Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Hhp Ve Isıl İşlemlerin Bozanın Raf Ömrü Ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkisinin Araştırılması
Date
2011-12-31
Author
Bozoğlu, Tahsin Faruk
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
216
views
0
downloads
Cite This
BU projede genelde bir kış içeceği olan bozanın raf ömrünü uzatarak yaz aylarında da kullanımının özendirilmesi çalışılacaktır. Fermente bir ürün olan bozanın tüketimi hem besi değeri hem de içerdiği probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmaları içermesi nedeni ile tavsiye edilen bir üründür. İçerdiği mikroorganizmaların canlı kalması ve uzun ömürlü olnası bu ürün için öneli bir özelliktir. Halbuki bu mikroorganizmaların üründe faaliyetlerini sürdürmesi ürünün raf ömrünü önemli bir şekilde kısıtlamaktadır. Soğuk zincirde korunması gereken bu ürün bu nedenle daha çok kış aylarında ürütülerek endüstriyel üretimi kısıtlamaktadır. Bu ürüne uygulanan pastörizasyon raf ömrünü uzatmakta ise de ürün kalitesinde meydana getirdiği istenmeyen değişiklikler nedeni ile tercih edilmemektedir. Patörize edilmeyen üründe ise kalite kriterlerinin çabuk bozulması ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Yüksek sıvı basıncı (YSB) uygulamaları bölümümüzde uzun zamandan beri çalışılan bir yöntemdir. 250-400 MPa seviyelerinde ve oda sıcaklığında yapılan bu işlem daha önceki çalışmalarda gösterildiği gibi üründe minimum kalite değişikliklerine sebep olurken ürün içinde bozulmaya sebep olan mikroorganizma ve bazı enzimleri inaktive etmesi nedeni ile ercih edilen bir işlemdir. Çalışmalarımız değişik basınç,süre ve sıcaklıklarda yapılan bu basınç işlemlerinin boza nın kalite kriterleri (tad, renk, aroma gibi) üzerindeki etkilerini araştırılması ve raf ömrü üzerine etkileri üzerine yoğunlaşacaktır
URI
https://hdl.handle.net/11511/59418
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
IC10 konsantrasyonunda Borik Asidin HepG2 hepatoselüler karsinoma hücre hattında harekete geçirdiği moleküler mekanizmaların farklı kimyasal koşullarla karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Aydın Son, Yeşim(2018-12-31)
Endüstride yaygın kullanıma sahip olan Borun tedaviye yönelik birçok kullanımınının da keşfedilmesiyle Borun uyardığı yararlı veya toksik biyokimyasal mekanizmaların anlaşılmasını zaruri hale gelmiştir. Bu çalışmada borun insan vücudunda bulunan en yaygın şekli olan borik asidin insan HepG2 hücreleri üzerinde moleküler etkilerinin aydınlatılması amaçlanmaktadır. Mikroarray teknolojisi ve biyoenformatik araçları ile Bora özgü moleküler etkilerin hücresel sistem düzeyinde incelenmesi hedeflenmektedir. Bu hed...
6-12 Aylık Bebekler İçin Porselen Beslenme Seti Tasarımı
İlter Duman, Hilal Ecren; Aydın, Hüseyin; Hızlı Güldemir, Hilal (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2022)
Tamamlayıcı beslenme döneminde kullanılan kapların porselen veya cam olması çocuk sağlığı uzmanları tarafından önerilmektedir ancak pazarda bu amaca özel olarak tasarlanmış bir ürün olmadığı saptanmıştır. Tamamlayıcı beslenme döneminin ilk grubu olan 6-12 aylar arasındaki bebeklerin sağlıklı beslenme ölçütlerini ve bakım verenlerin ihtiyaçlarını gözeten porselen besleme seti tasarımı firmamızda tasarım merkezi projesi olarak yürütülmüştür. Tasarım sürecinin araştırma aşaması; uzmanlık araştırması, pazar ara...
Atmosferik geçiş yapan araç etrafında navier- stokes denklemleri ile üç boyutlu hipersonik akış analizi
Özgün, Muharrem; Eyi, Sinan (2014-06-01)
Bu çalışmada hipersonik akışlar için kullanılabilecek isabetli ve etkin bir hesaplamalı akışkanlar dinamiği kodu geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Akış analizi üç boyutlu Navier-Stokes denklemlerini temel almaktadır. Bu denklemler Newton metoduyla çözülmekte ve Jacobian matrislerini hesaplamak için analitik metot kullanılmaktadır. Model olarak alınan AS-202 Apollo uzay aracı geometrisi üzerinde akış parametreleri ve taşınımla ısı transferi analiz edilecektir. Ayrıca nümerik olarak stabil olan ve genelde hiper...
Kentsel Alanlarda Zemin Büyüme Faktörlerinin Alernatif Yöntemlerle Tayini.
Askan Gündoğan, Ayşegül(2010-12-31)
Amac: Bu çalışmanın temel amacı, deprem riski yüksek olan kentsel bölgelerde zeminlerin dinamik özelliklerini pratik ve gerçekçi olarak elde etmek için karma bir yöntem geliştirmektir. Bu amaçla pilot bölge olarak seçilen sahadaki zemin özellikleri literatürde varolan jeofizik ve geoteknik esaslara dayanan deneysel ve teorik yöntemlerle araştırılacak; farklı yöntemlerden elde edilen sonuçlar karşılaştırılacak ve ileride zemin büyütme analizlerinde kullanılmak üzere karma bir yaklaşım önerilecektir. Kapsam v...
Açık ocaklarda kullanılan dragline' ların seçilmesi için uzman sistem geliştirilmesi
Çelebi, Neşe; Erdem, Bülent(1995)
Bu çalışmada, yerüstü madenlerinde örtü-kazı operasyonlarında kullanılan dragline'lann daha etkili çalışabilmeleri için bir uzman sistem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için projenin en önemli kısmı olarak, tek damar bulunan açık ocaklarda dragline kullanılması durumunda uygulanabilecek örtü-kazı sistemlerinin analizleri yapılmış ve özellikle direkt yana döküm, basamak azaltmalı örtü-kazı sistemi, uzatılmış basamak ile döküm sistemi ve geri çekmeli örtü-kazı sistemi gibi tek damar için uygun olan sistem...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
T. F. Bozoğlu, “Hhp Ve Isıl İşlemlerin Bozanın Raf Ömrü Ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkisinin Araştırılması,” 2011. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/59418.