Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Buğday unundan üretilen buğday nişastasının yüksek şekerli früktoz şurubuna enzimik yöntemlerle dönüştürülmesi
Download
TlRnNA.pdf
Date
2002
Author
Kıncal, Suzan
Hasırcı, Nesrin
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
356
views
429
downloads
Cite This
Glikoz şurubu üretiminde mısır ana hammadde olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de daha fazla olan buğday nişastasının enzimik hidrolizi incelenmiştir. Taze üretilen (FWS) ve piyasadan satın alınan (PİY) buğday nişastasının üç farklı $\alpha$-amilaz ile sıvılaşma prosesi davranışı ve iki farklı glikoamilaz ile de şekerleşme prosesi incelenmiştir. Hidroliz ürünlerinin indirgen uç konsantrasyonu spektrofotometrik yöntemle, ürün profilleri ise HPLC kullanılarak tayin edilmiştir.Taze hazırlanan buğday nişastası, FWS, ticari nişastaya, PİY'e kıyasla üç farklı amilaz ile, Orbamil-T (Bacillus licheniformis}, Orbamil-BHT (Bacillus stearothermophilus) ve Sigma amilaz (Bacillus licheniformis), daha hızlı hidroliz olmuştur. Nişasta konsantrasyonun etkisini incelemek amacıyla, FWS buğday nişastası hidrolizi, farklı konsantrasyonlarda % 20-34, 15-120 dakika aralığında, 97 °C'de Orbamil-T ve Orbamil-BHT enzimleri kullanılarak kesikli sistemde çalışılmıştır. En yüksek dönüşüm % 27 nişasta konsantrasyonu ile elde edilmiştir. Orbamil-T enzimi Orbamil-BHT enzimine nazaran daha iyi hidroliz sonucu vermiştir. Ticari Orbamil-T enzimi, saf Sigma amilaz kadar iyi sonuç vermiştir. Orbamil-T enzimi ile yapılan hidroliz çalışmaları sonucunda tüm zaman aralıklarında maltotrioz, ve maltopentoz'un baskın ürünler olduğu bulunmuştur. Orbamil-T ve Sigma amilaz hemen hemen aynı ürün profilini vermiştir. Orbamil-BHT enzimi ile ise ağırlıklı olarak maltoz ve maltoheksoz'un oluştuğu saptanmıştır. Sıcaklığın, FWS buğday nişastasının hidrolizi üzerindeki etkisini incelemek için Orbamil-T ve Orbamil-BHT ile farklı sıcaklıklarda, %27 nişasta konsantrasyonu kullanılarak, 40, 60, 80 ve 97 °C'de çalışılmıştır. Her iki enzim için de en yüksek dönüşümün 60 °C de olduğu, 80° ve 97°C de ise ürün çeşitliliğinin arttığı gözlenmiştir. %27 nişasta konsantrasyonu kullanılarak, 110°C'de, farklı serpantin boyları (1-6 metre) ve akış hızlarını (12,5-62,5 ml/dak.) değiştirmek sureti ile elde edilen 0,7.- 6,6 dakika kalış zamanlarında, akışlı sistemde de buğday nişastasının hidrolizi incelenmiştir. Akışlı sistemde, 0.5% enzim konsantrasyonu kullanılarak akış sağlanmıştır. Serpantin boylarını ve akış hızlarını değiştirerek aynı kalış sürelerinde, yüksek akış hızlarındaki yüksek ısı transferi katsayılarından dolayı, farklı sıcaklık profilleri görülmüştür. Sıcaklık arttıkça yüksek hidroliz derecelerine ulaşılmıştır. Farklı nişasta ve enzim türlerinin hidroliz üzerindeki etkilerinin hem akışlı hemde kesikli sistemde benzer olduğu gözlenmiştir. Akışlı sistemin tekrarlanabilirliği kesikli sisteme nazaran daha iyi sonuç vermiştir. Sıvılaştırma prosesini takiben, şekerleştirme prosesi, Orba ve Sigma'dan temin edilen iki farklı glikoamilaz (Aspergillus niger) ile 60 °C'de kesikli sistemde yapılmıştır. Sigma glikoamilazın, ORBA glikoamilaza nazaran daha hızlı hidroliz ettiği gözlenmiştir.
