Frobenius benzeri grupların yapıları ve etkileri

2015-12-31
Çekirdeği F tamamlayanı H olan bir FH Frobenius grubunu otomorfizma grubu olarak kabul eden sonlu bir G grubunun, F’nin G üzerinde sabit noktasız etki etmesi halinde H’ nin G’ de sabit noktaları alt grubunun invaryantlarına benzer veya bunlar tarafından sınırlanan invaryantlara sahip olduğu, bazı araştırmacılar tarafından bir makaleler dizisi içinde gösterilmiştir. Biz de bir makalemizde F’ nin sabit noktasız etkimesi koşulunun, sabit noktaları kümesi üzerinde H’ nın regüler etki etmesi şeklinde gevşetilebileceğini gösterdik. Ayrıca FH nin Frobenius olmasından da vazgeçilebileceğini gösteren sonuçlar elde ettik. Buna göre Frobenius grup kavramını Frobenius-benzeri grup kavramına genişlettik. Yukarıda söz ettiğimiz diğer araştırmacılara ait sonuçlar doğrultusunda Frobenius-benzeri gruplar için de benzer yapısal sonuçların elde edilebileceğini umuyoruz.

Suggestions

Simetrik grupların kati köşegen tipteki gömmeleriyle elde edilen homojen simetrik grupların otomorfizma grupları içindeki elemanların merkezleyenleri
Kuzucuoğlu, Mahmut; Bostan, Sezen(2016-12-31)
Bu projede, homojen simetrik grupların içsel olmayan otomorfizmalarında elemanların sabit nokta altgruplarının yapısı bulunup onların sınıflandırılması yapılacaktır. İçsel olan otomorfizmalarda bu sınıflandırma daha önce yapılmıştır ve bu proje sonunda tüm otomorfizma grubu için elemanların sabit nokta altgruplarının sınıflandırılması tamamlanmış olacaktır. Daha sonra otomorfizma grubunda sonlu altgruplarının sabit nokta altgruplarının yapısı bulunacaktır.
Orta büyümeli grupların Schreier çizgelerinin spektrumları
Benli, Mustafa Gökhan(2017-12-31)
Bu projede orta büyümeli grupların Schreier çizgelerinin spektrumları hakkında araştırma yapılacaktır. Grubun yapısı ile spektrum arasındaki bağlantı incelenecektir.
Lineer Grupların direkt limiti şeklindeki Lokal sonlu gruplarda merkezleyenler
Kuzucuoğlu, Mahmut; Bostan, Sezen(2017-12-31)
Lineer grupların birbirleri içine köşegen olarak gömülmesiyle elde edilen lokal sonlu gruplar, limit grupları olarak elde edilen gruplar içinde özel bir önem taşımaktadır. Bu yöntemle sayılamaz sonsuzlukta birbirleri ile eş yapılı olmayan basit grup üretilmektedir. Projede bu grupların Steinetz sayıları kullanılarak sınıflandırılması problemi ve sonlu altgruplarının merkezleyenlerinin yapıları incelenecektir.
Yaratıcı Sınıfın Kent Kullanım Pratikleri Üzerine Bir Araştırma: Ankara Teknokent Çalışanları Örneği
Büyükcivelek, Ahmet Burak(2018-12-31)
Türkiye’de bilgi teknolojilerine verilen önemle birlikte gelişen teknokentlerin yalnızca ekonomiye katkı sağlayan, üniversite-devlet-özel sektör işbirliğinin bir yansıması olan kurumlar olmadıkları, yüksek entelektüel kapasiteye ve bilgi birikimine sahip olan yaratıcı çalışanlarının kentle özel ilişkiler kurdukları ve bu ilişkiler aracılığıyla çalışmalarına ve yaşamlarına farklı güdülerle devam ettikleri düşünülmektedir. Önerilen araştırma Ankara’da etkinlik gösteren yedi teknokent alanında çalışmakta olan ...
SU(N) Ayar Teorileri ve İlgili Matris Modellerinde Vakum Çözümleri ve Düşük Enerjili Etkin Eylemler
Kürkcüoğlu, Seçkin; Coşkun, Ümit Hasan; Toğa, Göksu Can(2016-12-31)
Bu projenin amacı dört boyutta (D=4) N =4 süpersimetrik SU(N) Yang-Mills ve bu teorinin orbifold burgulu durumlarında teorisinin alan içeriğinde bulunan skaler alanların potansiyelinde kütle ve süpersimetrinin narin kırınımı içeren terimlerin eklenmesiyle elde edilen deforme olmuş teorilerin ve bu modellerle ilintili matris modellerinin düşük enerji limitindeki yapılarının incelenmesi olarak hedeflenmektedir. Bu çerçevede ele alınacak modelerin vakum yapılarının fuzzy uzaylar yada orbifold burgulu fuzzy uza...
Citation Formats
G. Ercan, “Frobenius benzeri grupların yapıları ve etkileri,” 2015. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/58644.