DAG: Atmosferik ve Astronomik Gözlem Sistemleri

2020-12-11
Yüzlükoğlu, Funda
Güney, Yavuz
Nıaeı, Mohammad Shameonı
Kılıç, Yücel
Yerli, Sinan Kaan
Yeşilyaprak, Cahit
DAG Projesi kapsamında; gözlemevi yerleşkesine kurulmuş ve kurulacak olan sürekli ölçüm yapan ve yapacak olan atmosferik ve astronomik sistemlerin (AWOS, Davis, Boltwood, ASC, SM, SQM, MASS-DIMM, vb) tanıtımı, teknik özellikleri ve örnek veri setlerinden örnekler sunulacaktır. Bir gözlemevinde olması gereken bütün sistemlerin birlikte oluşturduğu sistemin ayrıntılı tanıtımı yapılacaktır.
Ulusal Astronomi Kongresi: UAK 2015 ( 2 - 6 S¸ubat 2015)

Suggestions

DAG odak düzlemi araçları - hedefler ve seçenekler
Yerli, Sinan Kaan; Keskin, Onur; Güver, Tolga (null; 2020-12-11)
DAG projesi çerçevesinde, teleskobun da tanımlanması ve optiğinin belirlenmesinden sonra Türk Astronomisinin gereksinim ve gelecek hedefleri de gözetilerek proje ekibi DAG teleskobunun iki Nasmyth odağına yerleştirilecek olası tayfölçer ve görüntüleme araçları için öngörülerde bulunmuş ve yeni bir proje teklifi vermiştir. Bu bildiride bu süreç tanıtılıp sunulan yeni proje tanıtılacaktır.
GÖKSİS: Gökyüzü Kalitesi Ölçüm Sistemi
Yerli, Sinan Kaan; Balbay, Recep; Bakış, Volkan; Özışık, Tuncay; Ak, Tansel; Evren, Mustafa Serdar; Küçük, İbrahim; Özdemir, Tuncay; Yelkenci, Korhan; Aslan, Zeki; Atılan, Mustafa (null; 2020-12-11)
Bu çalışmada gözlemevi yerleşkelerinde gökyüzü kalitesini ölçmek için üretilen prototip ölçerin bir özeti sunulmuştur. GÖKSİS olarak adlandırılan bu prototip beş farklı sistemden oluşmaktadır: Meteoroloji sistemi, tüm gökyüzü kamerası, astronomik görüş izleme, bulutluluk ölçümü ve gökyüzü parlaklığı ölçümü. Tüm sistem LabView ortamında otomatik olarak kontrol edilebilmektedir. Sistem test amaçlı olarak 14 Haziran 2017’de TÜBİTAK Ulusal Gözlemevine (TUG) kurulmuş ve ölçümlere başlamıştır. Şu anda TUG meteoro...
Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Altyapı ve Üstyapı Çalışmaları
Yeşilyaprak, Cahit; Özyazıcıoğlu, Mehmet Hamit; Güçsav, Bülent; Başlar, İsmail; Kılıçerkan Başlar, Gamze; Öztürk, İsmail; Özbaldan, Emrah Emin; Özakın, Batuhan; Yerli, Sinan Kaan; Güney, Yavuz; Kılıç, Yücel; Doğan, Emre; Yıldıran, Yaşar (2020-12-11)
Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi kapsamında; DAG yerleşkesi Erzurum - Konaklı - Karakaya Tepeleri'nde (3170 m rakımlı) bugüne kadar yapılan altyapısal ve üstyapısal çalışmaların (yer altı elektrik ve fiber internet hatları, radyolink internet, su deposu, prefabrik hizmet binası, sismik ve jeolojik etüdler, yol, gözlem kulesi gibi) temel ve teknik bilgiler sunulacaktır. Bundan sonra kalan altyapısal çalışmaların da plan ve programları özetlenecektir.
Diz osteoartriti bulunan hastaların ayak bileği diz ve kalça eklemlerinde oluşan momentlerdeki değişikliklerin incelenmesi
Tümer, Sami Turgut; Güler, H. Cenk(1995-03-01)
TÜBİTAK ve ODTÜ Araştırma Fonu tarafından desteklenen proje çalışmaları sonucunda; çeşitli aktiviteler sırasında tek taraf (unilateral) insan alt ekstremitesindeki eklem hareketleri, kuvvet ve momentlerinin elde edilmesini sağlayan bir hareket analizi sistemi ve modele dayalı hesaplama yöntemi geliştirilmiştir. Proje çalışmaları ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Gazi Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı işbir...
DAG Teleskobu MKID Detektörü için Bilgisayar Donanım ve Yazılım Altyapısı
Ege, Ergün; Kay, Burak; Güver, Tolga; Mazın, Benjamın; Obrıen, Kıeran; Aliş, Sinan; Yelkenci, Korhan; Yeşilyaprak, Cahit; Yerli, Sinan Kaan; Keskin, Onur (2018-09-05)
Bu poster ile DAG Teleskobunda kullanılması düşünülen MKID (Microwave Kinetic Inductance Detector) tabanlı odak düzlemi aygıtı için gerekli yazılım ve donanım sistemlerini tanıtmayı hedefliyoruz.
Citation Formats
F. Yüzlükoğlu, Y. Güney, M. S. Nıaeı, Y. Kılıç, S. K. Yerli, and C. Yeşilyaprak, “DAG: Atmosferik ve Astronomik Gözlem Sistemleri,” Ankara, Türkiye, 2020, vol. 1, p. 439, Accessed: 00, 2021. [Online]. Available: https://dergipark.org.tr/en/pub/tjaa/issue/52859/831384.