Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Açık Bilim Politikası
Açık Bilim Politikası
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Browse
Browse
By Issue Date
By Issue Date
Authors
Authors
Titles
Titles
Subjects
Subjects
Communities & Collections
Communities & Collections
Yerfıstığı Küspesindeki Aflatoxin B1 Toksininin Fermantasyon Yöntemiyle Parçalanması
Date
2015-12-31
Author
Çekmecelioğlu, Deniz
Doğan, Önay Burak
Bozoğlu, Tahsin Faruk
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
13
views
0
downloads
Gıda ve yemlerde aflatoksin degradasyonu (veya parçalama) amacıyla önceki çalışmalarda solvent ekstraksiyonu, gamma ışınlama ve mikrodalga ısıtma gibi fizikokimyasal yöntemler denenmiştir. Örneğin, amonyak ile yapılan işlemlerde toksin miktarı kabul edilebilir seviyeye indirilmiş ancak kalıntı toksik yan ürünler nedeniyle farelerle yapılan deneylerde karaciğer lezyonları gözlenmiştir. Gamma ışınlama denemelerinde pirinç, fıstık ve mısır gibi besin maddelerinde 4, 6 ve 10 kGy dozlarında %58 verimlilikle degradasyon gözlenmiştir. Endüstriyel ölçekte beklenen verimlilik, güvenilirlik ve maliyet hedefleri henüz karşılanamamıştır. Biyolojik yöntem olarak, Aflatoksin B1’i suda çözünebilir metabolitlere dönüştüren enzimleri sentezleyebilen Flavobacterium aurantiacum ile hem enzimatik hem de gelişimi sırasında parçalayabilen Rhodococcus erythropolis ile yapılan çalışmalar öne çıkmaktadır. Literatürde bu iki organizmanın yerfıstığı detoksifikasyonunda kullanımına yönelik bir çalışmaya rastlanmamıştır. Ancak F. Aurantiacum kullanıldığında oluşan turuncu pigmentler yerfıstığında kullanımı sınırlandıracaktır. Bu nedenle bu çalışmada R. erythropolis bakterisinin kullanımı uygun görülmüştür. Sonuç olarak bu projede, 1) sentetik ortamda aflatoksin B1’in parçalanma süreci 2) küçük ölçekte yerfıstığı küspesinde fermantasyon denemeleri ve 3) endüstriyel koşullara benzemesi yönüyle 2 L’lik fermentörde yerfıstığındaki aflatoksin B1 toksininin parçalanma süreci incelenecektir.
Subject Keywords
Tarımsal Bilimler (Tarım Su Ürünleri Veterinerlik Ormancılık)
,
Teknolojik Bilimler (Mühendislikler)
URI
https://hdl.handle.net/11511/59436
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design