Kapsaisinin Antimikrobiyel Etkisinin Nanoemülsiyon Sistemleri ile Arttırılması

2015-05-07
Nanoemülsiyon sistemleri vasıtasıyla enkapsüle edilen bitkisel özlü esansiyel yağlar arttırılmış antimikrobiyal aktiviteleri nedeniyle doğal gıda koruma yöntemi olarak hem üreticilerin hem de tüketicilerin dikkatini çekmektedir. Acı biberin etken maddesi olan kapsaisinin literatürde Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylor gibi patojenler üzerinde antimikrobiyel aktivitesinin olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada kapsaisin yüklü nanoemülsiyonlar yüksek kaymalı homojenizatör kullanarak farklı sürfektan tipleriyle hazırlanıp incelenmiştir. Antimikrobiyel aktivitenin belirlenmesi için farklı kompozisyonlarda hazırlanan nanoemülsiyonlar sırasıyla Escherichia coli, ve Penicillum italicum içeren ortamlarda uygun agara ekilip etkilerine bakılmıştır. %2’lik kapsaisin oleoresin içeren nanoemülsiyonların 15 dakika temas süresi sonunda E. Coli populasyonunda 3 log düşüş görülmüş, Penicillum italicum içinse tam bir inaktivasyon sağlanmamasına rağmen küfün büyümesinin geciktiği gözlenmiştir. Yapılan deneylerde, %1 Tween 80, % 1 kapsaisin ile hazırlanmış nanoemülsiyonun partikül büyüklüğü ölçülmüş ve 88 nm bulunmuştur. Nanoemülsiyonların karakterizasyonu için düşük rezolüsyonlu NMR Relaksometre kullanılmış ve T2 relaksasyon zamanı ölçülmüştür. %1 Tween 80, % 1 kapsaisin ile hazırlanmış nanoemülsiyonların T2 değerlerinin 874 ms olduğu, diğer taraftan belirtilen karışıma % 1 aljinat eklendiğinde T2 değerinin düştüğü görülmüştür. Aljinatın su ile doğrudan etkileşiminden dolayı sürekli fazın T2 değeri saf su ile karşılaştırıldığında 2,5 saniyeden 850 milisaniyeye düşmüş, emülsiyon içindeki dağınık fazı temsil eden kısmın ise T2 relaksasyon zamanı 29 ms olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar NMR Relaksometrenin nanoemülsiyon tasarlanmasında kullanılabileceğini ve bu sonuçların antimikrobiyel aktivite ile ilişkilendirilebileceğini göstermiştir. Nanoemülsiyonların artırılmış antimikrobiyel özelliğinden yararlanarak yenilebilir biyofilm, gıdaya uygun paketleme materyalleri, dezenfektanlar üretmek mümkün olacaktır.
5. Gıda Güvenliği Kongresi, (7- 08 Mayıs 2015)

Suggestions

KAPSAİSİN YÜKLÜ NANOEMULSİYONLARIN TASARLANMASI ve KARAKTERİZASYONU
Öztop, H. Mecit; Söyler, Betül U.; Dağ, Damla; Tutku, Yıldırım Simge; Akbaş, Elif(2016)
Tıp, ilaç ve gıda endüstrisinde kullanımı artan nanoemülsiyonlar, fonksiyonel özellik gösteren bileşenleri enkapsüle ederek bu bileşenlerin etkili ve kontrollü salınımını, daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olmalarını ve biyoyararlılıklarının artmasını sağlamaktadır. Emülsiyonlar, emülgatör molekülüyle çevrelenmiş her bir yağ damlacığının oluşturduğu yağ fazının su faz içinde dağılmasıyla oluşmaktadır. Kapsaisin, acı biberin birincil etken maddesidir ve literatürde hidrofobik kapsaisinin, hem kardi...
Baklagil Unu Kullanılarak Magnezyumun İkili Emülsiyon Yöntemiyle Kapsüllenmesi
Şahin, Serpil; Şümnü, Servet Gülüm(2020-12-01)
Magnezyum kasların kasılıp gevşemesi, enzimatik hücre reaksiyonlarının gerçekleşmesi, enerji üretimi ve taşınması ve protein sentezi gibi birçok yaşamsal faaliyette önemli rol oynayan ancak az rastlanan bir elementtir. Magnezyum eksikliğinin giderilmesi için gıdalara magnezyum takviyesi yapılması gereklidir. Ancak gıdalara eklenen magnezyum kimyasal bozulma ve protein kümelenmesine, sonucunda da istenmeyen tat değişikliğine sebep olmaktadır. Bu sorunlara çözüm olmak adına, bu projede magnezyumun su-yağ...
Peptit Bazlı Uyartılara Tepki Veren ve İletken Hidrojeller
Özçubukçu, Salih (2012-09-06)
Seçici ilaç salınımı, nöral doku mühendisliği ve diğer biyomedikal uygulamalar için peptit bazlı hidrojeller konusundaki araştırmalar son yıllarda artarak devam etmektedir. Peptitleri oluşturan aminoasitlerin çeşitliliği, çok farklı fiziksel ve kimyasal özelliğe sahip peptit yapılarının elde edilmesine mükemmel bir olanak sağlamaktadır. 21 tane doğal aminoasitin yanı sıra, doğal olmayan, sentetik amino asitlerin kullanımı ile de farklı özellikler elde etmek mümkün ve bu sayede de çok daha farklı uygulamalar...
Fonksiyonel Kağıt Üretiminde Kullanılmak Üzere Kapsaisin ve Zeytin Yaprağı Özütü ile Yüklenmiş Nano Emülsiyonların Tasarlanması
Öztop, Halil Mecit; Şibil, Yeşim(2016-12-31)
Tıp, ilaç ve gıda endüstrisinde kullanımı artan nanoemülsiyonlar, fonksiyonel özellik gösteren bileşenleri enkapsüle ederek bu bileşenlerin etkili ve kontrollü salınımını, daha yüksek antimikrobiyel aktiviteye sahip olmalarını ve biyoyararlılıklarının artmasını sağlamaktadır. Nanoemülsiyonların artırılmış antimikrobiyel özelliğinden yararlanarak yenilebilir biyofilm, gıdaya uygun paketleme materyalleri, sürfektanlar, dezenfektanlar ve dayanıklı fonksiyonel içecekler üretmek mümkün olabilmektedir. Önerilen p...
Adaçayı'nın (salvia Cryptanta) Meme Kanseri Hücre Hatlarında (mcf7 Ve Mda231) İlaç Metabolize Eden Sistemlerin Gen Ekspresyonları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi
İşcan, Mesude(2012-12-31)
Önerilen projenin amacı, ülkemizde yetişmekte olan adaçayı (Salvia) türlerinin meme kanser hücrelerine (MCF7 ve MDA231) sitotoksik etkilerinin araştırılması ve bir besin maddesi olarak günlük tüketilen adaçayı ile meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların olası etkileşiminin moleküler düzeyde incelenmesidir. Bazı ilaçlar vücuda alındığında, hücre içinde, öncelikle karaciğer hücrelerinde, 1. Faz ve 2. faz reaksiyonları ile metabolize edilerek, ilaç olarak etkin ürünlere çevrilir. Ana maddesi etkin bazı i...
Citation Formats
E. Akbaş, U. B. Söyler, and H. M. Öztop, “Kapsaisinin Antimikrobiyel Etkisinin Nanoemülsiyon Sistemleri ile Arttırılması,” presented at the 5. Gıda Güvenliği Kongresi, (7- 08 Mayıs 2015), 2015, Accessed: 00, 2021. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/73573.