Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
İRAN VE ORTA ASYA’DAKİ SELÇUKLU MİMARLIK ESERLERİNİN BELGELENMESİ
Date
2013-12-31
Author
Peker, Ali Uzay
Şentürk, Murat Kenan
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
227
views
0
downloads
Cite This
Projenin hedefi Ortaçağ Anadolu Türk mimarisini etkileyen İran ve Orta Asya’da yapılmış olan eserlerin in situ belgelenmesidir. Bu araştırma kapsamında bölgeye yapılacak bir inceleme seyahati ile topografik özellikler, yerleşim düzeni, kentsel tasarım, anıtsal eserler, konut dokusu, malzeme, inşaat teknikleri araştırılarak bölgedeki Anadolu Ortaçağ Türk mimarisini etkileyen mimari miras belgelenecektir. Oluşturulacak olan bilgi ve belge kaynağı Anadolu Türk mimarisinin öncülü olan Orta Asya ve Iran mimarisinin Anadolu’daki mimari tasarım ve yapım sürecine katkılarının ortaya konması amacıyla yapılacak bir çalışmaya altyapı oluşturacaktır.
Subject Keywords
Mimarlık Tarihi
URI
https://hdl.handle.net/11511/58914
Collections
Department of Architecture, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Bizans İstanbul’u Kent Peyzajının Yordamsal (Procedural) Modelleme Tekniği ile Üretilmesi
Yoncacı Arslan, Pelin; Baş Bütüner, Funda(2018-12-31)
Bu araştırma önerisi, özellikle kent mekanları ve kent peyzajı özeline odaklanarak, Bizans dönemi Konstantinopolis’in arkeolojık kalıntıları ve günümüze kadar gelebilmiş anıtları ile özgün antik yazılı kaynakları dijital teknolojiler yardımı ile birleştirmeyi hedefler. Öneri, 5. yüzyılda hazırlanan Notitia Urbis Constantinopolitanae isimli kentsel envanter listesini baz alarak, Bizans İstanbul’unun tarihsel kent dokusunu oluşturan yol ağının ve üzerindeki yapıların saptanması, tanımlanması, araştırılması ve...
Lozan Antlaşması Sonrası Yunanistan ve Türkiye’de Kutsal Miras ve Mübadele Müzeleri
Tanyeri Erdemir, Tuğba; Koç, İlker(2015-12-31)
Önerilen araştırma projesinin amacı Lozan Antlaşması ve zorunlu mübadele sonrası Türkiye ve Yunanistan’da terk edilen kutsal kültürel miras eserlerinin tarihçelerini, yaşadıkları mimari, kültürel ve sosyal dönüşümlerini ve günümüzdeki kullanım ve ziyaret pratiklerini incelemektir. İki ülkede yeni kurgulanmaya başlanmış olan Lozan Antlaşması ve mübadele ile ilgili müze yapılma girişimleri incelenecek, bunların detaylı bir veritabanı hazırlanacaktır.
Korumaya Esas Olarak ODTÜ Kampüs'ünün Değerlerinin Saptanması
Erder, Cevat; Bilgin Altınöz, Ayşe Güliz; Peker, Ender; Altan, Tomris Elvan; Bertram, Jan Krzysztof; Akman, Sila; Baş Bütüner, Funda(2015-12-31)
Türkiye’deki ilk Cumhuriyet Dönemi üniversite kampüslerinden biri ve modern mirasın önemli bir temsilcisi olan ODTÜ Kampüs’ü eğitsel, sosyal ve kültürel değerleri, toplumsal bellekteki yeri, nitelikli doğal ve yapılı çevresi, sahip olduğu arkeolojik alanları ile Ankara için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir korunması gerekli kültürel peyzaj alanıdır. Bütün bu özellikleri ile ODTÜ kampüsü dünya mirası olarak değerlendirilme potansiyeline de sahiptir. Ancak bunun için öncelikle ODTÜ Kampü’nün sahip oldu...
SOYLULAŞTIRMA 2.0: MAHALLE DÖNÜŞÜMÜNDEKİ POLİTİKALAR VE UYGULAMALAR
Kayasü, Serap; Yetişkul Şenbil, Emine(2017)
Soylulaştırmaya karşılaştırmalı yaklaşımları ele alan bu projede dört Avrupa kentinde (Viyana, İstanbul, Arnhem, Zürih) uygulanan karşılaştırmalı analiz çerçevesi benimsenmektedir. Bu kapsamda projenin yaklaşımını daha önceki soylulaştırma çalışmalarından ayıran temel ele alış birleştirme kuramının kullanılmasını içermektedir. Çok katmanlı proje çerçevesi ölçümler, yorumlar ve uygulamalar olmak üzere üç farklı aşamayı içermektedir.
İşletmecilik Tarihi Açısından Osmanlı İktisat Tarihi Birikimine Bakış
Ağır, Münis Seven (2016-04-01)
Bu çalışma Osmanlı iktisat tarihinin ‘işletmecilik tarihi’ için sağladığı birikimin bir değerlendirmesini yapmayı ve bu sayede Osmanlı-Türkiye işletmecilik tarihi alanında yapılabilecek kuramsal ve görgül çalışmalar için bir yol haritası sunmayı amaçlamaktadır. Osmanlı iktisat tarihi yazınında genel anlamda özel sektörün iktisadi faaliyetleri, daha dar anlamda ise ‘işletmecilik’ faaliyetleri çok az sayıda çalışmaya konu olmuştur. Bu ek...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
A. U. Peker and M. K. Şentürk, “İRAN VE ORTA ASYA’DAKİ SELÇUKLU MİMARLIK ESERLERİNİN BELGELENMESİ,” 2013. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/58914.