Habitus: İlişkisel Bir Sosyolojik Nesne olarak Eylem Sorunsalı

2022-06-01
16.00 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} Bu makalede, Bourdieu’nün habitus ve sermaye / alan kavramlarının açıklığında yapılan bir okumayla, eylem sorunsalıyla inşa edilebilecek ilişkisel bir metodolojinin imkânı tartışmaya açılmaktadır. Bu okumada bilimsel hakikatin, ortak duyularda sabitlenen “gerçeklik hissini” (doxa) soru haline getirebilecek bilimsel nesnelerin inşasıyla tözcü düşüncenin işleyişine karşı üretilen bir etki olduğu iddia edilmektedir. Buna göre bu makalede tartışmaya açılan ilişkisel metodoloji, tözcü düşüncenin içeriğini düzeltip nesnelerin daha doğru temsilini üreterek değil, bu düşüncenin toplumsal örgütlenmedeki işleyişini ve bu işleyişin etkinliğini soru haline getiren bir sorunsal üreterek işlemektedir. Makalede, bu iddiayı geliştirebilmek için öncelikle tözcü düşüncede eylem sorunsalının ve bu sorunsala içkin ontolojinin nasıl işlediği tartışılmaktadır. Daha sonra Bourdieu’nün ilişkisel metodolojisinde geliştirilen ontoloji sorunsalının, gerçeklik kategorisine dair üretilen bir varsayım değil, eylemlerin etkilerini ilişkisel bir bütünlükte duyumsayabileceğimiz bir duyarlık alanı inşası olduğu iddia edilmektedir. Bu sorunsal Bourdieu’nün kendi araştırmalarını nitelendirdiği “mümkün olanın tikel örneği” ifadesi ile ilişkilendirilerek, Bourdieu’nün ampirizme karşı nasıl bir ampirik düşünme alanı açtığı tartışılmaktadır. Son olarak, yine bu sorunsal çerçevesinde çoklu ontolojileri düşünülebilmenin imkânı ele alınırken, Bourdieu’nün sermaye / alan kavramlarının tekilleşen ontolojik prensiplerini genelleştirmenin sorunlarına işaret edilmektedir.
Strata: İlişkisel Sosyal Bilimler Dergisi

Suggestions

Dokunsal uygulamalarda düşük çözünürlüklü döner enkoderin jiroskopla entegrasyonu
Sızlayan, Seyit Yiğit; Ankaralı, Mustafa Mert (null; 2018-04-14)
Normal 0 false false false TR X-NONE X-NONE ...
Tipik Bir Uzunayak Panelinde Üç Boyutlu Gerilim Dağılımının Parametrik Analizi
Yardımcı, Ahmet Güneş (2022-05-26)
Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE AR-SA ...
Beypazarı Trona Sahasının Kaya Kütle Karakterizasyonu ve Jeomekanik Özelliklerinin Tespiti
Konuk, Cem Noyan; Gölbaşı, Onur; Yardımcı, Ahmet Güneş; Beşir, Tuğçe; Kayhan, Hasan Eser (2022-05-26)
Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE AR-SA ...
A Brief Analysis of Presentation of Self in Everyday Life and Second Life
Mit, Nil; Topal, Çağatay (2015-9-01)
Normal 0 false false false TR ZH-CN X-NONE ...
Training ANFIS structure using genetic algorithm for liver cancer classification based on microarray gene expression data
Haznedar, Bülent; Arslan, Mustafa Turan; Kalınlı, Adem (2017-02-01)
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE ...
Citation Formats
B. Mücen, “Habitus: İlişkisel Bir Sosyolojik Nesne olarak Eylem Sorunsalı,” Strata: İlişkisel Sosyal Bilimler Dergisi, no. 10, pp. 33–60, 2022, Accessed: 00, 2022. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/99022.