Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Biz, Siz, Onlar: Gıda İsrafına İlişkin Tasarım Müdahaleleri Ve Farklı Kullanıcı Yönelimleri
Download
UTAK2020.2.OTURUM.S71-86.pdf
Date
2020
Author
Coşkun, Aykut
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
305
views
289
downloads
Cite This
Dünyada üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri her gün israf edilmektedir. İsraf edilen gıda, bu gıdanın üretilmesi için harcanan kaynakların (örneğin, yetiştirme, toplama, taşıma ve pişirme sırasında kullanılan enerji ve kaynakların) da israf edilmesine yol açmaktadır. Bu özellikleri ile gıda israfı, küresel çevresel sorunların en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilmekte dir. Sürdürülebilir Davranış için Tasarım, çevreye daha duyarlı davranışları tasarım yoluyla özendirmeyi amaçlayan bir tasarım yaklaşımıdır. Bu tasarım yaklaşımı daha önce gıda israfını azaltmaya yönelik tasarım müdahaleleri geliştirmek için kullanmıştır. Bu tasarım müdahaleleri nin daha yaygın etki yaratabilmesi, tasarımcıların süreç içerisinde kullanıcı çeşitliliğini dikkate alması ile mümkündür. Bugüne kadar, tasarımcıları bu konuda destekleyecek bazı yöntemler önerilmesine rağmen, bunlardan hiçbiri gıda israfı bağlamında incelenmemiştir. Ayrıca, bazı çalışmalar sürdürülebilir davranış için tasarım müdahaleleri geliştirilirken kullanılabilecek kimi kullanıcı grupları tanımlasa dahi, bunların hiçbiri farklı kullanıcı gruplarının hangi tip tasarım müdahalelerini tercih ettiklerini incelememiştir. Bu bildiride sunulan çalışmada, İstanbul’da yaşayan ve farklı karakteristik özellikleri olan 150 kişi ile anket yapılmıştır. Bu anket katılımcı ların mevcut gıda israfı pratiklerini, israfa yönelik tutum ve davranışlarını, israfa yol açan dav ranış örüntülerini ve gıda israfını azaltmaya yönelik geliştirilen farklı tasarım müdahalelerine tepkilerini incelemiştir. Bu çalışma sonunda koruyucular, düşünceliler, isteksizler ve müsrifler olmak üzere dört farklı kullanıcı grubu belirlenmiştir. Bu bildiride, bu çalışma detaylı olarak anlatılmakta ve tasarımcılara hangi tip kullanıcı grubu için hangi tip tasarım müdahaleleri seç meleri gerektiği konusunda öneriler sunulmaktadır.
Subject Keywords
Tasarımda sürdürülebilirlik
,
Davranış değişikliği için tasarım
,
Kullanıcı yönelimleri
URI
https://utak.metu.edu.tr/utak-2020/
https://hdl.handle.net/11511/97744
Conference Name
UTAK Ulusal Tasarım Araştırmaları Konferansı
Collections
Department of Industrial Design, Conference / Seminar
Suggestions
OpenMETU
Core
Tasarımda Çocuk Temsilleri Üzerine Bir Derleme Çalışması
Süner, Sedef; Erbuğ, Çiğdem (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2018)
Tasarımcılar için kullanacı imgeleri, tasarım sürecinde dolaylı ya da doğrudan, açık veya örtük biçimlerde referans olmaktadır. Tasarlanan ürünün kimler tarafından kullanılacağını tahayyül etmek, tasarlama eylemini somutlaştırmakta ve tasarım kararlarını meşrulaştırmakta bir aracı haline gelir. Söz konusu kullanıcı grubu, tasarlama eylemini yapanın imgelemiyle örtüştükçe, bu kullanıcıların gerçek hayat deneyimlerine temas eden anlamlı ve isabetli ürünler geliştirilebilmesi olasılığı artar. Çocuklar için ürü...
Bir Katılımcı Tasarım Süreci: Etkileşimli Kiosklar için Örnek Olay Çalışması
Yıldırım, Yasemin; Orhun , Simge Esin (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2016)
Günümüzde bilgiye erişim sağlanabilmesi amacı ile tasarlanan etkileşimli kioskların üstlendikleri işlevler artmakta ve kullanımları hızla yaygınlaşmaktadır. Bu sabit etkileşimli araçların, sundukları içeriğin organizasyonu veya sunumu veya fiziksel olarak konumlandıkları noktalar sebebi ile kullanıcıların ihtiyaçlarına yeteri kadar karşılık veremedikleri ve işlevlerini yerine getiremedikleri gözlemlenmektedir. Yapılan araştırmalar, etkileşimli tasarımlarda hedeflenen bilgi alışverişinin kullanıcı senaryolar...
Tıbbi cihaz tasarımında aktörler arası ilişkiler
Kaygan, Harun(2018-12-31)
Sağlığın ve sağlık teknolojilerinin küresel düzeyde önemi artarak sürmekte, tasarım mesleklerinin de bu alanla ilişkileri yoğunlaşarak özelleşmektedir. Türkiye özelinde çok sayıda sektör raporu, sağlık teknolojilerinde ar-ge ve tasarıma olan ihtiyaca işaret ederken Ankara'da tıbbi cihaz sektörü endüstri ürünleri tasarımcılarının önemli bir müşterisidir. Ar-ge ve tasarım yatırımları, teknoloji ve ürün geliştirme amaçlı üniversite sanayi işbirlikleri ve kümelenmeler gibi tıbbi cihaz sektöründeki güncel dönüşü...
6-12 Aylık Bebekler İçin Porselen Beslenme Seti Tasarımı
İlter Duman, Hilal Ecren; Aydın, Hüseyin; Hızlı Güldemir, Hilal (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2022)
Tamamlayıcı beslenme döneminde kullanılan kapların porselen veya cam olması çocuk sağlığı uzmanları tarafından önerilmektedir ancak pazarda bu amaca özel olarak tasarlanmış bir ürün olmadığı saptanmıştır. Tamamlayıcı beslenme döneminin ilk grubu olan 6-12 aylar arasındaki bebeklerin sağlıklı beslenme ölçütlerini ve bakım verenlerin ihtiyaçlarını gözeten porselen besleme seti tasarımı firmamızda tasarım merkezi projesi olarak yürütülmüştür. Tasarım sürecinin araştırma aşaması; uzmanlık araştırması, pazar ara...
Kullanıcı Odaklı Tasarımda Etnografik Yaklaşımlar
Çelikoğlu, Özge Merzalı; Timur Öğüt, Şebnem; Krippendorf, Klaus (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2016)
Bu çalışmada tasarımda kullanıcı araştırmaları için etnografik yöntemlerin nasıl kullanıldığı tartışılmış ve bu yöntemlerin tasarıma özelleştirilebilmesi için bir süreç önerisi yapılmıştır. Bunun için öncelikle sanal ortamda varlık gösteren iki farklı topluluğa dahil olunmuş ve katılımcı gözlem yöntemi ile bir etnografik araştırma yapılmıştır. Bu bağlamda geleneksel etnografide uygulanan katılımcı gözlem yönteminin, sanal etnografi kapsamında yeniden tanımlandığı çalışmalar temel alınarak, karşılıklı konuşm...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
A. Coşkun, “Biz, Siz, Onlar: Gıda İsrafına İlişkin Tasarım Müdahaleleri Ve Farklı Kullanıcı Yönelimleri,” Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Ankara, Türkiye, 2020, p. 71, Accessed: 00, 2022. [Online]. Available: https://utak.metu.edu.tr/utak-2020/.