Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Enzim inhibitörü özelliği gösteren alfa metil tryptophan'ın sentezi
Download
TXpNeE9EZz0.pdf
Date
1997
Author
Çalışkan, Z. Zerrin
Tanyeli, Cihangir
Arkın, Hakan Ali
Özgül, Emine
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
117
views
42
downloads
Cite This
Hedef madde olarak seçilen $\alpha$ -metil tryptophan' ın sentezinde, yapılan retro analizlere bağlı olarak anahtar yapı (2-furil) metil etilen oksit'in eldesi yapılmıştır. Bu anahtar yapının sentezi üzerinde çok yoğun durulmuş ve çeşitli alternatif yollar denenmiştir. Yüksek verimle bu yapı elde edilmiştir. Sonraki aşamada, ana iskeleti oluşturmak için, indol halkası ile tepkimeye sokulmuştur. Oluşan hidroksi yapı, literatürde çok iyi bilinen Mitsunobu tepkimesi ile benzer azid yapıya çevrilmiştir. BU yapının $LiAlH_4$ ile indirgenmesi a-metil amino asit yapının korunmuş halini oluşturmuştur. Son basamakta, karboksilik asit fonksiyonuna eşdeğer furan halkası ozonlanarak karboksilik asite dönüştürülmüştür. Böylece hedef madde çok kısa yolla ve yüksek verimle elde edilmiştir. Bu yöntemin diğer $\alpha$ -metil amino asit sentezlerindede kullanılabilir olması bir diğer önemli noktadır. Çalışmalar sırasında elde edilen maddelerin tanımlanmaları, IR ve NMR yöntemleriyle yapılmıştır. Bunlardan bilinen yapılar literatür değerleri ile karşılaştınlmıştır.
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TXpNeE9EZz0
https://hdl.handle.net/11511/49718
Collections
Department of Chemistry, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Enzimatik yöntemlerle biyoaktif maddelerin enansiyoseçici sentezleri
Demir, Sıtkı Ayhan; Tanyeli, Cihangir(1995)
a,P- Doymamış enonlar Mangan (III) asetat ile okside edilerek $\alpha$ '-asetoksi enonlar % 70-87 verimle elde edilmişlerdir. Bu enonlar daha sonra LiOH ile hidroliz edilerek rasemik oc'-hidroksi türevlerine % 68-80 verimle çevrilmişlerdir. $\alpha$'-Asetoksi enonlar aynı zamanda hidrolaz tipi enzimler olan Pseudomonas Lipaz 30 ve PLE ile seçici olarak hidrolize edilmiştir . PLE ile yapılan hidrolizlerde verim Pseudomonas Lipaz 30 ile yapılana göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir( optik verim %88-96 kimyasa...
Enzimlerin çeşitli iletken polimer matrislerinde tutuklanması ve sensör olarak kullanılmaları
Levent, Anıl; Toppare, Levent Kamil; Kıralp, Senem; Çırpan, Ali(2005)
Çeşitli tiyofen fonksiyonlu yalıtkan polimerlerin ve monomerlerin, pirol ve tiyofen ile elektrokimyasal olarak polimerleştirme çalışmaları yapıldı. Bunun sonucunda yalıtkan polimerlerin ve monomerlerin pirol veya tiyofen ile kopolimerleri elde edildi. Ayrıca elektrokimyasal olarak üretilen polialkil tiyofenler enzim tutuklama matrisi olarak kullanıldı.Tekrarlanabilir, uzun süreli kullanılabilir özellikte ve performansından ödün vermeksizin iletken kopolimer matrislerinde tutuklanmış enzim elektrotları üreti...
Investigation of in-vitro digestive behavior of beef and poultry which are tenderized by enzymatic and acidic marination
Baştürk, Bilge; Öztop, Halil Mecit; Özvural, Emin Burçin; Department of Food Engineering (2021-9-09)
Meat contains valuable nutrients, exceptionally high-quality proteins that include all essential amino acids and vitamins and minerals for the human diet. Meat is mostly tenderized to make it more tasteful and palatable. The effects of tenderization on the physical, chemical, and microbiological changes in meat have been investigated in many studies. In this study, acetic acid, citric acid, lactic acid solutions, and a commercial meat tenderization solution were used to tenderize the red and white meat (bee...
Asitilenik Hidrazon Bileşiklerinden 5-Ferrosenil-4-(4-Nitrofenilsulfenil) Pirazol Türevlerinin Sentezi
Zora, Metin(2011-12-31)
Bu projenin amacı b-ferrosenil-a,b-alkinik aldehit/keton bileşiklerinden başlayarak elektrofilik halkalaşma tepkimesi ile potansiyel biyolojik ve tıbbi aktivitelere sahip olabilecek 5- ferrosenil-4-(4-nitrofenilsulfenil)pirazol türevlerini sentezlemektir. Bu amaçla önce hidrazon bileşikleri hazırlanıp daha sonra 4- nitrofenilsulfenil klorür ile elektrofilik halkalaşma tepkimesine sokularak 5-ferrosenil-4-(4- nitrofenilsulfenil)pirazol bileşikleri sentezlenecektir. Ayrıca sentez için önerilen yöntemi test e...
Synthesis and characterization of perylene tetracarboxylic propargyl esters as precursor materials for light-harvesting perylene derivatives in organic photonic applications
Sawalha, Mohamad; Özser, Mustafa Erkut; Sustainable Environment and Energy Systems (2021-9)
In this study, two isomerically pure perylene tetracarboxylic propargyl ester derivatives (P4 and P11) were synthesized and characterized to be used as intermediate compounds for bipolar perylene derivatives. The synthesized intermediates are extremely valuable and versatile building blocks, and their optical, photophysical, and electrochemical properties can be further tuned by the attachments of suitable electron-donating groups at the peri or bay positions. Electron-donor azidofluorene was combined with...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
Z. Z. Çalışkan, C. Tanyeli, H. A. Arkın, and E. Özgül, “Enzim inhibitörü özelliği gösteren alfa metil tryptophan’ın sentezi,” 1997. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TXpNeE9EZz0.