Enzimatik yöntemlerle biyoaktif maddelerin enansiyoseçici sentezleri

Download
1995
Demir, Sıtkı Ayhan
Tanyeli, Cihangir
a,P- Doymamış enonlar Mangan (III) asetat ile okside edilerek $\alpha$ '-asetoksi enonlar % 70-87 verimle elde edilmişlerdir. Bu enonlar daha sonra LiOH ile hidroliz edilerek rasemik oc'-hidroksi türevlerine % 68-80 verimle çevrilmişlerdir. $\alpha$'-Asetoksi enonlar aynı zamanda hidrolaz tipi enzimler olan Pseudomonas Lipaz 30 ve PLE ile seçici olarak hidrolize edilmiştir . PLE ile yapılan hidrolizlerde verim Pseudomonas Lipaz 30 ile yapılana göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir( optik verim %88-96 kimyasal verim % 36-43 olarak bulunmuştur).Optik verimler rasemik ve kiral hidroksi enonlann Mosher türevleri, asetil laktik asit türevleri nin NMR spektrumlan ve GC analizleri ile belirlenmiştir. Bu yöntem daha sonra (-)-Mint lakton ve (-)- Jolkinolid E nin sentezinde kullanılmıştır. Mint laktonun kimyasal sentezi gerçekleştirilmiş ancak asimetrik sentezinde izomerlerin ayrımında sorunlar çıkmış ve değişik yöntemler denenmesine rağmen mint laktonun optik saf isomeri sentezlenememiştir. Jolkinolid E nin sentezi için önce gerekli başlangıç maddesi olan triçikliç enon Manool dan başlanarak elde edilmiştir. Bu enon daha sonra Mangan (III) asetat oksidasyonu ile kloropropiyonik asit kullanılarak $\alpha$ ',kloropropiyoniloksi türevine dönüştürülmüştür. Daha sonra bu bileşiğin enzim hidrolizi (Pseudomonas lipaz p-30 ve PLE kullanılarak) ile elde edilen hidroksi ve kloropropiyoniloksi enonlar ayrılarak karakterize edilmiştir. Bu enonlarla trietilfosfît kullanılarak Arbuzov reaksiyonları yapılmış bunlarında çiklizasyonu ilede Jolkinolid E nin sentezi gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneyler triçiklik enon un oksidasyonunun seçici olarak yürüdüğünü göstermiştir.

Suggestions

Enzim inhibitörü özelliği gösteren alfa metil tryptophan'ın sentezi
Çalışkan, Z. Zerrin; Tanyeli, Cihangir; Arkın, Hakan Ali; Özgül, Emine(1997)
Hedef madde olarak seçilen $\alpha$ -metil tryptophan' ın sentezinde, yapılan retro analizlere bağlı olarak anahtar yapı (2-furil) metil etilen oksit'in eldesi yapılmıştır. Bu anahtar yapının sentezi üzerinde çok yoğun durulmuş ve çeşitli alternatif yollar denenmiştir. Yüksek verimle bu yapı elde edilmiştir. Sonraki aşamada, ana iskeleti oluşturmak için, indol halkası ile tepkimeye sokulmuştur. Oluşan hidroksi yapı, literatürde çok iyi bilinen Mitsunobu tepkimesi ile benzer azid yapıya çevrilmiştir. BU yapı...
Enzimlerin çeşitli iletken polimer matrislerinde tutuklanması ve sensör olarak kullanılmaları
Levent, Anıl; Toppare, Levent Kamil; Kıralp, Senem; Çırpan, Ali(2005)
Çeşitli tiyofen fonksiyonlu yalıtkan polimerlerin ve monomerlerin, pirol ve tiyofen ile elektrokimyasal olarak polimerleştirme çalışmaları yapıldı. Bunun sonucunda yalıtkan polimerlerin ve monomerlerin pirol veya tiyofen ile kopolimerleri elde edildi. Ayrıca elektrokimyasal olarak üretilen polialkil tiyofenler enzim tutuklama matrisi olarak kullanıldı.Tekrarlanabilir, uzun süreli kullanılabilir özellikte ve performansından ödün vermeksizin iletken kopolimer matrislerinde tutuklanmış enzim elektrotları üreti...
Biyoaktif norbornen-hekzakloronorbornen kiral ester, asit ve alkollerin enzimatik yöntemle eldesi
Akhmedov, M. İdris; Karadağ, Timur; Yazıcıoğlu, Yusuf Emre; Gümüş, Ayşegül(2006)
Kiral norbomen ve hekzakloronorbornen karboksilik asit, ester ve alkol bileşiklerinin asimetrik sentezi literatürde önemli bir yer tutmaktadır. Bu konudaki çalışmalar halen yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu maddeler özellikle prostaglandin maddelerinin sentezinde anahtar bileşik olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, hedeflenen maddelerin asimetrik sentezi için enzimatik rezolüsyon yöntemi seçilmiştir. Katalitik miktarda kullanılmaları, yüksek enantiyomerik seçiciliğe sahip olmaları ve de çevreyle uyu...
Investigation of in-vitro digestive behavior of beef and poultry which are tenderized by enzymatic and acidic marination
Baştürk, Bilge; Öztop, Halil Mecit; Özvural, Emin Burçin; Department of Food Engineering (2021-9-09)
Meat contains valuable nutrients, exceptionally high-quality proteins that include all essential amino acids and vitamins and minerals for the human diet. Meat is mostly tenderized to make it more tasteful and palatable. The effects of tenderization on the physical, chemical, and microbiological changes in meat have been investigated in many studies. In this study, acetic acid, citric acid, lactic acid solutions, and a commercial meat tenderization solution were used to tenderize the red and white meat (bee...
Asitilenik Hidrazon Bileşiklerinden 5-Ferrosenil-4-(4-Nitrofenilsulfenil) Pirazol Türevlerinin Sentezi
Zora, Metin(2011-12-31)
Bu projenin amacı b-ferrosenil-a,b-alkinik aldehit/keton bileşiklerinden başlayarak elektrofilik halkalaşma tepkimesi ile potansiyel biyolojik ve tıbbi aktivitelere sahip olabilecek 5- ferrosenil-4-(4-nitrofenilsulfenil)pirazol türevlerini sentezlemektir. Bu amaçla önce hidrazon bileşikleri hazırlanıp daha sonra 4- nitrofenilsulfenil klorür ile elektrofilik halkalaşma tepkimesine sokularak 5-ferrosenil-4-(4- nitrofenilsulfenil)pirazol bileşikleri sentezlenecektir. Ayrıca sentez için önerilen yöntemi test e...
Citation Formats
S. A. Demir and C. Tanyeli, “Enzimatik yöntemlerle biyoaktif maddelerin enansiyoseçici sentezleri,” 1995. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TXpJME9Uaz0.