisat görüşü, egoizmi refahı artırmak (ya da genel olarak gelişmeyi sağlamak) yoluyla topluma yararlı olabilecek bir biçimde kullanılacak bir güç olarak gören bir etiği varsayar.Bu araştırma, 3. Binyılın başlangıcından itibaren oraya çıkan yenilikçi endüstrilere, yeni küçük sermayedarlara ve yatırım eğilimlerine odaklanarak yeni toplumsal tahayyüllü ve bunun geçmişle bağıntılı olarak nasıl kurulduğunu inceleyecektir. Bu çalışmada yanıtları aranacak soruların bir grubu toplumsal yapı, kast/sınıf altyapısı ve yeni sermayedarların, yenilikçilerin, girişimcilerin felsefi bakışlarını incelemeyi amaçlarken, ikinci bir soru grubuysa işin yapısındaki, işyerindeki, iş anlayışındaki değişimlere yönelik olacaktır.Son on yıllık dönemdeki gelişme öyküsünü incelerken yalnızca başarılarla değil, fakat aynı zamanda marjinalleşmeyle ve bazı grupların neden ekonomik büyüme/gelişmeden pay alamamış ve dezavantajlı konuma gelmiş olabileceğiyle de ilgileneceğiz. Araştırmanın her aşamasında toplumsal cinsiyet sorunu da ön planda yer alacak bir konu olacaktır.

Suggestions

Türk Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü: Bir Tarımsal İnovasyon Sistemi Yaklaşımı
Erdil, Erkan(2016-12-31)
Bu çalışma, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişimine engel olan problemleri, bir başka deyişle yeniliğin önündeki engelleri ortaya çıkartmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, zeytin ve zeytinyağı sektörünün işleyişini olumsuz etkileyen yapısal zayıflıklar (aktörler, kurumlar, etkileşim ve altyapı) yenilik sistemi yaklaşımı ile ortaya konulacaktır.
Uluslararası Sermaye Hareketleri: Nedenleri ve Sonuçları
Özmen, Erdal(2018-12-31)
Bu proje ile uluslararası sermaye hareketlerinin nedenleri ve sonuçlarının gelişmekte olan, yükselen piyasa ve gelişmiş ülke ekonomileri panel verisi kullanılarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada sadece toplam (aggregate) değil, aynı zamanda sermaye hareketlerinin temel alt kalemlerinin de (portföy, bono, doğrudan yabancı yatırımlar ve diğer) giriş ve çıkış dinamiklerinin belirleyicileri ile ülke ekonomilerine etkileri incelenecektir. Çalışmada temel çekim (reel gelir, göreli reel getiri vd.) ve itim...
Borsa İstanbul'da Dönemsellik Etkileri
Gülseven, Osman(2014-12-31)
Bu proje İstanbul borsasındaki dönemsel etkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında Borsa İstanbul spot ve vadeli endeks verilerinin günlük, haftalık, ve aylık getirileri hesaplanarak sezonluk etkilerin bulunup bulunmadığı test edilecektir.
savunma harcamalarının iktisadi büyümeye etkileri: dünya ülkeleri için doğrusal olmayan panel veri modellemesi
Öcal, Nadir(2017-12-31)
Bu projenin temel amacı savunma harcamalarının iktisadi büyümeye etkilerinin doğrusal olmayan yumuşak geçişli autoregresyon modelleri ile verisi olan bütün dünya ülkeleri ortaya çıkarılmasıdır. Analizde panel yumuşak geçişli autoregresyon modeli kullanılacaktır.
Kredi Balonlarının Belirlenmesi
Cömert, Hasan(2017-12-31)
Bu çalışma aşırı kredi genişlemesi dönemlerini çeşitli istatistik ve ekonometrik yöntemler yoluyla tespit edip tarihlemeyi amaçlamaktadır. Bu projede var olan yöntemlerin artı ve eksilerini tartıştıktan sonra, yeni bir yöntem önermeyi amaçlamaktayız. Bu yeni yöntem, bu tip analizlerde ihmal edilen kredi dinamiklerinin değişen değişkenliğini/varyansını hesaba katarak bu soruna basit bir çözüm sunmayı amaçlamaktadır. Kredi patlamalarının bu yeni yöntemle analizi kredi patlamalarının karakteristiği, belirleyen...
Citation Formats
Ş. H. Turan and S. T. Jassal, “Hindistan ve Türkiye: Gelişmenin Dinamikleri, Yeni Tahayyüller ve Geleneksel Anlayışlar,” 2015. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/61515.