Hide/Show Apps

Kayısı Kurutmada Kükürtleme Yerine Hemiselüloz Kaplamasının Kullanılması

2014-12-31
Çekmecelioğlu, Deniz
Übeyitoğulları, Ali
Bu projede, gıda endüstrisi atıklarından (fındık kabuğu) üretilecek hemiselüloz kaplama maddesinin kayısı kurutma işleminde kullanılmakta olan kükürtleme aşaması yerine kullanılırlığının araştırılması hedeflenmektedir. Bu projenin sunacağı çözümler:a) Kükürtlemenin kayısıya verdiği kötü tat ve aroma engellenmiş olacak, kimyasal kalıntısının verdiği zarar (özellikle astım hastalarına) ortadan kalkmış olacaktır. İnsan vücudu için müsaade edilen sınırın üzerinde kükürt alınması durumunda boğaz ve mide yanması, baş ağrısı ve hatta kusma gibi yan etkiler görülmektedir.b)Avrupa Birliği ülkelerine kuru kayısı satışı çok azdır çünkü AB gıda kodeksinde az miktarlarda kükürt kalıntısını kabul etmektedir. Kuru kayısıdaki kükürt miktarları Fransa ve Danimarka'da 1000 ppm, İtalya'da 600 ppm, Avusturya'da 300 ppm olarak kabul edilmiştir. Türkiye’ de ise gıda kodeksine göre kükürt miktarı 2000 ppm’dir. Kükürt oranından dolayı ihracaatta bazı sorunlar yaşanmaktadır. Yenilebilir kaplama tekniği ile kükürtleme yapılmayacağı için, bu sorunlar da ortadan kalkacaktır.c)Hemiselüloz kaplama çözeltisi gıda atıklarından üretileceği için projedeki yaklaşımımız gıda sektörüne ve çevreye katkı sağlayacaktır.Elde edilecek kaplama çözeltisine kayısıların batırılmasıyla, kayısının havayla (yani oksijenle) ilişkisinin azaltılması hedeflenmektedir. Bunun da oksidasyon tepkimelerini en aza indireceği düşünülmektedir. Buna ek olarak hemiselülozun antibakteriyel ve antiküf özellikleri olduğu kanıtlanmıştır. Hemiselülozun bu özelliği ile de kükürtlemenin sağladığı küflere karşı dayanıklılık özelliği de karşılanmış olacaktır.Hemiselüloz ile kaplanan kayısılar tepsili kurutucu (tray dryer) ile kurulutup değişik hava ve sıcaklık değerlerine göre en iyi kaplama etkinliği için optimum sıcaklık ve hava hızına karar verilmesi planlanmaktadır.