Subject Keywords
Gıda Bilimi ve Teknolojisi
,
Mühendislik
,
Kimya
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TlRnNA
https://hdl.handle.net/11511/49948
Collections
Department of Chemical Engineering, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Ekstrüzyon işleminin fonksiyonel bileşenlere etkisi
Şensoy, İlkay(2016-12-31)
Meyve-sebze yan ürünleri antioksidan, lif ve fitokimyasallar açısından zengin gıda malzemeleridir. Ekstrüzyon da sebze ve meyve işleme yan ürünleri eklenmiş tüketilmeye hazır gıda üretimine oldukça uygun bir teknolojidir. Bu araştırmada sebze işleme endüstrisinin yan ürünü olan enginar yaprağı fonksiyonel bir bileşen olarak ekstrüde ürünlere eklenerek işlem öncesinde ve sonrasında gerçekleştirilecek analizler ile ekstrüzyon işleminin belirlenecek olan biyoaktif bileşenlere etkisi ile antioksidan aktivites...
Hidrojen Üretiminde Formik Asidin Dehidrojenlenmesini Katalizleyecek Metal Nanokümelerinin Hazırlanması, Tanımlanması ve Katalitik Performanslarının İncelenmesi
Özkar, Saim; Yılmaz, Ayşen; Gökağaç Arslan, Gülsün; Nalbant Esentürk, Emren; Kayran İşçi, Ceyhan(2015-12-31)
Hidrojen depolayan malzemeler arasında en fazla ümit verici olanlardan biri, formik asittir (HCOOH). Formik asit kütlesinin % 4.4’ü kadar hidrojeni depolayabilmektedir. Formik asitten hidrojen salımı formik asidin ayrışma tepkimesi sonucu sağlanabilir. Formik asidin iki tür ayrışma tepkimesi vardır: Dehidrojenlenme (veya dekarbiksilasyon) tepkimesi (1) ve dekarbonilasyon tepkimesidir (2); HCOOH H2 + CO2 (1) HCOOH H2O + CO (2) Formik asidin dehidrojenlenmesinde kullanılan heteroje...
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve NMR Relaksometre Teknikleri Kullanılarak Karakterize Edilen Lipozom Sistemleri ile Yag Oksidasyonunu Önleyici Sprey Ürün Geliştirilmesi
Kilercioğlu, Mete; Özel, Barış; Alaçık, İrem; Dağ, Damla; Güner, Selen; Öztop, Halil Mecit; Kırtıl, Emrah(2017)
Lipozomlar hem hidrofobik hem de hidrofilik bileşiklerin kapsüle edilmesi amaçlı farmasötik, kişisel bakım, kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan, polar yapılar içeren iki tabakalı küresel yağ kesecikleridir. Bu yapılardan oluşan enkapsülasyon sistemlerinin biyo-uyumlu, biyobozunur olmaları, toksik etkilerinin olmaması ve istenildiğinde kapsüllenmiş maddeyi salabilmesi özellikleri bu sistemleri birçok yönden avantajlı kılmaktadır. Ayrıca, polimer bazlı enkapsülasyon sistemleri ile karşılaştırıldığında, kul...
Doğal gazdan tek kademeli proses ile petrokimya ürünlerinin elde edilmesi
Altın, Orhan; Önal, Işık; Erarslanoğlu, Yeşim(1993)
Bu çalışmanın amacı metanı elan ve etilene nispeten düşük sıcaklıklarda aktif ve seçici bir şekilde dönüştürebilecek etkili katalizörler bulmaktır. Deneyler beş değişik grup katalizör kullanılarak yapılmıştır. Bunlar; saf oksitler, imprègne edilmiş oksitler, spineller, perovskitler ve süper iletken tipi maddelerdir. Katalizör test deneyleri iki gruba ayrılarak incelenebilir : a)En aktif ve seçici katalizörün bulunabilmesi için yapılan ön eleme testleri ve; b)En seçici katalizör bulunduktan sonra yapılan det...
Salmonella izolatların Vuruşlu Alan Jel Elektroforezi (PFGE) kullanılarak serotiplendirilmesi
Soyer, Yeşim(2018-12-31)
Bu projenin amacı, önceki çalışmalarımızda elde edilen Salmonella izolatlarının vuruşlu alan jel elektroforez (PFGE) kullanılarak serotiplendirilmesidir. Çalışmamızda, çevre ve gıda kaynaklarından toplamda 120 Salmonella izolatının karakterizasyonu yapılacak ve bu örnekler daha sonra kümelere ayrılıp analiz edilecektir. Projede kullanılacak izolatlar Türkiye’nin farklı illerinde atık su örneklerinden toplanmıştır. Ayrıca proje sonucunda elde edilecek sonuçlar laboratuvarımızın databankasında kayıtlı olan ön...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
S. Kıncal and N. Hasırcı, “Buğday unundan üretilen buğday nişastasının yüksek şekerli früktoz şurubuna enzimik yöntemlerle dönüştürülmesi,” 2002. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TlRnNA.