Hide/Show Apps

ODTÜ Kampüsü’nde bulunan endemik bir tür olan Salvia absconditiflora (adaçayı) bitkisinin antimikrobiyal, antioksidan ve sitotoksik etkilerinin incelenmesi.

Salvia L. (Adaçayı), Lamiaceae familyasının en büyük cinsidir ve dünyada 3 ayrı bölgede yaygın olarak dağılan yaklaşık 1000 türe sahiptir. Orta ve Güney Amerika’da 500, Batı Asya’da 200 ve Doğu Asya ‘da yaklaşık 100 tür bulunmaktadır. Anadolu Asya Kıtasının en büyük Adaçayı çeşitliğine sahip merkezidir (Hedge, 1982). Türkiye’de bulunan 95 Salvia türünün 49 tanesi endemiktir (Kahraman et al., 2010-a). Adaçayı (Salvia) türleri sahip oldukları antioksidan, antidiyabetik, antibakteriyel, anti-tümör özelliklerinden dolayı tüm dünyada geleneksel ilaçlar olarak kullanılırlar (Ulubelen, 2003; Kamatou et al., 2008). İçeriğindeki tanshinone, cryptotanshinone, diterpenoid gibi maddelerden ötürü iyileştirici etkiye sahip oldukları düşünülmektedir. Türkiye’de bazı Salvia türlerinin vücüt yaralarında, iltihaplı hastalıklarda ve diğer deri hastalıklarında tedavi edici olarak kullanıldığı belirtilmiştir (Tabata et al., 1994; Yesilada et al., 1995; Honda et al., 1996). Demleme çay olarak tüketilen Salvia cryptantha’nın mide rahatsızlıklarında, kaynatılan adaçayı gövde ve yaprak kısımlarının da yaralara karşı antiseptik olarak kullanıldığı belirtilmiştir (Honda et al.,1996). Türkiye florasına özgü olan Adaçayı türlerinin biyolojik aktiviteleri üzerine yapılan daha önceki çalışmalarda, gıda ve kozmetik endüstrisinde kullanılan adaçaylarının antioksidan etkileri gözlenmiştir (Tepe et al., 2004, 2005, 2006,2007). Bu proje kapsamında doğal ortamından 3 ay boyunca (Nisan-Mayıs-Haziran) toplanacak endemik bir tür olan Salvia absconditiflora’nın antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri incelenerek, karaciğer hücre hattı (HepG2) üzerine sitotoksik etkilerine bakılacaktır.